Když jsme jednou měli chuť zase na něco s pečenými jablky, našla jsem recept na těsto, které není složité a co se týče ingrediencí, ani nijak náročné. Příprava také nezabere mnoho času a pro ty, co zbožňují štrúdl (jako můj muzikant), bude tento koláč příjemným překvapením a skvělou změnou. Jablka stačí malinko podusit na másle, ale to hravě stihnete v době, kdy bude těsto odpočívat v lednici. Vřele doporučuji už hotový koláč při podávání zakápnout agáve sirupem … zjistila jsem, že ho používám docela často.
PS: Můj muzikant pak prohlásil, že mu tento koláč chutná snad ještě víc, než už zmiňovaný štrúdl. A to na štrúdl opravdu nedá dopustit.
Ingredience ( na 2 koláče )
Těsto
350 g hladké mouky
2 lžičky cukru moučka
1 lžička soli
120 g másla (nakrájeného na kostičky)
1/4 až 1/2 hrnečku studené vody (hrneček o objemu 250 ml)
Náplň
1200 g očištěných jablek
šťáva z jednoho citronu
trochu vody + 2 lžičky kukuřičného škrobu
3 – 4 lžíce domácího vanilkového cukru ( pokud jsou jablka dost sladká, můžete dát méně )
2 lžičky skořice
lžíce másla
dvě hrsti nasekaných vlašských ořechů
Postup
Mouku, sůl, cukr a máslo hnětu ručně, dokud se z ingrediencí nevytvoří posypka. Postupně přidávám studenou vodu a stálé hnětu, aby se posypka spojila s vodou a vzniklo hladké těsto. V potravinářské fólii nebo sáčku, nechám odpočinout v lednici zhruba 45 minut.
Troubu předehřeji na 180 °C a 2 plechy vyložím pečícím papírem.
V hrnci rozpustím máslo a vložím do něj oloupaná a očištěná jablka, nakrájená na kostičky. Přidám citronovou šťávu, cukr a skořici. Vše zamíchám a počkám, až se začnou jablka vařit. Snížím příkon tepla a v mističce smíchám 2 – 3 lžíce studené vody s 2 lžičkami škrobu. Vmíchám do jablek a už jen půl minutky povařím.
Těsto vyndám z lednice a rozdělím na dva stejné díly, na moukou posypané ploše ho rozválím do kulatého tvaru. Pomocí válečku, přenesu na plechy. Doprostřed rozválených placek pokládám jablka ( zhruba stejné množství ), posypu ořechy a konce zahnu směrem dovnitř tak, aby jablka nevytekla.
Peču 30 – 40 minut.
Po upečení pocukruji nebo polévám agáve sirupem.
13 Komentáře
Ahoj Lucko
Tak jsme dnes zase pekly, a recept opět nezklamal. Jako důkaz – náš taťka, který nemá rád jablka, si dal 2 kousky a moc chválil 😀 A ty vlašské ořechy jsou tam prostě boží I+K
No prostě pro mě nejlepší koláč.
Hmm tohle vypadá opravdu skvěle
Děkuji, tento koláč patří mezi mé oblíbené. Nejraději ho peču v zimních měsících. Lucie
Pěkné sobotní odpoledne Lucie,
dneska jsem málem ani nestihla ochutnat Koláč ani nestihl vychladnout a byl pryč V tomhle počasí to byl balzám na duši nebo spíš na jazyku Zítra se pustím do dalšího pokusu o makronky
Užijte si pěkný víkend
Peťa
Zdravím Vás, Peti Jsem ráda, že i tenhle koláč měl u vás úspěch. Držím palce, ať se s makronkama netrápíte a povedou se. Zítra chystám na blog další koláč, tak snad vás inspiruji i tentokrát. Hezký zbytek víkendu, Lucie.
Tak jsem dnes zkusila upéct tento koláč a má jen jednu nevýhodu…hned zmizí neznámo kam?. Je opravdu skvělý!
Pekla jsem že špaldové mouky a místo škrobu jsem použila chia semínka a jen se po něm zaprášilo ?
Luci, tenhle koláč je úúúúžasnej!!! Už jsem ho pekla několikrát a nemá chybu. Monika
Milá Moniko, děkuji. Jsem ráda, že jste spokojená. Hezké dny, Lucie.
Výborný! Již náš oblíbený… Ostatně jako vše z Vašeho blogu. Děkuji za skvělé recepty ♥️
Milá Jani, díky za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste spokojená. Hezké dny, Lucie.
Zdravim. Potrebovala som minut jablka a mala som ulozeny Vas recept. Zamyslala som sa nad chvalami v komentaroch, ved tam nejdu ziadne zvlastne ingrediencie a vsetci kolacik ospevuju. A vysledok je naozaj neskutocny. Kedze som nemala vlasske orechy, dala som mandle. Ta chut je naozaj vybornaaaa!!!! Este jedna rada, cesto mozete rozvalkat rovno na papieri na pecenie
Luci, davate horkovzduch? Diky Lenka