Estonský kringel – skořicový a makový

Estonský kringel

Poprvé jsem na něj narazila, když jsem před lety čekala s mým muzikantem našeho prvního syna. Tehdy jsem něco pekla téměř každý den, protože jsem absolutně nedokázala udržet své chutě na uzdě. Přiznám se, že jsem se do něj zamilovala hned na první pohled, ačkoliv jsem ani netušila, z čeho se vlastně skládá. Po přečtení receptu jsem jásala :) Kynuté těsto, máslo, skořice a ten finální výsledek … I když vypadá docela obtížně, opak je pravdou. Letos jsem ho zkusila upéct nejen se skořicí, ale i s makovou náplní. Zdá se mi, že ten makový nevypadá tak hezky, jako ten skořicový … ale chutná báječně, což je mnohem důležitější :)

 

Ingredience

250 ml mléka

80 g másla

2 žloutky

600 g hladké mouky

1 lžíce cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

1 lžička soli

1 kostka droždí

 

Na skořicovou náplň

120 g povoleného másla

3 lžičky skořice

200 g cukru krupice

 

Na makovou náplň

100 g mletého máku

100 ml mléka (množství mléka můžete popřípadě malinko zvýšit)

1 lžíce povidel

2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)

1 lžíce rumu (nebo dle chuti)

 

Postup

Těsto připravuji jednodušším způsobem v domácí pekárně. Ingredience vložím do pekárny v uvedeném pořadí a spustím program těsto. V mé pekárně se dočkám hezky nakynutého těsta za 1 hodinu a 25 minut.

Mezitím si připravím náplně … Povolené máslo smíchám se skořicí a cukrem. Dále si dám vařit mléko, jakmile začne bublat, nasypu do něj mák a cukr. Za stálého míchání chviličku vařím, vznikne hustá kaše, poté ji odstavím z plamene. Pak do ní vmíchám povidla a rum.

Předehřeji troubu na 170 °C a připravím si 2 plechy, které vyložím pečícím papírem.

Nakynuté těsto rozdělím na dvě stejné části, které rozválím na velké tenké placky, jednu potřu skořicovou náplní a druhou makovou. Jednu po druhé sroluji (ruličky přenesu na plech, je to pak jednodušší) a rozříznu napůl. Poté na plechu vytvořím pletenec, který nakonec zatočím do věnce (viz fotky).

Peču 20 – 25 minut. Po upečení nechám na mřížce vychladnout.

 

Estonský kringel

 

Estonský kringel

 

Estonský kringel

 

Estonský kringel

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

14 Komentáře
  • Odpověď Peťa 27.8.2016 at 10:53

    Přeji pěknou sobotu Lucie,
    dneska jsem vyzkoušela tuhle dobrotu :) Makový kringel je naprosto luxusní :) Se skořicí vznikl problém, že mi vyteklo z té náplně máslo. Můžete mi doporučit jaké máslo tam dáváte. Chuťově i ten skořicový je moc dobrý, jen vzhledově nic moc, ale i tak už je skoro snězený :) Už se moc těším na Vaši kuchařku :)
    Užijte slunečný víkend :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.8.2016 at 19:29

      Milá Peti, já už viděla na Instagramu, že jste se opět činila. 😀 Krásný ho máte!!! Máslo dávám obyč. kupované 82% tuku. Zkuste ho příště dát o něco méně. Ale pokud není esteticky úplně dokonalý, tak to na chuti nic nemění, že jo? 😀 Mějte se moc hezky, L.

  • Odpověď Andrea 19.11.2016 at 14:24

    Hezké odpoledne.
    Včera, při listování Vaším blogem ,jsem narazila na kringel. Už je určeno a skoro snezeno. Jen jsem musela trochu improvizovat – druhou náplň jsem děla jen z povidlí a rumu – a také je moc dobrá. :-)
    Příště vyzkouším neco dalšího.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.11.2016 at 21:13

      Milá Andrejko, kringel už jsem dlouho nedělala, navnadila jste mě. 😀 Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji hezké dny a povedené pečení, Lucie.

    • Odpověď Andrea 29.10.2017 at 11:27

      … a pekla jsem znovu. Tentokrát makovou náplň,jak má být. Jen jsem ji málem snědla dřív,než jsem ji namazala na těsto :-)

  • Odpověď Michaela @1001VoyagesGourmands 25.1.2017 at 20:45

    Hezký večer Lucie, vyzkoušela jsem před dvěma dny Váš recept na kringel, ale měla jsem máku na dva, tak jsem udělala oba s mákem. Jeden do práce a druhý na doma. Už nic nezbylo! 😀 Moc všem chutnal, akorát musím ještě dopilovat to lepení konců věnce k sobě, aby vypadal tak krásně jako ten Váš. 😉 Alespoň mám záminku ho brzy znovu zkusit. :) Mějte se pěkně!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.1.2017 at 16:41

      Milá Míšo, to je dobře, že u vás kringel tolik chutnal. :-) Mě se taky někdy rozjede a nedrží úplně dokonale, to ale vůbec nevadí. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Helena 1.2.2017 at 17:28

    Dobrý den, šel by udělat i z celozrnné špaldové mouy hladké? Změní se pak nějak poměr mouky k ostatním surovinám? Jinak skvělý blog, listuji recepty a jistě vyzkouším!!! Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.2.2017 at 21:05

      Milá Heleno, špaldovou moukou často naharzuji obyč. hladkou pšeničnou (nejčastěji používám typ 630), poměry nijak neměním. Jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Milada 23.2.2017 at 19:43

    Zítra vyzkouším,tak snad se povede😊,vypadají oba úžasně.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.2.2017 at 10:26

      Děkuji. :-) Ať se povedou a chutnají. :-)

  • Odpověď Milada 24.2.2017 at 17:26

    Tak jsem právě dopekla 😊,makový se povedl ,u skořicového mi trochu vytekla náplň ale oba jsou výborný😉.Určitě si tenhle recept zapíšu😊

  • Odpověď Miroslava 8.7.2017 at 9:46

    Včera som piekla „estóna“. Musím povedať, že sa podaril perfektne :))) Ďakujem za Vás a aj za vaše recepty. Verím, že to nebolo posledný krát, čo som sa nechala Vami inšpirovať. Prajem pekný deň. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.7.2017 at 15:03

      Milá Mirko, děkuji za zpětnou vazbu a milá slova. Jsem ráda, že jste spokojená a přeji i další vydařené pečení. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď