Recept na naše svatební kynuté koláče mám už nějakou dobu na blogu i v Pěkně vypečené kuchařce. Nejsou snadné, jsou náročnější na čas a přípravu. I o tom už jsem psala. Ale jednou za čas, když jste dobře naladěni a máte chuť si upéct něco mimořádného, tradičního, co by třeba mohlo být pro vás i jakousi výzvou, po jejímž splnění sklidíte od svých blízkých chválu a velké uznání, jsou tyhle koláče tím pravým! U nás je to většinou tak, že je peču pro celou rodinu k nějaké zvláštní příležitosti. Ovšem tentokrát tomu bylo jinak. U sousedů jsem si byla nasbírat jablka a uvažovala jsem nad koláčem. Nakonec z toho byl koláč v množném čísle, přesně o počtu 55 ks. Obdarovala jsem blízké a pár jich ještě zamrazila na chvíle, kdy nás bude honit mlsná a nebude tolik času na pečení. Takže pokud v následujících chladných víkendových dnech náhodou nebudete vědět, co s volným časem nebo co si upéct, tohle je zaručená tutovka! Pokud si však budete chtít koláče vychutnat k odpolední kávě, doporučuji začít hned ráno – abyste to kafe stihli. 😀
Ingredience (na 50-60 ks)
300 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
200 g cukru krupice
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 zarovnaná lžíce soli
5 žloutků
1 celé vejce
1 máslo (250 g)
1/2 litru mléka
citronová kůra ze dvou citronů
Na kvásek
1 a 3/4 kostky droždí + lžička cukru krupice + 6 lžiček vlažného mléka
Na posypku
250 g polohrubé mouky
100 g cukru moučka
100 g změklého másla
Na jablečnou náplň
800 g nahrubo nastrouhaných jablek
šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 zarovnaná lžička mleté skořice
1 plná lžíce másla
rozmixované dětské piškoty (dle potřeby, na zahuštění po dušení)
na potření před pečením: 6 žloutků + trochu mléka
na potření po upečení: 50 g másla
Postup
Nejprve si připravím jablečnou náplň do koláčů. Oloupaná a očištěná jablka nastrouhám na hrubém struhadle. Ve velkém hrnci je promíchám s citronovou šťávou, cukrem, skořicí a přidám máslo. Jablka dusím zhruba 5-10 minut. Záleží, jakou máte odrůdu a jak moc máte jablka zralá. Pokud pustí hodně šťávy, můžete ji přecedit, případně jablka zahustit rozmixovanými dětskými piškoty. Jakmile jablka vystydnou, naplním jimi jednorázový cukrářský sáček.
Dále si připravím plechy s pečicím papírem. Všechny ingredience na posypku (drobenku) dám do mísy a ručně ji vypracuji.
Do misky rozdrobím droždí pokojové teploty, přidám lžičku cukru, mléko, smíchám a přikryji utěrkou. Na teplém místě nechám vzejít kvásek.
Proseji všechnu mouku, přidám sůl, bílek, citronovou kůru a mléko, které jsem si lehce ohřála. Cukr krupici, vanilkový cukr, žloutky a máslo společně vyšlehám. Poté je přidám k mouce i s hotovým kváskem.
Za pomoci robota nechám těsto hnětat 20 minut, občas lehce popráším hladkou moukou (může ještě hodně lepit). Jakmile je těsto hotové, opět lehce popráším hladkou moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám kynout 1,5 až 2 hodiny.
Na moukou poprášené ploše rozděluji těsto na přibližně stejné kousky, na které pokládám náplň z jablek, zavinu a v dlani vypracuji kuličky. Do každé vytlačím sklenicí důlek. Potírám žloutky, které smíchám s mlékem a zasypu posypkou.
V předehřáté horkovzdušné troubě peču zhruba 12 minut při teplotě 170 °C. Po vytažení potírám koláčky rozpuštěným máslem.
Typ: Svatební koláče
9 Komentáře
koláče s jablky teda neznám
Doporučuji, jsou vláčné a chuťově moc dobré.
Jak se prosím myslí, že se do těch kuliček už naplněných jablky vytlačí sklenicí důlek? Děkuji.
Dobrý den, Martino, tady ve foto-postupu u svatbeních koláčů to můžete hezky vidět … http://www.peknevypecenyblog.cz/svatebni-kolace-po-me-prababicce/ … dnem (např. menší sklenice) vytlačíte důlek, ve kterém pak bude místo pro posypku a koláče tak získají svůj známý tvar. Lucie
Děkuji.
dá se dát normalní sušené droždí? nemám čerstvé
Můžete…
Potřeboval bych poradit, kolik vajec dát na poloviční množství koláčů. Všeho ostatního jde snadno dát polovina. děkuji
Mirku, použila bych 3 žloutky a když by se podařilo, tak aspoň trochu toho bílku. Ať se povedou a chutnají, Lucie.