Žabí huby

Žabí huby

První letošní inspirací na vánoční cukroví budou Žabí huby. Jsou jedním z těch starších receptů, které se v naší rodině pečou už mnoho let. Maminka mi je připomněla, když jsme plánovaly společné pečení. Doma jim říkávali taky Vdoviny hubinky nebo Ořechové mušličky. Když jsem byla malá já, ujal se u nás název Žabí huby. :)

Ingredience (na dva velké plechy)

Na těsto

250 g hladké mouky
200 g chlazeného másla
1 vejce
1 lžička studené vody
špetka soli
mouka na podsypání

Na náplň

100 g mletých vlašských ořechů
100 g cukru moučka
1 bílek

cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení po upečení

Postup

Z mouky, másla, vejce, vody a soli vytvořím hladké těsto. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám minimálně dvě hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím si připravím náplň… Smíchám vlašské ořechy s cukrem a bílkem. Vzniklou směs přikryji potravinářskou fólií a nechám v lednici společně s těstem.
Troubu předehřeji na 180 °C a dva plechy vyložím pečicím papírem.
Na moukou posypané ploše těsto vyválím na zhruba 3 mm a vykrajuji kolečka (zvolila jsem kolečko o průměru 5 cm). Na každé kolečko pokládám trochu ořechové náplně, přibližně půl lžičky (pokud dáte náplně hodně, může se stát, že z těsta vyteče). Jednu stranu přiklopím ke druhé, spojím, ale úplně nedovřu. Na fotce to není dobře vidět, ale střed cukroví je pootevřený.
Peču 12-15 minut.
Po upečení nechám hubky úplně vystydnout, poté je obaluji v cukru.

 

Žabí huby

Žabí huby

Žabí huby

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

5 Komentáře
  • Odpověď Iva 4.12.2019 at 21:57

    a ty kolečka překlápím a zavřu?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.12.2019 at 7:07

      Dobrý den, Ivo, omlouvám se za neúplnost popisu. Kolečka se přehnou, ale nespojí se úplně. Musí zůstat maličký otvůrek. :) Dopsala jsem… Přeji klidné adventní dny, Lucie.

    • Odpověď Lucie 5.12.2019 at 15:11

      Luci, moje babička tomu říkala půlměsíčky.😊😊

  • Odpověď Peťa 9.1.2020 at 21:06

    Také pečeme žabí huby, patří do mých TOP 3 vedle klasiky vanilkových rohlíčků a lineckých koleček/koláčků. A vůbec to nekomplikujeme nějakou ořechovou směsí, stačí čtvrtka nebo i půlka vlašského ořechu, nic víc, vložit, zmáčknout, v troubě se někdy „rozšklebí“ přesně jako huba žáby. :-)
    Je to vlastně strašně rychlé a jednoduché cukroví.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.1.2020 at 8:26

      Děkuji za tip! Tohle musím vyzkoušet. :) Lucie

    Zanechte odpověď