Vanilkové rohlíčky II

Vanilkové rohlíčky II
Předvánoční pečení otevírám druhým receptem na vanilkové rohlíčky. První recept jsem dávala na blog už před dvěma lety (recept zde) a najdete ho i v Pěkně vypečené kuchařce. Tehdy jsem psala, že jiný recept na rohlíčky neděláváme, že prakticky od malička se u nás každý rok pečou jen ty jediné – podle receptu mé prababičky.
Mezi jejími recepty jsem ale později našla ještě jiný tip na rohlíčky a rozhodly jsme se je s maminkou vyzkoušet.
Chuťově jsou vynikající, krásně se rozplývají na jazyku, jen chtějí trochu trpělivosti a větší opatrnost při manipulaci po upečení. Jsou totiž velmi křehké a snadno se lámou. Proto je doporučuji obalovat až téměř po vychladnutí, až budou pevnější.

Ingredience

110 g mletých vlašských ořechů
70 g cukru moučka
280 g hladké mouky
200 g másla
1 žloutek

cukr moučka a domácí vanilkový cukr na obalení

Postup

Ze všech ingrediencí vypracuji ručně nebo pomocí robota hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a nechám nejlépe do druhého dne odpočinout v lednici. Před přípravou rohlíčků vyndám těsto z lednice a nechám ho malinko povolit. Plechy si vyložím pečicím papírem a horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Z těsta odebírám kousky, ze kterých tvaruji malé (pokud možno stejnoměrné) kuličky, ze kterých formuji rohlíčky. Pokud by se těsto drolilo (záleží kolik tuku pustí ořechy), zapracujte si do těsta ještě kousek másla.
Rohlíčky peču 8-9 minut. Po vytažení z trouby je nechám na plechu a po vystydnutí obaluji v moučkovém cukru, který smíchám s cukrem vanilkovým.

 

Vanilkové rohlíčky II

Vanilkové rohlíčky II

Vanilkové rohlíčky II

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Hanka 16.11.2017 at 20:18

    Pěkný večer paní Lucie,
    tvarem mi Vaše krásné rohlíčky připomínají mé dětství, mamka dělává podobné, jen jsou z lístkových oříšků. Křehké a vynikající. Cítím až sem tu nádhernou vůni ořechů, vanilky… Děkuji. Ať se Vám jen daří. Příjemné dny. Hanka Z.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.11.2017 at 13:56

      Milá Hani, děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že Vás vás fotky vyvolaly příjemné pocity. Mějte se krásně a přeji pohodové pečení, Lucie.

    Zanechte odpověď