Krásný název tohoto cukroví vznikl, když byli moje maminka a její bratr hodně malí. Jejich babička (má prababička Anežka) pekla každé Vánoce cukroví a oni ji přitom pozorovali, pomáhali a ujídali nepovedené ,,vzorečky“. A když jednou prababička pekla tohle bílkovo-kakaové cukroví, které v troubě hodně vyskočilo, řekl můj strýček Hopsasa! Název si prababička ihned zamilovala a od té doby mu ani my doma neříkáme jinak.
Tohle jednoduché cukroví (které se povede opravdu každému) je úplně bez mouky, obsahuje jen 3 ingredience a hotové je během chviličky. Hopsasa je po upečení duté a rozplývá se na jazyku. Tvary můžete zvolit dle vaší fantazie.
Ingredience (na 1,5 velkého plechu)
1 bílek
250 g cukru moučka
1 lžíce kakaa
+ cukr moučka na poprášení válu
Postup
Připravím si dva plechy, které vyložím pečicím papírem. Troubu předehřeji na 165 °C – vrchní a spodní pečení.
Všechny ingredience spojím a vytvořím těsto (pozor – bílek nevyšlehávám do sněhu). Na cukrem poprášené ploše vyválím těsto a vykrajuji libovolné tvary. Peču 10 minut.
41 Komentáře
Dobrý den, Lucko,
cukroví je nějak slepované?
Milá Simčo, vůbec ne, ono jen tak vypadá. Takhle krásně vyskočí už v troubě a uvnitř je duté.
Dobrý den, kdy asi tak pečete toto cukroví?
Milá Luci, můžete ho klidně napéct už teď. Ať se povede a chutná. Lucie
Zdravím.
Píšete vrchní i spodní pečení. Takže v plynové neupeču?
Bohužel, mám s tímhle problém celkově hodně. Většina receptů (a ne jen u vás) má pečení v elektrické troubě.
Jos
Zdravím Vás Plynové bych se nebála, moje prababička je v ní taky pekla a neměla problém. Takže doporučuji vyzkoušet a zohlednit zkušenosti s vlastním strojem. Držím palce a přeji hezké dny, Lucie.
Těsto mi moc nešlo, bylo takové sypké, kápla jsem do něj mléko, opravdu jen pár kapek, hned to šlo o poznání lépe. Bála jsem, že mi pak „nehupsne“, tak jsem nervózně pozorovala troubu, ale nakonec naštěstí přece jen hupslo Tak jsem měla obrovskou radost … a hopsasky jsou na světě, jsou duté a chutnají sladce kakaově. Je to pěkný, efektní recept.
Milá Hanny, krásně jste si poradila. Ono asi bude záležet na velikosti vejce a bílku v něm. Děkuju za postřeh, při dalším pečení bych ho mohla převážit. Jsem ráda, že jste spokojená a že krásně vyskočily. Hezké adventní dny, Lucie.
Dobrý den mezi těmi stromečkami je něaký krém ? Děkuji
Dobrý den, Kláro Vůbec žádný, cukroví takhle vyskočí v troubě a uvnitř je duté.
No tak to je úžasné cukroví! Určitě také vyzkoušíme.
NEPLECHA NA PLECHU
To jsem ráda, že Vás zaujalo. Ať chutná. Lucie
Dobrý den, máte skvělé recepty, hlavně Vaše crincle jsou famózní:) Chtěla jsem se zeptat, jak asi tak silný plát těsta mám vyválet? První várka mi jaksi vytekla…přetekla…?
Děkuji
Milá Rendo, děkuji, jsem ráda, že se Vám recepty líbí. Vyválím ho asi tak na 3-4 mm. Ať se druhý pokus povede dle Vašich představ. Hezký den, Lucie.
Á, tak to vypadá moc pěkně! Taky jsem nejdřív měla za to, že je cukroví slepované. Děkuji za recept, moc ráda vyzkouším!
Milá Leni, děkuju, jsem ráda, že se líbí. Ať se pečení vydaří. Lucie
Ahoj Luci, zítra se chystáme na Linecké dle receptu Tvé prababičky. Hopsasa vypadá také lákavě:-) Krááásně nafoceno a ta modrá… No prostě modrá je dobrá
Ahoj Pavli, děkuju, jsem ráda, že se opět líbí. Držím palce, ať se peční vydaří a pochutnáte si.
Pěkný večer Lucie,
dneska jsem se pustila do Hopsasa Mamka to po ochutnání označila za mor (s dodatkem, že Vám ten blog zakáže ) Prý se to bude jíst dokud se to nesní Včera jsem upekla další várku perníčků a zítra bude na řadě linecké a když se bude dařit, tak možná i kokosové věnečky
Užívejte vánočního pečení 😉
Peťa
Milá Peti, já už jsem se přistihla, že jsem na Vás v pátek myslela, že co si asi tentokrát vyberete za recept. Jste super, prostě! Hopsasa je tak trochu návykové … ale v mém případě se dá takhle hovořit o většině cukroví, já ho miluju. Ať se pečení vydaří. Dneska se chystám na další várku Jetelinek, už zase nejsou. 😀 Krásnou adventní neděli, Lucie.
Dobrý den, potřebovala bych radu ingredience jsem spojila, ale těsto je řídké, rozhodně nevhodné na vyválení a vykrajování…nevím, co je špatně…ingredience se mají šlehat, nebo jen míchat ručně? Děkuji Veronika
Dobrý den, Veroniko, to je zlé, takhle těsto vážně nemá vypadat. Míchá se ručně … Problém bude ve velikosti bílku nebo v kakau … Zrovna včera mě dvě čtenářky označily na Instagramu a postovaly krásné fotky s nádhernými Hopsasa. Mrzí mě to za Vás. Lucie
A mně vyšly šišatè, ale moooc dobrè 😀
Kači, šišaté nevadí. Jsem ráda, že chutnají. Lucie
Hezký den, zkoušela jsem Hopsasa, ale měla jsem stejný problém jako Veronika. Jsem začátečník v pečení, linecké se povedlo, rohlíčky také. ale Hopsasa ne. Vzhledem k mé pečící nevzdělanosti, prosím o radu, jak těsto udělat. Mám dát vše do mísy a vyšlehat metlou? Nebo je to jen ručně na válu? Děkuji a přeji prima předvánoční čas. Emilie
Milá Emi, těsto dělám jen ručně – v míse. Pokud se lepí, přisypejte z každé sypké ingredience stejnou trošku (kakao a cukr). V těch Hopsaskách je vážně zakopaný pes. Někdo má těsto sypké, drolivé, jiný lepivé, jeden je má po upečení krásné a druhému se nepovedou vůbec. Zrovna mi psala kamarádka, jak je měla hezké a jak se jí povedly a že její mamince se nepovedly vůbec. Pokud je budete ještě zkoušet, přeji, ať se vydaří dle vašich představ. Krásný adventní čas, Lucie.
Povedly se, ale …. asi nás opustí všechny zuby. Jsou brutálně sladké.
Peti, to jsem ráda, že se povedly. 😀 Zuby to snad vydrží. 😀
Nevzdala jsem to a jupíííííí, povedlo se! 😀 Díky, Lucie
Tak paráda! To je dobrá a potěšující zpráva! Nemáte vůbec zač. Lucie
Luci, ty teda vypadají úžasně ? Letos chci dělat Vaše vánočky, tak snad se povedou a aspoň pak budu vědět, co s bílky ? Krásný adventní čas!
Milá Evi, děkuji. Ať se pečení vydaří a vše chutná. Krásný předvánoční čas i Vám, Lucie.
Tak jsem je večer upekla. Chutné jsou, ale ne tak krásné. Hodně popraskané nahoře. Nevadí
Úžasné, úžasné,vyskocily. A máme srdíčka. Dcera je celiakie,ta bude mít radost. V lednici mám vinné těsto,tak jdu na něj.?
Milá Leni, tak to opravdu ráda slyším, že se podařily a máte je krásné. Ať se daří i při dalším pečení, krásný předvánoční čas, Lucie.
Pěkný den Luci,
já zahájila vánoční pečení Hopsasa s perníčky už mizí a v lednici se na smějí těsta na Linecké dortíčky a Vínové cukroví 😀 V pořadí jsou Jetelinky a Marokánky
Přeji příjemné vánoční pečení
Peťa
Milá Peti, u vás jsou přípravy v plném proudu, jak tak koukám … ať se daří. Hezké adventní dny, Lucie.
Milá Luci, krásné recepty, letos jsem nějaké podle Vás vyzkoušela na Hopsasa se chystám, mám na troubě stupně jen 160 nebo 170, kterou teplotu mi doporučíte? Krásný předvánoční čas Vám přeje Petra.
Milá Peti, moc děkuji. Jsem ráda, že se recepty líbí. Hopsasa bych raději pekla na těch 170, možná je budete muset hlídat a vytáhnout z trouby o malinko dříve. Ať se povedou a chutnají. Krásný adventní čas, Lucie.
Ježiš, ty jsou krásný, perfektně se nafoukli, to je prostě kouzlo, moc díky za tento recept, vůbec jsem neznala. A je to fakt jednoduchý a rychlý. Ještě jsem je neochutnala, asi to bude hodně sladké, ale to jsou třeba pusinky také že
Věrko, jsem ráda, že se Vám povedly, a že Vám recept vyhovuje! Sladké jsou, ale přesně jak píšete .. jsou to trochu takové pusinky. Přeji vydařené pečení a klidné adventní dny, Lucie.