Hopsasa

Hopsasa

Krásný název tohoto cukroví vznikl, když byli moje maminka a její bratr hodně malí. Jejich babička (má prababička Anežka) pekla každé Vánoce cukroví a oni ji přitom pozorovali, pomáhali a ujídali nepovedené ,,vzorečky“. A když jednou prababička pekla tohle bílkovo-kakaové cukroví, které v troubě hodně vyskočilo, řekl můj strýček Hopsasa! Název si prababička ihned zamilovala a od té doby mu ani my doma neříkáme jinak.
Tohle jednoduché cukroví (které se povede opravdu každému) je úplně bez mouky, obsahuje jen 3 ingredience a hotové je během chviličky. Hopsasa je po upečení duté a rozplývá se na jazyku. Tvary můžete zvolit dle vaší fantazie. :-)


Ingredience (na 1,5 velkého plechu)

1 bílek
250 g cukru moučka
1 lžíce kakaa
+ cukr moučka na poprášení válu

 

Postup

Připravím si dva plechy, které vyložím pečicím papírem. Troubu předehřeji na 165 °C – vrchní a spodní pečení.
Všechny ingredience spojím a vytvořím těsto (pozor – bílek nevyšlehávám do sněhu). Na cukrem poprášené ploše vyválím těsto a vykrajuji libovolné tvary. Peču 10 minut.

 

Hopsasa

Hopsasa

Hopsasa

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

41 Komentáře
  • Odpověď Simona 4.12.2016 at 17:54

    Dobrý den, Lucko,
    cukroví je nějak slepované?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.12.2016 at 22:26

      Milá Simčo, vůbec ne, ono jen tak vypadá. Takhle krásně vyskočí už v troubě a uvnitř je duté. :-)

  • Odpověď Luci 4.12.2016 at 18:25

    Dobrý den, kdy asi tak pečete toto cukroví?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.12.2016 at 22:25

      Milá Luci, můžete ho klidně napéct už teď. :-) Ať se povede a chutná. :-) Lucie

  • Odpověď Jos 5.12.2016 at 8:55

    Zdravím.
    Píšete vrchní i spodní pečení. Takže v plynové neupeču? :(
    Bohužel, mám s tímhle problém celkově hodně. Většina receptů (a ne jen u vás) má pečení v elektrické troubě. :(
    Jos

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.12.2016 at 9:12

      Zdravím Vás :-) Plynové bych se nebála, moje prababička je v ní taky pekla a neměla problém. Takže doporučuji vyzkoušet a zohlednit zkušenosti s vlastním strojem. :-) Držím palce a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Hanny 5.12.2016 at 20:36

    Těsto mi moc nešlo, bylo takové sypké, kápla jsem do něj mléko, opravdu jen pár kapek, hned to šlo o poznání lépe. Bála jsem, že mi pak „nehupsne“, tak jsem nervózně pozorovala troubu, ale nakonec naštěstí přece jen hupslo :) Tak jsem měla obrovskou radost … a hopsasky jsou na světě, jsou duté a chutnají sladce kakaově. Je to pěkný, efektní recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.12.2016 at 9:11

      Milá Hanny, krásně jste si poradila. Ono asi bude záležet na velikosti vejce a bílku v něm. Děkuju za postřeh, při dalším pečení bych ho mohla převážit. Jsem ráda, že jste spokojená a že krásně vyskočily. :-) Hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Klára 6.12.2016 at 16:00

    Dobrý den mezi těmi stromečkami je něaký krém ? Děkuji :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.12.2016 at 16:27

      Dobrý den, Kláro :-) Vůbec žádný, cukroví takhle vyskočí v troubě a uvnitř je duté. :-)

  • Odpověď Neplechanaplechu 7.12.2016 at 9:29

    No tak to je úžasné cukroví! Určitě také vyzkoušíme.

    NEPLECHA NA PLECHU

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.12.2016 at 12:45

      To jsem ráda, že Vás zaujalo. :-) Ať chutná. :-) Lucie

  • Odpověď Renda 8.12.2016 at 11:50

    Dobrý den, máte skvělé recepty, hlavně Vaše crincle jsou famózní:) Chtěla jsem se zeptat, jak asi tak silný plát těsta mám vyválet? První várka mi jaksi vytekla…přetekla…?
    Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.12.2016 at 12:16

      Milá Rendo, děkuji, jsem ráda, že se Vám recepty líbí. :-) Vyválím ho asi tak na 3-4 mm. Ať se druhý pokus povede dle Vašich představ. Hezký den, Lucie.

  • Odpověď Lenka K. 8.12.2016 at 12:33

    Á, tak to vypadá moc pěkně! Taky jsem nejdřív měla za to, že je cukroví slepované. Děkuji za recept, moc ráda vyzkouším!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.12.2016 at 22:12

      Milá Leni, děkuju, jsem ráda, že se líbí. :-) Ať se pečení vydaří. Lucie

  • Odpověď Herminci 8.12.2016 at 20:09

    Ahoj Luci, zítra se chystáme na Linecké dle receptu Tvé prababičky. Hopsasa vypadá také lákavě:-) Krááásně nafoceno a ta modrá… No prostě modrá je dobrá :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.12.2016 at 22:19

      Ahoj Pavli, děkuju, jsem ráda, že se opět líbí. :-) Držím palce, ať se peční vydaří a pochutnáte si. :-)

  • Odpověď Peťa 10.12.2016 at 18:12

    Pěkný večer Lucie,
    dneska jsem se pustila do Hopsasa :) Mamka to po ochutnání označila za mor (s dodatkem, že Vám ten blog zakáže :) ) :) Prý se to bude jíst dokud se to nesní :) Včera jsem upekla další várku perníčků a zítra bude na řadě linecké a když se bude dařit, tak možná i kokosové věnečky :)
    Užívejte vánočního pečení 😉
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.12.2016 at 9:18

      Milá Peti, já už jsem se přistihla, že jsem na Vás v pátek myslela, že co si asi tentokrát vyberete za recept. :-) Jste super, prostě! :-) Hopsasa je tak trochu návykové … ale v mém případě se dá takhle hovořit o většině cukroví, já ho miluju. Ať se pečení vydaří. :-) Dneska se chystám na další várku Jetelinek, už zase nejsou. 😀 Krásnou adventní neděli, Lucie.

  • Odpověď Veronika 12.12.2016 at 11:42

    Dobrý den, potřebovala bych radu :-) ingredience jsem spojila, ale těsto je řídké, rozhodně nevhodné na vyválení a vykrajování…nevím, co je špatně…ingredience se mají šlehat, nebo jen míchat ručně? Děkuji Veronika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.12.2016 at 13:55

      Dobrý den, Veroniko, to je zlé, takhle těsto vážně nemá vypadat. Míchá se ručně … Problém bude ve velikosti bílku nebo v kakau … Zrovna včera mě dvě čtenářky označily na Instagramu a postovaly krásné fotky s nádhernými Hopsasa. Mrzí mě to za Vás. :-( Lucie

  • Odpověď Kàťa 13.12.2016 at 16:08

    A mně vyšly šišatè, ale moooc dobrè 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2016 at 11:04

      Kači, šišaté nevadí. :-) Jsem ráda, že chutnají. :-) Lucie

    • Odpověď Emilie 16.12.2016 at 10:33

      Hezký den, zkoušela jsem Hopsasa, ale měla jsem stejný problém jako Veronika. Jsem začátečník v pečení, linecké se povedlo, rohlíčky také. ale Hopsasa ne. Vzhledem k mé pečící nevzdělanosti, prosím o radu, jak těsto udělat. Mám dát vše do mísy a vyšlehat metlou? Nebo je to jen ručně na válu? Děkuji a přeji prima předvánoční čas. Emilie

      • Odpověď pěkně vypečený blog 16.12.2016 at 15:42

        Milá Emi, těsto dělám jen ručně – v míse. Pokud se lepí, přisypejte z každé sypké ingredience stejnou trošku (kakao a cukr). V těch Hopsaskách je vážně zakopaný pes. Někdo má těsto sypké, drolivé, jiný lepivé, jeden je má po upečení krásné a druhému se nepovedou vůbec. Zrovna mi psala kamarádka, jak je měla hezké a jak se jí povedly a že její mamince se nepovedly vůbec. Pokud je budete ještě zkoušet, přeji, ať se vydaří dle vašich představ. Krásný adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Petra 14.12.2016 at 15:10

    Povedly se, ale …. asi nás opustí všechny zuby. Jsou brutálně sladké. :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2016 at 15:13

      Peti, to jsem ráda, že se povedly. 😀 Zuby to snad vydrží. :-) 😀

    • Odpověď Emilie 16.12.2016 at 20:28

      Nevzdala jsem to a jupíííííí, povedlo se! 😀 Díky, Lucie

      • Odpověď pěkně vypečený blog 16.12.2016 at 20:53

        Tak paráda! To je dobrá a potěšující zpráva! Nemáte vůbec zač. :-) Lucie

  • Odpověď Eva 14.12.2016 at 17:26

    Luci, ty teda vypadají úžasně ? Letos chci dělat Vaše vánočky, tak snad se povedou a aspoň pak budu vědět, co s bílky ? Krásný adventní čas!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2016 at 18:46

      Milá Evi, děkuji. :-) Ať se pečení vydaří a vše chutná. Krásný předvánoční čas i Vám, Lucie.

  • Odpověď Michaela 17.12.2016 at 9:49

    Tak jsem je večer upekla. Chutné jsou, ale ne tak krásné. Hodně popraskané nahoře. Nevadí :)

  • Odpověď Lenka Štefková 18.12.2016 at 20:20

    Úžasné, úžasné,vyskocily. A máme srdíčka. Dcera je celiakie,ta bude mít radost. V lednici mám vinné těsto,tak jdu na něj.?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2016 at 7:50

      Milá Leni, tak to opravdu ráda slyším, že se podařily a máte je krásné. :-) Ať se daří i při dalším pečení, krásný předvánoční čas, Lucie.

  • Odpověď Peťa 2.12.2017 at 9:07

    Pěkný den Luci,
    já zahájila vánoční pečení :) Hopsasa s perníčky už mizí a v lednici se na smějí těsta na Linecké dortíčky a Vínové cukroví 😀 V pořadí jsou Jetelinky a Marokánky :)
    Přeji příjemné vánoční pečení :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.12.2017 at 17:31

      Milá Peti, u vás jsou přípravy v plném proudu, jak tak koukám … ať se daří. :-) Hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 11.12.2017 at 5:01

    Milá Luci, krásné recepty, letos jsem nějaké podle Vás vyzkoušela na Hopsasa se chystám, mám na troubě stupně jen 160 nebo 170, kterou teplotu mi doporučíte? Krásný předvánoční čas Vám přeje Petra.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.12.2017 at 7:27

      Milá Peti, moc děkuji. :-) Jsem ráda, že se recepty líbí. Hopsasa bych raději pekla na těch 170, možná je budete muset hlídat a vytáhnout z trouby o malinko dříve. Ať se povedou a chutnají. Krásný adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Věra 7.12.2018 at 9:34

    Ježiš, ty jsou krásný, perfektně se nafoukli, to je prostě kouzlo, moc díky za tento recept, vůbec jsem neznala. A je to fakt jednoduchý a rychlý. Ještě jsem je neochutnala, asi to bude hodně sladké, ale to jsou třeba pusinky také že :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.12.2018 at 16:50

      Věrko, jsem ráda, že se Vám povedly, a že Vám recept vyhovuje! Sladké jsou, ale přesně jak píšete .. jsou to trochu takové pusinky. :) Přeji vydařené pečení a klidné adventní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď