Letošní perníčky jsem pojala (i z důvodu časového) trochu jinak. A pokud se neradi pouštíte do složitého zdobení nebo bojujete s časem… podobně jako já, bude pro vás tahle varianta ideální. Kousek fondánu, trocha bílkové polevy a máte hotovo! 😀
Ingredience (na 5–6 plechů)
1 kg hladké mouky
360 g cukru moučka
2 prášky do perníku
2 lžičky perníkového koření
3 lžíce kakaa
6 lžic másla pokojové teploty (180 g)
4 vejce
6 lžic medu
Tuzemák podle chuti
hladká mouka na podsypání
3 žloutky + trocha vody na potření + špetka cukru moučka
Jemné zdobení
1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
Na ozdobení
100 g fondánu – k rychlejší spotřebě (+ gelové potravinářské barvivo – použila jsem světle modré)
nebo marcipánu
Postup
Troubu předehřeji na 170 °C a připravím si plechy, které vyložím pečícím papírem. Všechny ingredience vložím postupně do mísy a za pomocí kuchyňského robota vypracuji hladké těsto (můžete ho zpracovat i ručně pomocí vařečky, jen to bude déle trvat a bude to fyzicky náročnější). Pokud je těsto hodně měkké, dám ho asi na 30 minut do lednice. Poté ho přenesu na moukou posypanou plochu (stačí jen lehce zaprášit), vyválím z něj plát silný asi 0,5 cm a za pomoci vykrajovátek vykrajuji kulaté tvary. Vykrojené tvary kladu na plechy a peču je při 170 °C přibližně 8-10 minut. Ještě teplé upečené perníčky potírám žloutky utřenými s trochou vody a špetkou cukru moučka. Získají tak krásně lesklý povrch.
V míse vyšlehám elektrickým šlehačem bílek, cukr a citronovou šťávu do konzistence polevy na kontury.
Poleva na zdobení musí být hustší a měla by se jemně táhnout.
Fondán rozválím (lehce si posypu plochu moučkovým cukrem) a vykrajovátkem s vytlačovacím tvořítkem vločky.
Vločkami zdobím perníčky… jejich střed potřu bílkovou polevou na zdobení, aby vločka na perníčku držela.
Cukrářský sáček s tenkou špičkou naplním polevou a perníčky dozdobím.
7 Komentáře
Jsou krásné , děkuji za inspiraci Lucie
Milá Míšo, děkuji a přeji, ať se daří.
Klidné adventní dny, Lucie.
Vypada to nadherne, chtela bych se o to pokusit. Co, prosim, znamena – fondan k rychlejsi spotrebe? Kdyz nazdobim ted, vydrzi do Vanoc? Diky!
Děkuji, Aničko. Fondán docela rychle ztvrdne, takže pokud nebudete takto nazdobené perníčky jíst do druhého dne, tak bych zvolila marcipán. Ten používám taky a dětem i více chutná. Jen není tak hezky bílý.
Ať se povedou! Klidné adventní dny, Lucie.
Dělala jsem tytu perníčky z poloviční dávky, aby toho nebylo tolik, a stejně toho bylo skoro pět plechů! 😀 Výborný recept, konečně se to blíží mým vysněným perníčkům. Přeji pohodový advent a zdravím z nedaleké Stonavy.
Milá Luci, děkuji za komentář.
Dobrých perníčků není nikdy dost. 😀 Pozdravuji a přeji klidné adventní dny, Lucie.
Výborný recept, i zdobení je překvapivě v pohodě, jakmile se do toho dostanete. Musela jsem dát trochu cukru i na fondán, zůstával mi ve vykrajovátku, ale výsledek paráda. ? Díky moc za další recept. A pěkné Vánoce! ⛄