Špaldový koláč s ricottou a chřestem

Špaldový koláč s ricottou a chřestem

Dnešní příspěvek nebude o sladkém pečení, na které jste u mne většinou zvyklí. Tentokrát jsem připravila svůj oblíbený slaný koláč, protože přišel jeho čas :-) Kromě voňavého prosciutta a ricotty, obsahuje také zelený chřest, který je momentálně v obchodech snadno dostupný. Co se týče korpusu, má tento koláč podobnou skladbu surovin jako quiche, který na blogu můžete najít také. Právě tyhle slané koláče jsou u nás velmi vděčné k odpolední svačině nebo večeři … Snadno se podle chuti či aktuální nabídky zeleniny mohou měnit jejich náplně a tím vzniká nepřeberné množství koláčových variací.

Tento koláč jsem nakonec posypala květy pažitky.

 

Ingredience

250 g hladké celozrnné špaldové mouky
120 g másla
5 lžic studené vody
špetka soli

 

Náplň

250 g ricotty
100 ml smetany ke šlehání 33%
200 ml jogurtu selského typu
1 vejce
sůl, pepř ( dle chuti )
4 plátky prosciutta
chřest

 

Postup

Vychlazené máslo nakrájím na kostičky a smíchám s moukou, přidám sůl a vytvořím drobenku. K drobence přiliji vodu a ručně vypracuji hladké těsto. Zabalené těsto v potravinářské fólii, nechám hodinu v lednici. Po uplynutí této doby těsto rozválím, na velikost o něco větší, než je koláčová forma ( já jsem použila formu o průměru 28 cm ). Tu poté těstem vyložím, propíchám vidličkou a vložím na 20 minut zpět do lednice. Mezitím si předehřeji troubu na 170 °C. Jakmile formu s těstem vytáhnou z lednice, položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi. Dám péct na 20-25 minut. Mezitím si připravím náplň, kdy v míse smíchám vejce, ricottu, smetanu, selský jogurt, sůl a pepř. Chřest omyji, osuším a odlomím nebo odkrojím spodní třetinu chřestu, která je tvrdá. Z předpečeného korpusu odstraním papír s fazolemi a vliji na něj připravenou směs. Natrhám na ni šunku a pokladu chřestem. Troubu stáhnu na 165 °C a peču dalších 25 minut.

 

Špaldový koláč s ricottou a chřestem

 

Špaldový koláč s ricottou a chřestem

 

Špaldový koláč s ricottou a chřestem

 

Špaldový koláč s ricottou a chřestem

 

Špaldový koláč s ricottou a chřestem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď