Jsem ráda, že konečně nastává období, kdy pomalu začíná dozrávat naše ovoce a zelenina. A já mám další důvod k tomu, péct ještě častěji ovocné koláče. V této době, kdy také trávíme více času na zahradě, bývá koláč vždy skvělou odměnou za odvedenou práci. Dnes jsem upekla zeleninovo-ovocný koláč, kterým každý rok zahajuji koláčovou sezónu. Recept na těsto mám (i tentokrát) od své prababičky. Věřím, že vám bude také chutnat.
Ingredience (koláčová forma o průměru 30 cm)
500 g hladké mouky
200 g cukru krupice
140 g másla
2 vejce
2 žloutky
4 lžíce mléka
2 lžíce jablečného octa
18 g prášku do pečiva bez fosfátů
cukr moučka na posypání
lžička másla na vymazání formy
+ 1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření
cukr moučka na poprášení
Na náplň
450 g očištěné rebarbory
350 g jahod
1,5 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce šťávy z pomeranče
90 g cukru krupice + 1 lžíce domácího vanilkového cukru
Postup
Mouku smíchám s kypřícím práškem a proseji. Přidám lehce povolené máslo, cukr, vajíčka, žloutky, mléko a ocet. Vše smíchám a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto rozdělím na dvě stejné části a v potravinářské fólii nechám v lednici asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravím náplň. Rebarboru očistím a nakrájím na centimetrové kostičky, stejně postupuji i u jahod. Rebarboru a jahody smíchám s oběma druhy cukru, bramborovým škrobem a pomerančovou šťávou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a koláčovou formu vymažu máslem. Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a vyložím jím koláčovou formu (i okraje). Těsto propíchám vidličkou a rozprostřu na něj připravené jahody s rebarborou. Druhou část těsta také rozválím a vykrajovátkem na cukroví vykrajuji do těsta tvary. Poté ho za pomoci válečku přenesu na připravený koláč a začistím okraje. Zbytek těsta použiji na ozdobení okrajů koláče (dle fantazie) . Žloutek rozšlehám s mlékem a potřu povrch koláče. Peču 40 minut, po vytažení popráším ještě teplý koláč cukrem.
8 Komentáře
Luci, paráda! Nejlepší rebarborové koláče byly vždycky od babičky. Rebarboru a jahody miluji! Určitě musím vyzkoušet.
Reni, vyzkoušejte … těsto je parádní a ta kombinace jahod s rebarborou, je také vynikající. U nás doma je moc oblíbený. Máme vyzkoušeno, že je skvělý 3. den, ale málokdy zůstane
Lucinko,koláč je opravdu luxusní nemá chybičku jsi prostě jednička všem můžu jen doporučit!!!!!!
Šárinko, děkuju … Jsem ráda, že doma chutnal
Luci, konečně se mi podařilo sehnat rebarboru, tak kromě tohoto koláče jsem si udělala i Váš kompot Nevím čím to je, že u tohoto typu koláčů vždy bojuji s těstem. Většinou se mi nepovede rozválené těsto přenést aniž by se mi roztrhalo (víc mi asi vyhovují těsta, která se do forem namačkají ). Nevím jestli by to chtělo více mouky??? Ale nějak jsem si s tím poradila a koláč je moc dobrý Tento víkend jsem si zapekla, kromě dnešního pečení a vaření dle Vašich receptů, jsem včera upekla zase jeden narozeninový dort a když mi zůstal kousek korpusu, tak jsem z něj udělala Jahodové řezy mrož 😀 Ještěže už se jde zítra do práce, jinak bych snad pekla pořád 😀 😀 😀
Mějte se pěkně
Peťa
Milá Peti, omlouvám se, že jsem neodpověděla obratem, dnes jsme se vrátili z dovolené. Vidím, že u Vás je všechno pěkně při starém, že pečete, zkoušíte a máte z toho pořád radost. Ohledně těch dortů před Vámi smekám, jste vážně třída!!! Ať se stále daří. Hezké dny, Lucie.
Nevím čím se mi to stalo,ale ovoce pustilo obrovské množství vody a koláč mi plave.Postupovala jsem přesně podle receptu.Chuťově je skvělý jen nejde moc nabrat,tak ho jíme přímo z formy.Bohužel rozkrojený nevypadá moc vábně.Nenapadá vás,čím by to mohlo být?Děkuji. PS: Vaše recepty jsou BOŽÍ!!!
Milá Jani, tak to mne opravdu mrzí. Zatím jsem nezaznamenala žádnou negativní reakci, všem se koláč podařil. Asi byla rebarbora hodně šťavnatá, takže příště můžete dát o trochu více škrobu … a koláč bych nechala o pár minut déle péct. Věřím, že příště bude dle Vašich představ. Moc děkuji za přízeň a přeji hezké dny, Lucie.