Jelikož teď na chřest narážím nejen v obchodech, ale i časopisech, na internetu a v neposlední radě také v restauracích, rozhodla jsem se (když je ten jeho čas), že ho zkusím ještě trochu jinak. Je sice výborný, když je podáván klasickým způsobem s holandskou omáčkou, kterou jsem mimo jiné dnes připravila také, ale v tomto případě si parmazánové spirálky s chřestem do omáčky jen namáčíte … Věřím, že si chřest v takovémto provedení zamilujete a zařadíte mezi svůj oblíbený finger food. Připravila jsem ho ve dvou variantách, s prosciuttem i bez, takže ho ocení i přátelé vegetariáni.
Ingredience ( na 25 ks )
200 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátu
120 g másla
50 g parmazánu
3 lžíce mléka
špetka soli
80 g prosciutta
sezamová semínka
vajíčko na potření
hladká mouka na podsypání
25 ks zeleného chřestu
Postup
Chřest omyji a odlomím spodní třetinu, která je tvrdá. Moukou smíchám s kypřícím práškem, přidám špetku soli, nahrubo nastrouhané máslo, najemno nastrouhaný parmazán a mléko. Ručně zpracovávám, dokud není těsto krásně hladké ( chviličku to trvá ).
Připravím si velký plech, který vyložím pečícím papírem a horkovzdušnou troubu předehřeji na 165 °C.
Na moukou posypané ploše rozválím těsto na tenký čtverec. Poté ho rozkrájím na tenké pásky. Každý plátek šunky rozpůlím podélně. Nejprve obalím chřest šunkou a poté obtáčím páskem těsta. Jakmile spotřebuji všechnu šunku, obaluji zbytek chřestu jen do těsta. Tak mi vzniknou dvě varianty k podávání. Vyskládané na plechu potřu rozšlehaným vejcem. Peču 15 minut.
Holandská omáčka
Ingredience ( jedna porce )
1 žloutek
2 lžíce vody
vrchovatá lžíce přepuštěného másla ( používám Ghí )
šťáva z půlky malého citronu
sůl a mletých pepř
Postup
V hrnci si připravím horkou lázeň …. Do misky dám máslo, které nechám v horké lázni rozpustit. Jakmile je rozpuštěné, postavím bokem. Do druhé misky dám žloutek, vodu, sůl a pepř. Misku postavím do vodní lázně a za pomocí metličky šlehám dokud žloutek hezky nezpění ( trvá to zhruba 3 minuty). Poté po troškách přišlehávám máslo … Pak ještě chvíli šlehám, odstraním ze zdroje tepla a přimíchám citronovou šťávu, která omáčku zahustí. Citronovou šťávu přidávejte také po troškách, aby jste dosáhli správné hustoty.
Inspiraci na tuto omáčku jsem našla u pana Cuketky.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!