Po návratu z dovolené nás čekala zahrada plná zralého (až téměř přezrálého) rybízu a angreštu. Mrazák nemáme nafukovací, takže jsem se pustila do jeho sbírání a zpracovávání jinými způsoby. Asi udělám marmeládu a kromě toho, že teď můžeme zásobovat tělo pravidelným přísunem vitamínů z našeho čerstvého ovoce, budeme mít v nadcházejících dnech na stole všemožné druhy koláčů a buchet.
Zastesklo se mi po něčem kynutém … koláč s tvarohem a ovocem je tedy první, na kterém jsme si po mé pečicí pauze pochutnali. A abych se po dovolené rychle adaptovala, strávila jsem díky němu v kuchyni celé dopoledne, takže pro ty, co mají rádi rychlé a stručné recepty, tenhle to vážně není. Ale všechno je jednou poprvé, takže neodrazuji, ale vřele doporučuji. Navíc, jestli máte rádi sladko-kyselé dezerty, tak si tento koláč určitě zamilujete.
PS: Užívejte léta a všeho dobrého, co nám teď příroda nabízí! L
Ingredience (koláčová forma o průměru 30 cm)
300 g polohrubé mouky
6 lžic rozpuštěného másla
3 žloutky
4 lžíce cukru krupice
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru
100 ml mléka
1/2 lžičky soli
1 lžíce tuzemáku
kůra z jednoho menšího bio citronu
Na kvásek
30 g čerstvého droždí + 1 lžička cukru krupice + 2 lžíce mléka
Na drobenku
125 g polohrubé mouky
50 g chlazeného másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžíce cukru krupice
Na náplň
250 g tvarohu v kostce
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
200 g angreštu
300 g červeného rybízu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy a zaprášení pracovní plochy
cukr moučka na pocukrování po upečení
Postup
Nejprve si připravím kvásek … droždí rozdrobím do misky, přidám cukr a mléko, rozmíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám kvásek vzejít.
Mezitím do mísy od robota proseji mouku, přidám sůl, oba druhy cukru, žloutky, máslo, mléko, tuzemák a kůru z citronu. Nakonec vmíchám připravený kvásek.
Těsto nechám pomocí robota hnětat, dokud se netvoří bubliny a těsto se nelepí k okrajům (pokud těsto lepí, přisypu trochu mouky).
Během hnětení připravím drobenku (posypku) tak, že smíchám všechny uvedené přísady, které ručně zpracuji. Drobenku pak nechám v lednici, než na ni přijde řada. Umyji a očistím ovoce, které nechám důkladně okapat.
Jakmile je těsto uhněteno, zasypu ho trochou mouky, přikryji utěrkou a nechám ho kynout … přibližně 90 minut.
Mezitím smíchám tvaroh s cukrem a žloutkem, kterým pak budu těsto plnit.
Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 165 stupňů.
Nakynuté těsto lehce roztáhnu prsty a položím na něj celou tvarohovou směs. Tu do těsta zabalím a těsto rozválím zhruba na velikost formy. Těsto pak opatrně za pomoci válečku přenesu do formy a upravím na její velikost. Těsto pokladu ovocem a zasypu drobenkou. Peču přibližně 45-50 minut. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Po upečení nechám koláč vystydnout a poté ho zapráším moučkovým cukrem.
6 Komentáře
Zdravím Vás, Lucie! Mám Váš krásný blog moc ráda! Miluju sladké, ale s pečením občas bojuju a podle Vašich receptů se mi vždycky všechno povedlo. Chci si pořídit pořádný robot na zpracování těsta. Prozradíte mi, jaký používáte Vy? Přeju krásné léto! Eva
Milá Evi, moc Vám děkuji za hezká slova, jsem ráda, že se vám při pečení daří, a že i jeho výsledky jsou dle vašich představ. Už pár let mám Kenwood chef a jsem s ním moc spokojená. Přeji hezké dny, Lucie.
Dobrý den, Evi, moc Vám děkuji za hezká slova, jsem ráda, že Vás blog baví. Já už pár let používám Kenwood Chef a jsem s ním maximálně spokojená. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.
Ahoj, recept vypadá skvěle a už se na něj chystám! Jen úplně nerozumím a neumím si představit část „Nakynuté těsto lehce roztáhnu prsty a položím na něj celou tvarohovou směs. Tu do těsta zabalím a těsto rozválím zhruba na velikost formy“. Nebude pak těsto moc „blemtavé“ a bude držet? Děkuji!
Milá Karolíno, děkuji, jsem ráda, že zaujal … chápu obavy, ale pokud koupíte tvaroh v kostce, který je hustý, tak to bude v pořádku. Těsto zůstane pevné i tak. Přeji pohodové a vydařené pečení. Hezké dny, Lucie.
Mňam, ten vypadá bezvadně!