Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

Po návratu z dovolené nás čekala zahrada plná zralého (až téměř přezrálého) rybízu a angreštu. Mrazák nemáme nafukovací, takže jsem se pustila do jeho sbírání a zpracovávání jinými způsoby. Asi udělám marmeládu a kromě toho, že teď můžeme zásobovat tělo pravidelným přísunem vitamínů z našeho čerstvého ovoce, budeme mít v nadcházejících dnech na stole všemožné druhy koláčů a buchet.
Zastesklo se mi po něčem kynutém … koláč s tvarohem a ovocem je tedy první, na kterém jsme si po mé pečicí pauze pochutnali. A abych se po dovolené rychle adaptovala, strávila jsem díky němu v kuchyni celé dopoledne, takže pro ty, co mají rádi rychlé a stručné recepty, tenhle to vážně není. Ale všechno je jednou poprvé, takže neodrazuji, ale vřele doporučuji. Navíc, jestli máte rádi sladko-kyselé dezerty, tak si tento koláč určitě zamilujete.

PS: Užívejte léta a všeho dobrého, co nám teď příroda nabízí! :) L

 

Ingredience (koláčová forma o průměru 30 cm)

300 g polohrubé mouky
6 lžic rozpuštěného másla
3 žloutky
4 lžíce cukru krupice
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru
100 ml mléka
1/2 lžičky soli
1 lžíce tuzemáku
kůra z jednoho menšího bio citronu

Na kvásek

30 g čerstvého droždí + 1 lžička cukru krupice + 2 lžíce mléka

Na drobenku

125 g polohrubé mouky
50 g chlazeného másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžíce cukru krupice

Na náplň

250 g tvarohu v kostce
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek

200 g angreštu
300 g červeného rybízu

máslo na vymazání formy

mouka na vysypání formy a zaprášení pracovní plochy

cukr moučka na pocukrování po upečení

Postup

Nejprve si připravím kvásek … droždí rozdrobím do misky, přidám cukr a mléko, rozmíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám kvásek vzejít.
Mezitím do mísy od robota proseji mouku, přidám sůl, oba druhy cukru, žloutky, máslo, mléko, tuzemák a kůru z citronu. Nakonec vmíchám připravený kvásek.
Těsto nechám pomocí robota hnětat, dokud se netvoří bubliny a těsto se nelepí k okrajům (pokud těsto lepí, přisypu trochu mouky).
Během hnětení připravím drobenku (posypku) tak, že smíchám všechny uvedené přísady, které ručně zpracuji. Drobenku pak nechám v lednici, než na ni přijde řada. Umyji a očistím ovoce, které nechám důkladně okapat.
Jakmile je těsto uhněteno, zasypu ho trochou mouky, přikryji utěrkou a nechám ho kynout … přibližně 90 minut.
Mezitím smíchám tvaroh s cukrem a žloutkem, kterým pak budu těsto plnit.
Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 165 stupňů.
Nakynuté těsto lehce roztáhnu prsty a položím na něj celou tvarohovou směs. Tu do těsta zabalím a těsto rozválím zhruba na velikost formy. Těsto pak opatrně za pomoci válečku přenesu do formy a upravím na její velikost. Těsto pokladu ovocem a zasypu drobenkou. Peču přibližně 45-50 minut. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Po upečení nechám koláč vystydnout a poté ho zapráším moučkovým cukrem.

 

Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

Předchozí příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď