Linecký koláč s borůvkami

Linecký koláč s borůvkami

Snažím se spotřebovat všechny zásoby ovoce z mrazáku, a tak došlo i na borůvky … Musím uvolnit místo třešním, rybízu a angreštu … letos všechno dozrává hrozně brzy a já na to ještě nejsem úplně připravená.
Poslední recept na bublaninu vás vyloženě okouzlil. Opět se mi potvrdil fakt, že ty nejjednodušší a nejméně pracné recepty mají nejvíc nadšenců, kteří si je okamžitě upečou.
Následujícím receptem bych vás nerada odradila … není tak rychlý, ale věřím, že si své fanoušky také najde. Linecký korpus je výborný a křehký … a spolu s borůvkovou náplní tvoří dokonalý svěží dezert. Takže kdo z vás má ještě zásoby, pusťte se do něj. :)

P.S.: Děkuji za všechny fotky a sdílení vašich dokonalých koláčů, jsem ráda, že se vám pečení daří a hlavně, že vám chutná.

 

Ingredience (forma 22×19 cm)

Na korpus

125 g hladké mouky
80 g másla
40 g cukru moučka
1 žloutek
pár kapek citronu

kousek másla na vymazání formy a mouka na posypání válu

Na náplň

300 g mražených borůvek + 1 lžíce domácího vanilkového cukru
3 lžičky želatiny v prášku + 4 lžíce studené vody
1 kelímek smetany ke šlehání 33% (210 g) + 1 lžíce domácího vanilkového cukru
pár kapek vanilkového extraktu

 

Postup

Všechny ingredience na těsto smíchám a vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám minimálně 30 minut v lednici odpočinout.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Formu vymažu máslem a odpočaté těsto rozválím do tenka na moukou posypané ploše. Rozprostřu ho do formy a vytvořím i okraje. Na těsto rozložím pečicí papír a zasypu ho fazolemi. Takto připravený korpus peču 15 minut. Po uplynutí této doby odstraním z korpusu fazole a peču dalších 12 -15 minut.
Mezitím nechám nabobtnat želatinu – smíchám ji se studenou vodou. Pak dám povařit borůvky se lžící vanilkového cukru, občas promíchám (vařím asi 10 minut). Poté je rozmixuji a dám bokem, než na ně přijde řada. Do druhého hrnce dám vařit smetanu, ve které jsem také rozmíchala vanilkový cukr a pár kapek vanilkového extraktu. Jakmile smetana dojde k bodu varu, odstavím ji a vmíchám do ní želatinu (důkladně promíchám). Do smetanové směsi vmíchám borůvky a takto připravenou náplň naliji na korpus.
Koláč nechám vystydnout v lednici … za 3 – 4 hodiny je připravený k servírování. Dozdobím ho čerstvými borůvkami, jedlými květy … já jsem k ozdobení koláče použila také pár skořápek z makronek. Hezké budou i bílkové pusinky, mandličky nebo jiné ovoce dle chuti a fantazie.

 

Linecký koláč s borůvkami

Linecký koláč s borůvkami

Linecký koláč s borůvkami

Linecký koláč s borůvkami

Linecký koláč s borůvkami

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď