Koláč s řepou

Koláč s řepou
Řadíte se do skupiny lidí, kteří nemohou řepu ani „cítit“? Nebo si ji naopak dopřáváte, stejně jako my, pravidelně a s chutí? V kombinaci s čokoládou by tento koláč mohl být lákavým dezertem i pro odpůrce řepy, které by mohl mile překvapit. :) Pokud tedy patříte do té první skupiny, možná bych vás mohla přesvědčit, že tenhle koláč je sice řepou „prošpikovaný“, ale právě ta mu dodává několikadenní vláčnost.

Ingredience (forma o průměru 20 cm)

Na těsto

130 g špaldové mouky
130 g polohrubé mouky
250 g uvařené řepy (2 střední řepy)
180 g třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 vejce
2 žloutky
1/2 hrnku rostlinného oleje (použila jsem hrneček o objemu 250 ml)
1/2 hrnku mléka
1 plná lžíce kakaa
špetka soli
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
80 g kvalitní čokolády (použila jsem mléčnou 33,6 %)
30 g másla

Na polevu

100 g kvalitní čokolády + dvě plné lžíce másla

Na ozdobu

hoblinky čokolády
plátky sušené řepy

máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup

Uvařenou řepu rozmixuji. Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu s máslem.
Oba druhy mouky smíchám s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem.
Žloutky a vejce vyšlehám s oběma druhy cukry do nadýchané pěny. Přidám rozpuštěnou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu, směs mouky a mléko.
Těsto naliji do formy a peču 60-70 minut. 20 minut před koncem pečení jsem koláč přikryla alobalem, aby se dopekl a nespálil. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Jakmile je koláč upečený a vystydne, poliji ho čokoládou, kterou jsem rozpustila se dvěma lžicemi másla, dozdobím hoblinkami čokolády a sušenou řepou.
Koláč s řepou
Koláč s řepou
Koláč s řepou
Koláč s řepou
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

18 Komentáře
  • Odpověď Lucie 9.10.2017 at 12:39

    Už je v troubě, tak jsem zvědavá. Voní nádherně 🤗 jen jsem nesehnala na ozdobení ,tak barevně nádhernou sušenou řepu 😔

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.10.2017 at 13:20

      Milá Luci, vy jste rychlovka. :-) Tak snad se koláč povedl a i chutná, když tak nádherně voní. :-) Nesolenou sušenou řepu jsem koupila v Globusu a mají ji, tuším, i v DM drogerii. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Barbora Hápová 9.10.2017 at 18:13

    To je nádhera, děkuji, budu se inspirovat :-)! Určitě se mi nepovede tak krásně, ale aspoň snad bude chutnat :).

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.10.2017 at 14:55

      Milá Báro, děkuji, jsem ráda, že se líbí. Přeji vydařené pečení a ať máte z koláče radost. :) Pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 11.10.2017 at 18:57

    Tak koláč je v troubě :). Doufám, že se povede a syn si zítra ve škole pochutná. Děkuji za inspiraci, na koláč s řepu se chystám dlouho.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.10.2017 at 14:30

      Milá Peti, pevně doufám, že měl koláč úspěch. :) Přeji hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Peťa 14.10.2017 at 13:29

        Milá Luci, ještě jednou děkuji za recept. Koláč měl úspěch a to hlavně u mého muže. Pro velký úspěch peču dnes znovu :)

  • Odpověď Anička Brouky 15.10.2017 at 6:36

    Já jsem díky vám dostala chuť na tenhle koláč. Mám doma ještě nezpracovanou řepu z mé zahrádky, tak asi půjde do téhle úžasné věci 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.10.2017 at 13:05

      Milá Aničko, určitě vyzkoušejte, věřím, že budete spokojená. :-) Bezva pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 23.10.2017 at 16:13

    Lucie moc děkuji za tento recept. Můj muž přímo nesnáší červenou řepu a tenhle koláč si přidal. Kdybych mu to neřekla tak to nepoznal. Udělala jsem ho pro návštěvu a nezbylo. Všichni si myslely že jsem ho koupila v cukrárně. Určitě ho ještě upeču.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.10.2017 at 15:52

      Milá Peti, to se tak krásně čte. :-) Děkuji za zpětnou vazbu a přeji, ať se i další pečení vydaří. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie Woznicová 26.10.2017 at 10:17

    Dlouho jsem hledala opravdu povedený recept z červené řepy a tenhle je opravdu TOP. Výborný koláč!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.10.2017 at 12:55

      Milá Luci, děkuji za zpětnou vazbu. :-) Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji pohodové pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Natalie 10.11.2017 at 10:10

    Normálně do diskuzí nepíšu a nekomentuju, ale tenhle koláč/buchta si to zaslouží! Absolutně skvělý, tak akorát vláčný, děkuju za recept, už ho jdu dělat podruhé :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.11.2017 at 17:42

      Milá Natalie, děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji i další vydařené pečení. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Kamila 19.11.2018 at 9:23

    Dobrý den, koláč je prostě luxusní pekla jsem ho již po druhé a z poloviční dávky cukru a přítel se ho nemůžu nabažit :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.11.2018 at 16:48

      Milá Kamilo, to ráda slyším! Děkuji za komentář a ať to stále dobře peče. :) Lucie

  • Odpověď Romana 7.4.2019 at 5:12

    Dobrý den, také jsem vyzkoušela, koláč se povedl, vynechala jsem sodu a dala jsem jen kypřící prášek. Jsem sice milovníkem řepy, ale bohužel musím říct, že mně chuť koláče nezaujala. Výhodou je, že je koláč hutný, takže na zasycení stačí menší množství, takže ho nesníte půlku :)

  • Zanechte odpověď