Křehké košíčky s jablky

Křehké košíčky s jablky
Začala jsem péct koláče s jablky, takže už je vážně podzim. I když venku to poslední dny vypadá, jako by se blížilo spíše léto. Jeho poslední záchvěvy ještě pořád vidím i na zahradě, kde mezi polo opadanými stromy a spoustou listí kolem stále dozrávají žluté a červené maliny, které se s námi ještě nechtějí rozloučit. Kluci z nich mají radost, a tak nepřipadá v úvahu, že bych je použila do nějakého dezertu … jsou jen jejich. :)
Křehké košíčky s jablky nejsou receptem, ve kterém se všechno smíchá a máte to v okamžiku v troubě. Je potřeba si s nimi trochu pohrát, ale to vás, pevně doufám, neodradí. Jsou výborné, voňavé a křehké i třetí den (na talíři nám zbyly poslední dva kousky a byl o ně doslova boj).

Ingredience (forma na muffiny – 12 ks)

Na těsto

170 g hladké mouky
60 g másla
2 lžičky cukru moučka
žloutek
špetka soli
3 lžíce studené vody

Na náplň

550 g oloupaných jablek, nakrájených na menší kostky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička kukuřičného škrobu
2-3 lžíce domácího vanilkového cukru (dle chuti)
mletá skořice dle chuti
1 lžíce másla

Na posypku

60 g polohrubé mouky
25 g cukru moučka
25 g změklého másla
mletá skořice dle chuti

máslo na vymazání formy
mouka na posypání plochy při válení těsta

Postup

Mouku smíchám s cukrem, solí a kousky másla, přidám žloutek a ručně vytvořím drobenku. K ní přidám studenou vodu a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici přibližně 30 – 40 minut odpočinout.
Mezitím dám jablka s citronovou šťávou, skořicí, cukrem a máslem do hrnce a za občasného míchání je nechám přibližně 5 minut dusit. Pak je odstavím ze zdroje tepla a zasypu kukuřičným škrobem, promíchám a nechám je bokem, dokud na ně nepřijde řada.
Ještě si jednoduše připravím posypku (drobenku) … smíchám mouku, máslo, cukr, skořici a ručně vytvořím posypku.
Poté předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Připravím si formu na muffiny a vymažu ji máslem.
Na moukou posypané ploše těsto rozválím a vykrajovátkem vykrájím kolečka o něco větší, než je má forma na muffiny (moje forma měla kolečka o průměru 5 cm, tak jsem použila vykrajovátko s průměrem 8 cm). Každé kolečko vložím do otvoru na muffin, z těsta se mi udělá malá mistička. Těsto propíchám vidličkou a dám předpéct na 10 minut. Poté vytáhnu z trouby, navrstvím připravená jablka a zasypu posypkou. Peču ještě přibližně 20 minut.

 

Křehké košíčky s jablky

Křehké košíčky s jablky

Křehké košíčky s jablky

Křehké košíčky s jablky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Lenka 19.10.2017 at 15:27

    Dobrý den,

    mohla bych se zeptat, jak je nejlépe skladovat, aby vydržely křehké? Miluji křehké těsto, ale nejlepší je ten den, co se upeče, poté bohužel vlhne. Máte nějaký fígl? Navíc problémem je, že jsou zde jablka, ta bych zase nenechávala mim chladné, ale často vlhké místo.

    Psala jste, že vydrží křehké i 3 dny, tak se právě ptám.

    Děkuji :-)

    Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.10.2017 at 8:21

      Milá Leni, košíčky skladuji u okna, na chladnějším místě, pod poklopem. Košíčky třetí den už lehce vlhkost natáhnout, ale křehké jsou stále. Dokonale křupavé jsou samozřejmě první den po upečení. Omlouvám se, že jsem asi moc neporadila, ale věřím, že budete po upečení s košíčky (i tak) spokojená. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 21.10.2017 at 14:28

    Luci, tak tentokrát se do pečení musela pustit mamka :) Se mi tu sešlo pečení dvou dortů :) Košíčky jsou výborné a půlka jich zmizla ještě za tepla 😀 Příště je vyzkouším já :)
    Pěkný víkend :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.10.2017 at 8:15

      Peti, vy se nezastavíte. :-) To jsem ráda, že byly košíčky dobré. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď