Když jsem ve čtvrtek odjížděla do Prahy na vyhlašování cen Food blog roku, jela jsem hlavně strávit příjemný večer spolu se svými přáteli a potkat se zase po nějaké době s lidmi, které obdivuji. Zúčastnit se večírku a dobře se pobavit. V to, že se můj blog stane vítězem v kategorii Dezerty a pečení, jsem opravdu nedoufala. Konkurence byla veliká a všichni food blogeři si zasluhují obdiv, jelikož do své práce dávají kus svého umu a hlavně srdce.
Po příjezdu domů jsem na oslavu upekla dort (i když mnozí z vás vědí, že dorty moc nedělávám). Zvolila jsem klasický kakaový piškot a kokosový krém. Mám ráda, když je dort jednoduchý na přípravu a zároveň splní svůj účel, když vypadá hezky a slavnostně. Jedlé květy (v případě tohoto dortu fialky a šeřík) udělaly z obyčejného dortu krásně barevný a lákavý dezert. Tento dort zvládne opravdu každý, i ten, kdo dorty dělá stejně nerad jako já. 😀
Mé nadšení z vítězství stále ještě neopadlo. Pořád se tak zvláštně culím, vzpomínám na příjemnou atmosféru a moc si ten pocit užívám.
Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)
Na piškot
6 větších vajec pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
200 g cukru krystal
130 g hrubé mouky
20 g kvalitního kakaa
máslo na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy
Na krém
800 ml kokosového mléka (2 plechovky)
250 g mascarpone
3 lžíce cukru moučka
+ strouhaný kokos na posypání dortu a kousek modelovací hmoty na ozdoby ve tvaru kuliček, jedlé květy, máta nebo čerstvé ovoce na dozdobení
Postup
Den předtím, než budu dort připravovat, dám kokosové mléko do lednice. Hezky v ní ztuhne (nechávám ho v ní téměř 24 hodin).
Formu vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse smíchám mouku společně s kakaem. Ve druhé míse vyšlehám žloutky s cukrem krystal a přimíchám mouku s kakaem. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Připravené těsto dám do formy a peču přibližně 30 minut. Po upečení formu rozevřu a nechám korpus vystydnout.
Než se korpus upeče, připravím si krém. Ztuhlou část kokosového mléka vyšlehám s cukrem (chce to trochu trpělivosti a silnější metličky), do něj pak přišlehám mascarpone. Takto připravený krém dám na dobu než korpus vystydne a bude připravený k namazání do lednice. Korpus po vystydnutí rozkrojím vodorovně přesně v polovině. Namažu silnou vrstvou krému, položím na ni druhou část korpusu, který také pomažu silnější vrstvou krému. Krémem potřu také boční strany dortu. Jakmile mám hotovo, zasypu dort strouhaným kokosem a ozdobím květinami. Dle chuti jej můžete ozdobit také čerstvým ovocem. V kombinaci s jahodami nebo borůvkami je velmi dobrý.
Dort uchovávám v lednici a spotřebuji do 2 dnů.
TIP: Na focení dortu jsem použila krásný tradiční porcelán, který pořídíte na stránkách www.eporcelan.cz
26 Komentáře
Anito, použila jsem formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm.
Máte nějaký tip, jak posypat kokosem, aby to vypadalo tak esteticky jak u vás?
Veroniko, já dort posypu nejdříve nahoře a pak kokos po stranách tak nahazuju. 😀 Zní to divně, ale opravdu. 😀 A kokos, který opadá dolů ještě zkouším nahodit zpět. Přeji příjemné dny, Lucie.
Dnes som ho robila, respektíve tento korpus, krém som robila iný, ale musím povedať, že cesto bolo vynikajúce. Aj keď som sa pri príprave troška zľakla, pretože tá žĺtková zmes s múkou mala veľmi hustú konzistenciu, ale nakoniec po pridaní bielkov, bolo cesto krásne nadýchané. Ďakujem za recept 😉
Milá Peti, mám radost, že korpus vyšel na jedničku a že jste z něj měla radost. Přeji příjemné pečení a krásné dny, Lucie.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu použít na kokosový krém Kokosové mléko od Alpro.. Nedokážu si představit, že to nebude ve výsledku málo tuhé i po vyndání z lednice..
Hezký večer
Dobrý den, Karolíno Používám kokosové mléko v plechovce od Alnatury. To z Alpra jsem do krému zatím nezkoušela použít. Každopádně, to v té plechovce ztuhne pouze částečně. Takže používám k vyšlehání jen tu ztuhlou část, aby nebyl krém řídký. Mějte se hezky, Lucie.
Mohu se zeptat co se zbylou casti kokosoveho mleka? A vydrzi mi dort dele nez píšete? Chci ho připravit dva dny dopředu.. Děkuji
Zdravím Vás, Kate Tekuté mléko, které Vám zůstane, můžete použít do smoothie (třeba s ananasem je výborné) nebo ho trochu oslaďte medem či sirupem (třeba agave) a nasypejte do něj trochu chia semínek (během několika minut v něm nabydou). Takto vytvořený pudink pak můžete dochutit ovocem. A co se týká trvanlivosti dortu … pokud bude v lednici, tak by měl 3 dny vydržet. Přeji příjemné dny a vydařené pečení. Lucie
Dobrý den dnes peču tento dort vše jsem udělala podle receptu ale krém je porad strašně tekutý neměla se vylít voda z kokosového mléka?
Zdravím Vás, Míšo Ano, mléko, které neztuhne, je potřeba odlít pryč, jak píšu v postupu (použít ho můžete např. do smoothie nebo na chia pudinku, jak odpovídám čtenářce níže). Pokud budete chtít krém zachránit, můžete použít třeba Creme Ole (Dr. Oetker), netuším, zda se prodává s kokosovou příchutí, ale s vanilkovou určitě, stačí ho do krému lehce zašlehat a bude hustější. Můžete zkusit přidat mascarpone, ale netuším, jak moc řídký krém máte a zda to bude stačit. Mrzí mě to a pevně věřím, že se ho zachránit podaří a vy se budete radovat z krásného dortu, dejte vědět. Přeji příjemný víkend, Lucie.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde sháníte jedlé květy.
Děkuji
Dobrý den, Marci Já většinou doma, z vlastních vypěstovaných na zahradě nebo v květináči. Jinak je určitě bude možné objednat přes nějaké květinářství. Dokonce jsem slyšela, že i v Makru něco mají. Mějte se hezky, L.
Pěkný večer Lucie,
dneska jsem si upekla korpus z Vašeho dortu Zůstal mi krém z cupcaků, tak jsem hledala na co by šel použít a tohle bylo přesně to pravé Je to dobrota
Přeji pěkný zbytek nedělního večera
Peťa
Dobrý den, Peti To mě těší, jste šikovná. Mějte se moc hezky, L.
Moc Vam dekuji za recept na kokosovy krem (korpus jsem mela uz koupeny). Dort s timto kremem byl tak lahodny!!! Delala jsem ho dcerce k narozeninam. Navrch prisel jedly papir, ktery se nejprve trochu zvlnil, ale nez byla oslava (za cca 3 hodiny) zase se narovnal a uz tak zustal. Dekuji, budu pect urcite znovu a snad i s korpusem!!!
Milá Helenko, jsem ráda, že jste s tímto krémem spokojená. Dort byl určitě kouzelný a udělal Vaší dceři velkou radost. Moc děkuji za komentář a přeji krásný předvánoční čas, Lucie.
Dort jsem pekla přítelovi k narozeninám,protože miluje kokos. Strašně mě překvapilo,jak je celkově dort lehký a nadýchaný. Musím se přiznat,že jsem taky udělala tu chybu,že jsem do krému nalila i tekutou část kokosového mléka,ale podarilo se mi to alespoň trochu zachránit ztužovačem. Nicméně krém nebyl pak tak výrazný a hlavně mi půlka zůstala. Každopádně dort byl výborný a na klučičí oslavě byl takřka hned pryč. Děkuji moc za super recept,určitě jej ještě v nějakých obměnách párkrát udělám. Krásný den. BH
Milá Báro, děkuji za komentář. Jsem ráda, že vás tento dort zaujal a chutnal. Krém vychytáte a dort bude parádní. Přeji i další vydařené pečení, hezké dny, Lucie.
Zdravím, je prosím něco, co by jste mi doporučila jako náhradu za mascarpone do krému? (nesmím laktózu) a mascarpone bez laktózy neseženu. Mějte se krásně, Radka.
Milá Radko, moc se omlouvám, ale co se týče toho témtu, tak jsem prakticky neznalec. Mascarpone bych nahradila např. nějakým tvarohem bez laktózy. Víc nemohu poradit. Snad prominete … přeji hezké dny, Lucie.
Dobrý den,
recept vypadá úžasně. Myslíte, že by šel využít i pro přípravu cupcaků? Jde mi o to, jestli bude krém dost tuhý na to, aby na té babovičce držel tvar.
Díky a hezký den,
Katka
Milá Katko, obávám se, že tento krém není z těch úplně nejpevnějších. Pokud ho zkusíte, je důležité, abyste vyšlehala jen tuhou část kokosového mléka, které si necháte předem v lednici, jinak bude řídký úplně … zkuste ho také zahustit větším množstvím mascarpone, než je uvedeno v receptu. Každopádně je krém chuťově moc dobrý. Ať se daří. Hezké dny, Lucie.
Milá Adélo, já myslím, že v tom nebude problém. Ať se vše povede a chutná. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, v receptu není kypřicí prášek.. Je to ok?
Dobrý den, Luci, ano, je to v pořádku. Kypřicí prášek tam nepatří. Hezké dny, Lucie.