Kakaový dort s kokosovým krémem

Kakaový dort s kokosovým krémem

Když jsem ve čtvrtek odjížděla do Prahy na vyhlašování cen Food blog roku, jela jsem hlavně strávit příjemný večer spolu se svými přáteli a potkat se zase po nějaké době s lidmi, které obdivuji. Zúčastnit se večírku a dobře se pobavit. V to, že se můj blog stane vítězem v kategorii Dezerty a pečení, jsem opravdu nedoufala. Konkurence byla veliká a všichni food blogeři si zasluhují obdiv, jelikož do své práce dávají kus svého umu a hlavně srdce.
Po příjezdu domů jsem na oslavu upekla dort (i když mnozí z vás vědí, že dorty moc nedělávám). Zvolila jsem klasický kakaový piškot a kokosový krém. Mám ráda, když je dort jednoduchý na přípravu a zároveň splní svůj účel, když vypadá hezky a slavnostně. Jedlé květy (v případě tohoto dortu fialky a šeřík) udělaly z obyčejného dortu krásně barevný a lákavý dezert. Tento dort zvládne opravdu každý, i ten, kdo dorty dělá stejně nerad jako já. 😀
Mé nadšení z vítězství stále ještě neopadlo. Pořád se tak zvláštně culím, vzpomínám na příjemnou atmosféru a moc si ten pocit užívám.


Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

Na piškot

6 větších vajec pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
200 g cukru krystal
130 g hrubé mouky
20 g kvalitního kakaa
máslo na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy

Na krém

800 ml kokosového mléka (2 plechovky)
250 g mascarpone
3 lžíce cukru moučka

+ strouhaný kokos na posypání dortu a kousek modelovací hmoty na ozdoby ve tvaru kuliček, jedlé květy, máta nebo čerstvé ovoce na dozdobení


Postup

Den předtím, než budu dort připravovat, dám kokosové mléko do lednice. Hezky v ní ztuhne (nechávám ho v ní téměř 24 hodin).

Formu vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse smíchám mouku společně s kakaem. Ve druhé míse vyšlehám žloutky s cukrem krystal a přimíchám mouku s kakaem. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Připravené těsto dám do formy a peču přibližně 30 minut. Po upečení formu rozevřu a nechám korpus vystydnout.

Než se korpus upeče, připravím si krém. Ztuhlou část kokosového mléka vyšlehám s cukrem (chce to trochu trpělivosti a silnější metličky), do něj pak přišlehám mascarpone. Takto připravený krém dám na dobu než korpus vystydne a bude připravený k namazání do lednice. Korpus po vystydnutí rozkrojím vodorovně přesně v polovině. Namažu silnou vrstvou krému, položím na ni druhou část korpusu, který také pomažu silnější vrstvou krému. Krémem potřu také boční strany dortu. Jakmile mám hotovo, zasypu dort strouhaným kokosem a ozdobím květinami. Dle chuti jej můžete ozdobit také čerstvým ovocem. V kombinaci s jahodami nebo borůvkami je velmi dobrý.

Dort uchovávám v lednici a spotřebuji do 2 dnů.

TIP: Na focení dortu jsem použila krásný tradiční porcelán, který pořídíte na stránkách www.eporcelan.cz

 

Kakaový dort s kokosovým krémem

Kakaový dort s kokosovým krémem

Kakaový dort s kokosovým krémem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

27 Komentáře
  • Odpověď Anita Machová 15.5.2016 at 17:30

    Můžu se zeptat na velikost formy? :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.5.2016 at 17:49

      Anito, použila jsem formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm. :-)

      • Odpověď Anita 16.5.2016 at 8:35

        Moc děkuji, dort je krásný a určitě je i výborný. A já ho určitě vyzkouším 😊

  • Odpověď Veronika 18.5.2016 at 18:58

    Máte nějaký tip, jak posypat kokosem, aby to vypadalo tak esteticky jak u vás? :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.5.2016 at 20:01

      Veroniko, já dort posypu nejdříve nahoře a pak kokos po stranách tak nahazuju. 😀 Zní to divně, ale opravdu. 😀 A kokos, který opadá dolů ještě zkouším nahodit zpět. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 22.5.2016 at 16:46

    Dnes som ho robila, respektíve tento korpus, krém som robila iný, ale musím povedať, že cesto bolo vynikajúce. Aj keď som sa pri príprave troška zľakla, pretože tá žĺtková zmes s múkou mala veľmi hustú konzistenciu, ale nakoniec po pridaní bielkov, bolo cesto krásne nadýchané. Ďakujem za recept 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.5.2016 at 18:02

      Milá Peti, mám radost, že korpus vyšel na jedničku a že jste z něj měla radost. Přeji příjemné pečení a krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Karolína 29.5.2016 at 21:05

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu použít na kokosový krém Kokosové mléko od Alpro.. Nedokážu si představit, že to nebude ve výsledku málo tuhé i po vyndání z lednice..
    Hezký večer

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.5.2016 at 7:59

      Dobrý den, Karolíno :-) Používám kokosové mléko v plechovce od Alnatury. To z Alpra jsem do krému zatím nezkoušela použít. Každopádně, to v té plechovce ztuhne pouze částečně. Takže používám k vyšlehání jen tu ztuhlou část, aby nebyl krém řídký. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Kate 9.6.2016 at 20:15

    Mohu se zeptat co se zbylou casti kokosoveho mleka? A vydrzi mi dort dele nez píšete? Chci ho připravit dva dny dopředu.. Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.6.2016 at 22:34

      Zdravím Vás, Kate :-) Tekuté mléko, které Vám zůstane, můžete použít do smoothie (třeba s ananasem je výborné) nebo ho trochu oslaďte medem či sirupem (třeba agave) a nasypejte do něj trochu chia semínek (během několika minut v něm nabydou). Takto vytvořený pudink pak můžete dochutit ovocem. A co se týká trvanlivosti dortu … pokud bude v lednici, tak by měl 3 dny vydržet. Přeji příjemné dny a vydařené pečení. :-) Lucie

  • Odpověď Míša 10.6.2016 at 18:23

    Dobrý den dnes peču tento dort vše jsem udělala podle receptu ale krém je porad strašně tekutý neměla se vylít voda z kokosového mléka?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.6.2016 at 19:01

      Zdravím Vás, Míšo :-) Ano, mléko, které neztuhne, je potřeba odlít pryč, jak píšu v postupu (použít ho můžete např. do smoothie nebo na chia pudinku, jak odpovídám čtenářce níže). Pokud budete chtít krém zachránit, můžete použít třeba Creme Ole (Dr. Oetker), netuším, zda se prodává s kokosovou příchutí, ale s vanilkovou určitě, stačí ho do krému lehce zašlehat a bude hustější. Můžete zkusit přidat mascarpone, ale netuším, jak moc řídký krém máte a zda to bude stačit. Mrzí mě to a pevně věřím, že se ho zachránit podaří a vy se budete radovat z krásného dortu, dejte vědět. Přeji příjemný víkend, Lucie.

  • Odpověď Marcela Borůvková 21.9.2016 at 18:10

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde sháníte jedlé květy.
    Děkuji :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.9.2016 at 6:13

      Dobrý den, Marci :-) Já většinou doma, z vlastních vypěstovaných na zahradě nebo v květináči. Jinak je určitě bude možné objednat přes nějaké květinářství. Dokonce jsem slyšela, že i v Makru něco mají. :-) Mějte se hezky, L.

  • Odpověď Peťa 25.9.2016 at 17:58

    Pěkný večer Lucie,
    dneska jsem si upekla korpus z Vašeho dortu :) Zůstal mi krém z cupcaků, tak jsem hledala na co by šel použít a tohle bylo přesně to pravé :) Je to dobrota :)
    Přeji pěkný zbytek nedělního večera :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.9.2016 at 7:04

      Dobrý den, Peti :-) To mě těší, jste šikovná. :-) Mějte se moc hezky, L.

  • Odpověď Helena 16.12.2016 at 11:25

    Moc Vam dekuji za recept na kokosovy krem (korpus jsem mela uz koupeny). Dort s timto kremem byl tak lahodny!!! Delala jsem ho dcerce k narozeninam. Navrch prisel jedly papir, ktery se nejprve trochu zvlnil, ale nez byla oslava (za cca 3 hodiny) zase se narovnal a uz tak zustal. Dekuji, budu pect urcite znovu a snad i s korpusem!!! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.12.2016 at 15:44

      Milá Helenko, jsem ráda, že jste s tímto krémem spokojená. :-) Dort byl určitě kouzelný a udělal Vaší dceři velkou radost. Moc děkuji za komentář a přeji krásný předvánoční čas, Lucie.

  • Odpověď Barča 18.5.2017 at 12:25

    Dort jsem pekla přítelovi k narozeninám,protože miluje kokos. Strašně mě překvapilo,jak je celkově dort lehký a nadýchaný. Musím se přiznat,že jsem taky udělala tu chybu,že jsem do krému nalila i tekutou část kokosového mléka,ale podarilo se mi to alespoň trochu zachránit ztužovačem. Nicméně krém nebyl pak tak výrazný a hlavně mi půlka zůstala. Každopádně dort byl výborný a na klučičí oslavě byl takřka hned pryč. Děkuji moc za super recept,určitě jej ještě v nějakých obměnách párkrát udělám. Krásný den. BH

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.5.2017 at 18:35

      Milá Báro, děkuji za komentář. Jsem ráda, že vás tento dort zaujal a chutnal. Krém vychytáte a dort bude parádní. :-) Přeji i další vydařené pečení, hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Radka 22.6.2017 at 14:34

    Zdravím, je prosím něco, co by jste mi doporučila jako náhradu za mascarpone do krému? (nesmím laktózu) a mascarpone bez laktózy neseženu. Mějte se krásně, Radka.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.6.2017 at 20:29

      Milá Radko, moc se omlouvám, ale co se týče toho témtu, tak jsem prakticky neznalec. Mascarpone bych nahradila např. nějakým tvarohem bez laktózy. Víc nemohu poradit. Snad prominete … přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Katka 23.11.2017 at 11:03

    Dobrý den,
    recept vypadá úžasně. Myslíte, že by šel využít i pro přípravu cupcaků? Jde mi o to, jestli bude krém dost tuhý na to, aby na té babovičce držel tvar.
    Díky a hezký den,

    Katka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.11.2017 at 17:43

      Milá Katko, obávám se, že tento krém není z těch úplně nejpevnějších. Pokud ho zkusíte, je důležité, abyste vyšlehala jen tuhou část kokosového mléka, které si necháte předem v lednici, jinak bude řídký úplně … zkuste ho také zahustit větším množstvím mascarpone, než je uvedeno v receptu. Každopádně je krém chuťově moc dobrý. Ať se daří. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Adéla 15.2.2018 at 14:12

    Dobrý den, mohla bych místo hrubé mouky použít špaldovou a místo normálního cukru třtinový? Chci udělat „zdravější“ verzi korpusu, a celozrnou mouku jsem si v posledni době zamilovala :)
    Dekuji za odpověď

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.2.2018 at 17:45

      Milá Adélo, já myslím, že v tom nebude problém. :) Ať se vše povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď