Food Revolution Day je za námi a musím říct, že těch pár dnů v Praze bylo velmi poučných, moc příjemných a hlavně přátelských. V Praze jsme teď čím dál častěji a cítím se tam dobře, ale je pravda, že u nás doma je tak nějak více klidu. Na druhou stranu bych ve své blízkosti chtěla mít své milované, kteří v ní žijí… Ale dost stýskání! FRD se vydařil na jedničku, děti byly spokojené a velmi šikovné, nic jsme nespálili, takže pocit štěstí jednoznačně převažuje.
A abych nevyšla ze cviku, pustila jsem se ihned do pečení a přípravy něčeho dobrého. Já tyhle svěží jarně-letní dezerty s ovocem miluju úplně stejně jako můj muzikant, který se jich letos zase nemohl dočkat. Když si navíc do takového dezertu upečete domácí piškoty, ohromíte jím určitě celou rodinu. Piškoty musím péct ve dvou dávkách, protože mi je kluci chodí ujídat a mohlo by se taky stát, že nebudu mít dezert čím naplnit. 😀 Ke zdobení jsem použila čerstvé borůvky, jahody (už jsem jich pár nasbírala na záhonku) a sedmikrásky, kterých nám ještě na zahradě několik zůstalo. Krém je ze zakysané smetany a tvarohu, takže žádná složitá a náročná práce. Zdobení záleží čistě na vaší fantazii. V létě tento dort dělávám také se zralými meruňkami nebo nektarinkami. Zkuste ho, je výborný.
Ingredience
Na piškoty (tato dávka vychází na 2,5 plechu piškotů)
90 g hladké mouky Babiččina volba – dortová
80 g třtinového cukru
3 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
2 lžíce kukuřičného škrobu
cukr moučka na posypání
pár kapek vanilkového aroma
Postup
Plechy vyložím pečícím papírem a předehřeji horkovzdušnou troubu na 165 °C. Bílky vyšlehám do nepříliš pevného sněhu a za stálého šlehání (snížím otáčky) přisypávám třtinový cukr. Šlehám do té doby, dokud nemám tuhý lesklý sníh. Vmíchám pár kapek vanilkové esence. V malé misce prošlehám žloutky (stačí vidličkou) a opatrně je vmíchám do sněhu. Mouku smíchanou se škrobem zamíchám do sněhovou-žloutkové části těsta. Těstem naplním jednorázový cukrářský sáček a ustřihnu mu 0,5 cm špičku. Na plechu tvořím proužky (v dostatečné vzdálenosti od sebe), které posypu cukrem moučka. Peču přibližně 15 minut nebo dokud nezezlátnou.
Na krém
400 g zakysané smetany 15% (2 kelímky)
250 g tvarohu (1 vanička) – použila jsem nízkotučný
2 lžíce cukru moučka
čerstvé jahody (přibližně 100 g)
čerstvé borůvky (přibližně 120 g)
30 ks domácích piškotů
máta nebo meduňka a sedmikrásky na dozdobení
Postup (viz. poslední foto na stránce)
Použila jsem formu o průměru 21 cm (vysoká je 4 cm).
Umyji borůvky a jahody, které očistím a nakrájím na tenké plátky. Smetanu s tvarohem lehce prošlehám společně s cukrem. Piškoty vyložím dno mísy a potřu je vrstvou krému. Na krém pokladu plátky jahod a borůvky. Na ovoce dám opět tenkou vrstvu krému (aby se piškoty od ovoce nerozmočily). Na tuto vrstvu krému opět pokladu piškoty a na ně zbytek krému. Ozdobím ovocem, mátou, meduňkou nebo jedlými květy dle fantazie a nechám 2 hodiny odležet v lednici.
8 Komentáře
Máš opravdu náááádherný fotky a recept vypadá taky moc dobře.
Milá Dalilo, mockrát děkuji za milá slova, jsem ráda, že se líbí.
Lucie
Krásné fotky. A už vím, co budu dělat zítra za dezert
Moc Vám děkuji. Jsem ráda, že se fotky líbí a že vás zaujal recept. Ať se podaří dle vašich představ a chutná.
Lucie
Vypadá nádherně
tak jsem se na něj hned vrhla
Použila jsem borůvky, červený rybíz a maliny 
(nevím proč), ale i tak je mňam

Piškotky se mi trochu rozjely
Milá Luci, jsem ráda, že se Vám koláč líbí a že chutnal. U těch piškotových těst je vždy důležitý dobře vyšlehaný sníh. Já už je měla taky placaté, na chuti to však nic nezměnilo.
Přeji Vám příjemné letní dny, Lucie.
Pěkný den Lucie,
Mám kombinaci borůvky a červený rybíz. Dokonce i piškoty se povedly
Už se těším na další pečení
Děkuji za inspiraci. Přeji pěkný víkend
dneska jsem vyzkoušela a je to výborné
Milá Peti, to mě vážně moc těší, že jste s dalším receptem spokojená.
Super, že jste dělala domácí piškoty, mám radost.
Přeji příjemné letní dny, Lucie.