Cheesecaky a dorty jim podobné nedělávám často, protože je až tak neovládám. Prý jsou všeobecně velmi jednoduché a zvládne je i méně zkušený pekař či cukrář …. ovšem já ne! Když se TO nepeče, může se taky stát, že TO pořádně nezatuhne a tak z TOHO nic nebude. Už se mi to několikrát stalo a tohle prostě není nic pro mě, nerada totiž plýtvám surovinami.
Můj poslední cheesecake s granátovým jablkem, který je na blogu, jsem dělala docela dávno. A i když jsem teď nadšená a jsem moc ráda, že jsem to nakonec nevzdala i přes to, že jsem z toho měla docela těžkou hlavu. Asi bych potřebovala absolvovat nějaký kurz „Jak udělat cheesecake a nezbláznit se“. Když se mi totiž něco nepovede, jsem děsně naštvaná a kluci ze mě mají akorát tak srandu a tím mě vytáčí ještě víc … Každopádně je výborný a i ti mí posměváčci si ho nakonec pochvalují.
Ozdobený čerstvým ovocem bude koláč nejen chutnat, ale i vypadat moc hezky.
PS: Hlavně klid a bez stresu … příště si tuhle větu musím vzít k srdci.
PS2: Food bloggerka je taky jen člověk a nemusí umět všechno, že jo!?
Ingredience (rozevírací forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)
Na korpus
300 g sušenek (celozrnné, máslové, kakaové, grahamové, karamelové nebo dle chuti) … já jsem použila „Lotusky“
130 g másla pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
Na náplň
3 balení Ricotty (celkem 750 g)
300 ml smetany ke šlehání (33%)
1 čajová lžička vanilkového extraktu
2 plné lžíce domácího vanilkového cukru
6 plátků želatiny + trocha studené vody
ovoce dle chuti
Postup
Formu vymažu máslem. Sušenky důkladně rozmixuji, přidám máslo a ručně vypracuji těstíčko. Těstíčko namačkám na dno i okraje nepřilnavé odnímatelné formy a vytvořím korpus. V ledničce ho nechám odležet minimálně 30 minut.
Želatinu přeliji studenou vodou a nechám nabobtnat.
V míse vyšlehám ricottu. Smetanu spolu s cukrem a vanilkovým extraktem ohřeji ve vodní lázni a přidám nabobtnanou želatinu, ze které jsem vymačkala vodu. Důkladně rozmíchám a dle potřeby ji ještě přeliji přes sítko, abych neměla v koláči žádné kousky želatiny. Smetanu potom vmíchám do krému. Vliji na korpus a nechám v lednici minimálně 5 hodin ztuhnout (ale úplně nejlepší je nechat cheesecake zatuhnout přes noc). Po vytažení zdobím ovocem dle chuti.
10 Komentáře
Teda Lucko, ten vypadá nááádherně. Letní, k nakousnutí. Já mám se ztuhnutím nepečených cheesecaků podobné zkušenosti. Já totiž nerada používám želatinu, s tou bojuji, neumím odhadnout správné množství. Takže poslední z Ricotty mi neztuhl, ale když použiji mascarponne, vždy se povede i bez želatiny v krému. Na blogu mám tento recept:
http://www.vunekavyapastelek.cz/2016/03/cheesecake-s-boruvkami-citronem.html
Ale zkusím tenhle Váš. Parádní fotky a už se strašně těším na Vaši kuchařku.
Šárka
Milá Šárko, moc Vám děkuju. Jsem ráda, že se líbí. Tohle úžasné období, plné krásného ovoce, má na jeho výsledném efektu obrovský podíl. Váš cheesecake vypadá také velmi jedle, já zbožňuju borůvky. PS: Udělalo mi radost, že se těšíte na kuchařku, to se vážně moc hezky čte.
Přeji příjemné dny, Lucie.
Milá Luci, opět nádhera cheesecaky miluju a dělám celkem často :)) vždycky se jen zapráší :)) dělávám z mascarpone, z riccoty jsem ještě nezkoušla, určitě zkusíme, ale s čím mám dobrou zkušenost je Agar. Vlastně želatinu už vůbec nepoužívám s agarem mi to příjde tutovka :))
Milá Jani, děkuju Já teda Agar doma také používám, ale k přípravě cheesecaku jsem ho zatím nezkoušela. Jaký dáváte poměr? Přeji příjemné dny, Lucie.
Luci, na 250 ml smetany (33%) a 1 mascarpone (kupuju v Lidlu a teď nevím, kolik má gramů), dávám 1 lžíci agaru
Děkuju, Jani
Pěkný den Lucie,
dneska to mám 1:1 Cheesecake se moc povedl a byl výborný Určitě budu dělat znovu, jen co vyzkouším další vybrané recepty Trochu jsem se nudila a vyzkoušela jsem Bulharský velikonoční kozunak. S tím už se tak nedařilo těsto mi nevykynulo, ale i tak jsem je upekla. K jídlu to je, ale moc pěkně nevypadají Třeba se příště podaří, určitě vyzkouším znovu
Užívejte se prázdnin
Milá Peti, moc Vás zdravím. Ráda slyším, že se cheesecake podařil, ale co ten Kozunak? To mě vážně mrzí. S tím kynutým se to stát může … No, věřím, že Vaše další zkoušení receptů dopadne přesně dle Vašich představ. Mějte se krásně, Lucie. :-*
Zdravím, včera jsem jej zkoušela a příliš se nepovedl, nejspš za to mohla nešťastně zvolená prášková želatina.. KAždopádně jsem se chtěla zeptat, v ingrediencích na korpus není psaný cukr v postupu dále je však uvedeno: „Sušenky společně s cukrem důkladně rozmixuji“, kde se stala chyba? Předem děkuji a přeji spoustu povedených cheesecakůů
Milá Eliško, cukr do korpusu nepatří, už jsem to přepsala. Moc děkuji za postřeh, zřejmě jsem tehdy v době psaní příspěvku „cukrovala“ ještě něco jiného. 😀 Osobně mám lepší zkušenosti s želatinou v plátcích. Přeji, ať se další pečení vydaří a vše chutná. Hezké dny, Lucie.