Baklava

Baklava

Baklava pro mne byla dlouho velkou výzvou. Moc jsem ji chtěla připravit, ale vždycky jsem dala přednost něčemu jinému. Stále jsem však na tuhle sladkou ořechovou pochoutku myslela. Úplně poprvé jsem ji měla na dovolené v Bulharsku, kde jsem byla s mým muzikantem před více než deseti lety. Tehdy jsem si neuměla představit, že bych ji mohla péct doma i já.
Myslím, že teď je na její přípravu vhodná doba, jelikož jsem se minulý týden pustila do louskání vlašských ořechů, a tak jsem na ni dostatečně vybavená. Recept mám z bulharské knížky, která se jmenuje Kuchařská kniha pro hospodyňky a je z roku 1983. Dostala jsem ji darem od svého tchána a jelikož neovládám azbuku (ruština mě ve škole minula) a bulharsky rozumím jen malinko, potřebovala jsem pomoci s překladem.
Minulý týden k nám na pár dnů přijela muzikantova maminka, a tak jsme si tuhle velkou knihu bez obrázků a fotek otevřely večer u čaje a ona mi přečetla a vysvětlila vše, co jsem potřebovala vědět.
V receptu jsem si nakonec trochu poupravila dávkování cukru (v originále je ho více) a přidala jsem místo kyseliny citronové citronovou šťávu. Baklava se nakonec hned na první pokus vydařila a doma sklidila úspěch. Jestli se do její přípravy také pustíte, věřím, že z ní budete stejně nadšeni jako my doma.

 

Ingredience (forma o průměru 22 cm)

500 g mraženého těsta Filo (1 balení)
350 g rozpuštěného másla
400 g mletých vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice

Na sirup

250 g cukru krupice
4 plné lžíce tekutého medu
150 ml vody
2 lžíce šťávy z citronu

kousek másla na vymazání formy
ořechy na dozdobení

Postup

Nejprve nechám rozmrazit těsto.
Mezitím uvařím sirup – do hrnce dám vodu, cukr, med a citronovou šťávu. Za občasného míchání vařím přibližně 12-15 minut. Poté sirup odstavím a nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Ihned po uvaření bude sirup řídký, jakmile začne stydnout, tak zhoustne.
Rozmrazené těsto si připravím na vkládání do formy tak, že si ho obříznu podle velikosti formy. Tahle kulatá forma se mi na těsto vešla 2x. V balení je 20 listů, což znamená, že mi tímto vzniklo 40 listů kulatého tvaru. Přikryji je vlhkou utěrkou, aby listy neosychaly. Formu vymažu kouskem másla. Mleté ořechy smíchám se skořicí a rozdělím je na přibližně 4 stejné části (já jsem je rozsypala do čtyř decilitrových skleniček).
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Formou vyložím první list, který celý mašlovačkou pomažu rozpuštěným máslem. A takto pokračuji s dalšími 9 listy (vždy položím list, pomažu máslem … ) Budu mít na sobě tedy 10 listů, které jsou promazané máslem. Na ten desátý rozložím rovnoměrně první vrstvu (skleničku) ořechů. Na ně pak položím list těsta a opět ho pomažu máslem. Takto pokračuji s dalšími 4 listy. Vznikne mi tedy 5 listů na sobě, které jsou promazané máslem. Na ten pátý pak rozprostřu druhou skleničku ořechů (viz foto). A stále pokračuji ve vrstvení ….. Poslední (vrchní vrstva) se zase bude skládat z 10 listů.

Zkusím vám to napsat ještě takhle, pro lepší orientaci:
10 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
10 listů promazaných

Jakmile mám listy s ořechy navrstveny ve formě, nařežu Baklavu ostrým nožem do požadovaných tvarů. Můžete udělat jednoduché obdélníčky nebo zkusit obrazec, jaký jsem udělala já (viz foto). Dozdobím ořechy a peču 70 minut. Dvacet minut před koncem pečení jsem Baklavu přikryla alobalem, aby se z vrchu nespálila. Po upečení ihned prolívám pomocí lžíce vychladlým sirupem (sirup použiji všechen). Baklavu skladuji týden při pokojové teplotě.

TIP: Listy můžete navrstvit také do formy jiného tvaru, je pak jen potřeba přizpůsobit (ořezat) listy tak, aby do formy krásně seděly.

 

Baklava

Baklava

Baklava

Baklava

 

 

Fotopostup:

Baklava

Baklava

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

14 Komentáře
  • Odpověď Štepánka 14.11.2016 at 5:45

    Pane jo! Vy jste neuvěřitelně šikovná, mě se mozek vaří už u toho čtení 😀 Ale určitě byla skvělá takže to asi budu muset jednou prubnout 😀
    Hezký den.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.11.2016 at 15:50

      Milá Štěpánko, děkuji. :-) Doporučuji, je výborná. :-)

  • Odpověď mezi řečí 14.11.2016 at 14:18

    Mňam, baklavu miluju! A teda úplně nejradši mám z pistáciových ořechů… Ta vaše vypadá fakt nádherně.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.11.2016 at 15:49

      Děkuju. :-) Pistáciovou jsem ještě neměla, ale určitě bude vynikající.

  • Odpověď Karolína 14.11.2016 at 20:24

    vypadá to úžasně!!! Otázka 1. kde se dá sehnat to těsto??? Otázka 2. existují i jiné náplně něž z vlašských ořechů (mám alergii ?)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.11.2016 at 21:02

      Děkuju. :-) Filo se dá sehnat v nějaké balkánské speciálce (bulharské, řecké, …), v Makru a přes internet, zkuste pohledat. Slyšela jsem, že se dělá pistáciová, ale tu jsem nikdy nezkoušela. Prý je ale výborná. Lucie

  • Odpověď Marie 15.11.2016 at 20:31

    Dobrý den, jsem moc ráda, že jsem narazila na váš recept na baklavu, mám řeckou maminku a z dětství mám vzpomínku, jak moje babička na oslavu nového roku pekla baklavu. Všude po bytě se sušily pláty tenounkého těsta, babička svázala mašlovačku ze sušené drobnolisté bazalky, tou kropila pláty těsta teplým olejem, krásně to vonělo po celém bytě. Byli jsme všichni nedočkaví na tu úžasnou dobrotu, nikdy potom jsem nejedla lepší. Udělám rodině vánoční překvapení a zkusím ji upéct. Poprosím vás o radu, kde kupujete mražené těsto Filo? Děkuji Marie z Havířova

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.11.2016 at 11:23

      Milá Marie, nádherné vzpomínky. :-) Nevím, zda bude Baklava tak dobrá, jako od Vaší babičky, ale snad se chuť minimálně přiblíží té její. :-) Filo se dá sehnat přes krnovský Hermes http://recke-delikatesy.cz/produkt/filo-testo/filo-500g/. Zaváží jednou týdně zboží i do některých havířovských obchůdků. Jen je potřeba jim zavolat a domluvit se s nimi, zda by Vám ho přivezli (Filo běžně nezaváží). Potom je pak nutné domluvit si i převzetí. Jinak se taky dá běžně sehnat v Makru, což je určitě jednodušší varianta. :-) Přeji příjemné dny a ať se pečení vydaří, Lucie.

  • Odpověď Katka 7.12.2016 at 19:45

    Dobry den, uplna nadhera ? Muzu se zeptat..skladujete tyden pri pokojove teplote aby se rozlezela a potom jite, nebo to znamena snist do tydne? ? Dekuji, urcite vyzkousim. Katka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.12.2016 at 20:42

      Milá Katko, je to přesně tak, jak píšete … do týdne se musí sníst. 😀 Ať se Vám povede a chutná. :-) Hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Marissa Calaunan 26.3.2017 at 14:35

    Dobrý recept. Moje dcera Anna byla nadšená.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.3.2017 at 17:39

      Milá Marisso, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Vera 18.7.2019 at 18:37

    Vypada nadherne a urcite zkusim. Jak velkou formu jste pouzila? V jsme Turecku tyto kulate meli v ruznych velikostech, ale tady jen klasicky plech.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.7.2019 at 11:58

      Dobrý den, formu jsem použila o průměru 22 cm. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď