Bulharské Medenki

Medenki

Recept jsem dostala od sestřenice mého muzikanta, která v Bulharsku provozuje malou pekárnu a tyhle Medenki si u ní lidé kupují každý den. Jak už samotný název napovídá, hlavní složkou této dobroty je med. A je to další z mých oblíbených receptů, který vám zabere chviličku a uděláte jím radost sobě i svým blízkým. Nejměkčí jsou v den upečení, druhý den (jestli vám tedy ještě nějaké zůstanou) začínají lehce tvrdnout. Ale s tím si hlavu nedělejte. Věřím, že stejně jako u nás, se i u vás budou rychle ztrácet z talíře. V Bulharsku si je navíc mažou marmeládou nebo polévají medem. Podle mě jsou skvělé jen tak … Upečte si je a posuďte sami :)

 

Ingredience (na 30 kusů)

1 vejce
50 g cukru moučka
100 ml medu (tekutého)
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
30 kousků vlašských ořechů

 

Postup

Předehřeji troubu na 170 °C a připravím si plech, vyložený pečícím papírem.

Vejce rozšlehám s cukrem, poté postupně přidávám po troškách med. Dále prosátou mouku, jedlou sodu, skořici a vanilkovým extraktem. Hnětu dohladka, podle potřeby můžu ještě přisypat trochu mouky. Tvaruji kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládám je na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe (viz foto). Ozdobím kouskem ořechu a dám péct. Jsou opravdu rychle hotové, peču jen 10 minut, dokud se nezbarví.

Medenki

 

Medenki

 

Medenki

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Adivey 15.6.2015 at 18:48

    Právě jsem je upekla, že je zítra vezmu kolegyním do práce, ale teď nevím, i přesto, že jsem udělala dvojitou dávku, jestli na ně zbyde. Jsou vážně výborné.
    Nepečené těsto bylo nechutně sladké, ale po upečení je sladkost příjemná.
    Problém jsem měla akorát s lepivostí – musela jsem mouky přisypat docela dost (možná i to vyvážila počáteční přehnanou sladkost). Sodu jsem nahradila kypřícím práškem do perníku… Chuť ve spojení s oříšky… lahoda.
    Takže díky moc za recept a prosím víc bulharských receptů :) Mám tetu hrdou Rumunku z Giorgiu, nyní žijící zde. V pátek má kulatiny, tak jí snad medenkami taky připomenu domov.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.6.2015 at 7:06

      Zdravím vás, medenki jsou u nás také velkým hitem. Jedna dávka stačí málokdy :-) Jako jedlý dárek, určitě moc potěší.
      Co se týká lepivosti těsta, poradila jste si správně. Přisypáním nic nezkazíte. Já tedy nepřisypávam mnoho a těsto mám takové gumovější, pracuje se s ním dobře. Ruce si můžete ještě ponořit do mouky a poté tvořit kuličky.
      Bulharské recepty můžu slibit :-) Děkuji za Váš příspěvek a ať se Vám pečení daří, Lucie.

  • Odpověď Mirka 7.8.2015 at 8:39

    Jsou opravdu výborné! Kdo jej bude péct, tak si rovnou udělejte těsto ze dvou dávek, protože jedna určitě stačit nebude. Musím se ale přiznat, že jsem také měla problém s lepivostí těsta, ale výsledek stojí rozhodně za to, takže mě to k dalšímu pečení neodradí. Též se přimlouvám za další bulharské recepty 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.8.2015 at 10:58

      Mirko, děkuju … :-) Jsem ráda, že vám chutnají. :-) Zkuste do těsta přidat malinko více mouky a pak si při tvoření kuliček ještě namáčejte ruce v mouce. Přeji vám krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Adéla 30.10.2017 at 13:22

    Tak jsem Medenki zrovna upekla a jsou moc dobré :) Do těsta jsem ještě přimíchala nasekané vlašské oříšky, a chutnaly v kombinací s medem a skořicí v těstě skvěle :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.10.2017 at 21:07

      Milá Adél, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji i další povedené pečení. :) Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď