Perníkový dort

perníkový dort

Do adventního čísla časopisu Dekor, které vyšlo minulý měsíc, jsem připravila tenhle Perníkový dort … Mnozí z vás jej už viděli, ale někteří možná ještě ne. A tak jsem se rozhodla dát recept i s fotkami na blog, aby byl dostupný všem. Adventní číslo časopisu bylo plné domečků z perníku, a proto nesměly chybět ani na dortu … Jeho příprava a zdobení nebyla až tak náročná, věřím, že ho zvládne každý. Já měla největší problém udělat rovnou linku při zdobení perníčků. 😀 Ale po troše tréninku jsem mohla dort dokončit, nafotit, poslat do redakce a teď ho pro vás vložit i na blog. :-)

PS: Dnes vyšel vánoční Dekor, je zase kouzelný a plný inspirace. I tentokrát jsem do něj mohla přispět svou trochou do mlýna. :-)

 

Ingredience ( 2 formy o průměru 20 cm)

Na korpus

12 vajec pokojové teploty
400 g cukru krupice
260 g polohrubé mouky
40 g kvalitního kakaa
1 plná lžička perníkového koření
máslo na vymazání a mouka na vysypání forem

Na krém mezi korpusy

750 g tvarohu v kostce
4 plné lžíce cukru krupice
3 plné lžíce povoleného másla

Na máslový krém (na potření celého povrchu dortu)

2 kostky povoleného másla (500 g másla)
3 plné lžíce cukru moučka
400 g meruňkového džemu

moučkový cukr na podsypání a bílá potahovací hmota K2

perníčky … můj recept a inspiraci najdete tady

 

Postup

Formy vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a přimíchám mouku, kterou jsem smíchala s kakaem a kořením. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Připravené těsto rozdělím do forem a peču přibližně 40-45 minut (případně upravte dobu pečení dle zkušenosti s vlastní troubou). Po upečení formy rozevřu a nechám piškot vystydnout.

Zatímco se pečou korpusy, připravím krémy:

tvarohový krém (kterým budu mazat jednotlivá patra korpusů) – máslo vyšlehám s cukrem a pak zašlehám tvaroh

máslový krém (kterým budu potírat celý dort) – povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané světlé pěny

Jakmile korpusy vychladnou, oba je vodorovně rozkrojím na tři stejné části (budu mít tedy 6 dílů). První část korpusu pomažu tenkou vrstvou marmelády a poté za pomoci cukrářského sáčku nanesu tvarohový krém. Takto pokračuji i s dalšími korpusy a pokládám je na sebe. Na poslední (vrchní) část korpusu už nedávám ani marmeládu a ani tvaroh. Celý dort už jen pokryji vrstvou máslového krému. Díky němu mohu na dortu vyrovnat a vyhladit případné nerovnosti. Trochu krému si nechám, použiji ho pak k připevnění perníčků na dort.
Takto připravený dort dám do lednice, aby máslový krém zatuhl a dort byl pevný.

Mezitím vyválím potahovací hmotu na ploše, kterou si lehce zapráším moučkovým cukrem. Jakmile je máslový krém na dortu tuhý, potáhnu jej, začistím, vyhladím a ozdobím připravenými perníčky. Ty na dort lepím tenkou vrstvou máslového krému, který jsem si odložila.

 

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

13 Komentáře
  • Odpověď Rozianne 16.11.2016 at 6:27

    Tak ten vypadá dokonale.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.11.2016 at 10:49

      Děkuji, jsem ráda, že se líbí. :-) Lucie

  • Odpověď pěkně vypečený blog 20.11.2016 at 21:15

    Milá Hani, domečky jsem neměřila, ale od oka to tipuji, že jsou vysoké přibližně od 10 co 15 cm. :-)

  • Odpověď Eva Martinovská 29.11.2016 at 17:46

    Vypadá přímo božsky!!!! Snad se nám s dcerou taky povede!!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2016 at 21:06

      Milá Evi, děkuji za pochvalu. :) Přeji, ať se podaří a máte z něj radost. Lucie

  • Odpověď Jana 12.10.2017 at 15:17

    Tak ten budu muset udělat.
    Předělám si ho do bezlepkove a bezlaktozové varianty a to by bylo aby se taky nepoved.
    Super inspirace. Diky :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.10.2017 at 14:26

      Milá Jani, rádo se stalo. Přeji, ať se Vaše varianta dortu povede a chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Hanna 18.1.2019 at 22:10

    Mám jen otázku, zda je možné nahradit něčím jiným džem?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.1.2019 at 16:45

      Pokud nechcete použít mezi korpusy žádný džem, bude stačit na jejich pomázání tvarohový krém. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Staňka 27.11.2019 at 15:09

    Dobrý den. Je dobré nechat dort nějaký den odležet (kvůli změknutí těsta) nebo je možné jej jíst ihned po upečení? Děkuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2019 at 11:06

      Dobrý den, dort jsme měli ještě v den jeho přípravy. :) Klidné nadcházející adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Veronika Pilařová 21.1.2021 at 22:53

    Dobrý den, nevadí když dort udělám den předem? Anebo je lepší péct v den kdy se bude jíst. Chtěla jsem se ještě zeptat, zda můžu dort jen potřít máslovým krémem bez použití potahovací hmoty anebo, zda je lepší v tomto případě použít krém jiný. Moc děkuji za odpověď. Mějte se krásně Veronika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2021 at 21:58

      Milá Veroniko, dort můžete upéct předem a máslovým krémem ho také můžete potřít. :) Ať se povede a chutná, Lucie.

    Zanechte odpověď