Perníkový dort

Perníkový dort

Do adventního čísla časopisu Dekor, které vyšlo minulý měsíc, jsem připravila tenhle Perníkový dort … Mnozí z vás jej už viděli, ale někteří možná ještě ne. A tak jsem se rozhodla dát recept i s fotkami na blog, aby byl dostupný všem. Adventní číslo časopisu bylo plné domečků z perníku, a proto nesměly chybět ani na dortu … Jeho příprava a zdobení nebyla až tak náročná, věřím, že ho zvládne každý. Já měla největší problém udělat rovnou linku při zdobení perníčků. 😀 Ale po troše tréninku jsem mohla dort dokončit, nafotit, poslat do redakce a teď ho pro vás vložit i na blog. :-)

PS: Dnes vyšel vánoční Dekor, je zase kouzelný a plný inspirace. I tentokrát jsem do něj mohla přispět svou trochou do mlýna. :-)

 

Ingredience ( 2 formy o průměru 20 cm)

Na korpus

12 vajec pokojové teploty
400 g cukru krupice
260 g polohrubé mouky
40 g kvalitního kakaa
1 plná lžička perníkového koření
máslo na vymazání a mouka na vysypání forem

Na krém mezi korpusy

750 g tvarohu v kostce
4 plné lžíce cukru krupice
3 plné lžíce povoleného másla

Na máslový krém (na potření celého povrchu dortu)

2 kostky povoleného másla (500 g másla)
3 plné lžíce cukru moučka
400 g meruňkového džemu

moučkový cukr na podsypání a bílá potahovací hmota K2

perníčky … můj recept a inspiraci najdete tady

 

Postup

Formy vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a přimíchám mouku, kterou jsem smíchala s kakaem a kořením. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Připravené těsto rozdělím do forem a peču přibližně 40-45 minut (případně upravte dobu pečení dle zkušenosti s vlastní troubou). Po upečení formy rozevřu a nechám piškot vystydnout.

Zatímco se pečou korpusy, připravím krémy:

tvarohový krém (kterým budu mazat jednotlivá patra korpusů) – máslo vyšlehám s cukrem a pak zašlehám tvaroh

máslový krém (kterým budu potírat celý dort) – povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané světlé pěny

Jakmile korpusy vychladnou, oba je vodorovně rozkrojím na tři stejné části (budu mít tedy 6 dílů). První část korpusu pomažu tenkou vrstvou marmelády a poté za pomoci cukrářského sáčku nanesu tvarohový krém. Takto pokračuji i s dalšími korpusy a pokládám je na sebe. Na poslední (vrchní) část korpusu už nedávám ani marmeládu a ani tvaroh. Celý dort už jen pokryji vrstvou máslového krému. Díky němu mohu na dortu vyrovnat a vyhladit případné nerovnosti. Trochu krému si nechám, použiji ho pak k připevnění perníčků na dort.
Takto připravený dort dám do lednice, aby máslový krém zatuhl a dort byl pevný.

Mezitím vyválím potahovací hmotu na ploše, kterou si lehce zapráším moučkovým cukrem. Jakmile je máslový krém na dortu tuhý, potáhnu jej, začistím, vyhladím a ozdobím připravenými perníčky. Ty na dort lepím tenkou vrstvou máslového krému, který jsem si odložila.

 

Perníkový dort

Perníkový dort

Perníkový dort

Perníkový dort

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Rozianne 16.11.2016 at 6:27

    Tak ten vypadá dokonale.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.11.2016 at 10:49

      Děkuji, jsem ráda, že se líbí. :-) Lucie

  • Odpověď pěkně vypečený blog 20.11.2016 at 21:15

    Milá Hani, domečky jsem neměřila, ale od oka to tipuji, že jsou vysoké přibližně od 10 co 15 cm. :-)

  • Odpověď Eva Martinovská 29.11.2016 at 17:46

    Vypadá přímo božsky!!!! Snad se nám s dcerou taky povede!!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2016 at 21:06

      Milá Evi, děkuji za pochvalu. :) Přeji, ať se podaří a máte z něj radost. Lucie

  • Odpověď Jana 12.10.2017 at 15:17

    Tak ten budu muset udělat.
    Předělám si ho do bezlepkove a bezlaktozové varianty a to by bylo aby se taky nepoved.
    Super inspirace. Diky :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.10.2017 at 14:26

      Milá Jani, rádo se stalo. Přeji, ať se Vaše varianta dortu povede a chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Hanna 18.1.2019 at 22:10

    Mám jen otázku, zda je možné nahradit něčím jiným džem?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.1.2019 at 16:45

      Pokud nechcete použít mezi korpusy žádný džem, bude stačit na jejich pomázání tvarohový krém. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď