Do adventního čísla časopisu Dekor, které vyšlo minulý měsíc, jsem připravila tenhle Perníkový dort … Mnozí z vás jej už viděli, ale někteří možná ještě ne. A tak jsem se rozhodla dát recept i s fotkami na blog, aby byl dostupný všem. Adventní číslo časopisu bylo plné domečků z perníku, a proto nesměly chybět ani na dortu … Jeho příprava a zdobení nebyla až tak náročná, věřím, že ho zvládne každý. Já měla největší problém udělat rovnou linku při zdobení perníčků. 😀 Ale po troše tréninku jsem mohla dort dokončit, nafotit, poslat do redakce a teď ho pro vás vložit i na blog.
PS: Dnes vyšel vánoční Dekor, je zase kouzelný a plný inspirace. I tentokrát jsem do něj mohla přispět svou trochou do mlýna.
Ingredience ( 2 formy o průměru 20 cm)
Na korpus
12 vajec pokojové teploty
400 g cukru krupice
260 g polohrubé mouky
40 g kvalitního kakaa
1 plná lžička perníkového koření
máslo na vymazání a mouka na vysypání forem
Na krém mezi korpusy
750 g tvarohu v kostce
4 plné lžíce cukru krupice
3 plné lžíce povoleného másla
Na máslový krém (na potření celého povrchu dortu)
2 kostky povoleného másla (500 g másla)
3 plné lžíce cukru moučka
400 g meruňkového džemu
moučkový cukr na podsypání a bílá potahovací hmota K2
perníčky … můj recept a inspiraci najdete tady
Postup
Formy vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a přimíchám mouku, kterou jsem smíchala s kakaem a kořením. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Připravené těsto rozdělím do forem a peču přibližně 40-45 minut (případně upravte dobu pečení dle zkušenosti s vlastní troubou). Po upečení formy rozevřu a nechám piškot vystydnout.
Zatímco se pečou korpusy, připravím krémy:
tvarohový krém (kterým budu mazat jednotlivá patra korpusů) – máslo vyšlehám s cukrem a pak zašlehám tvaroh
máslový krém (kterým budu potírat celý dort) – povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané světlé pěny
Jakmile korpusy vychladnou, oba je vodorovně rozkrojím na tři stejné části (budu mít tedy 6 dílů). První část korpusu pomažu tenkou vrstvou marmelády a poté za pomoci cukrářského sáčku nanesu tvarohový krém. Takto pokračuji i s dalšími korpusy a pokládám je na sebe. Na poslední (vrchní) část korpusu už nedávám ani marmeládu a ani tvaroh. Celý dort už jen pokryji vrstvou máslového krému. Díky němu mohu na dortu vyrovnat a vyhladit případné nerovnosti. Trochu krému si nechám, použiji ho pak k připevnění perníčků na dort.
Takto připravený dort dám do lednice, aby máslový krém zatuhl a dort byl pevný.
Mezitím vyválím potahovací hmotu na ploše, kterou si lehce zapráším moučkovým cukrem. Jakmile je máslový krém na dortu tuhý, potáhnu jej, začistím, vyhladím a ozdobím připravenými perníčky. Ty na dort lepím tenkou vrstvou máslového krému, který jsem si odložila.
13 Komentáře
Tak ten vypadá dokonale.
Děkuji, jsem ráda, že se líbí. Lucie
Milá Hani, domečky jsem neměřila, ale od oka to tipuji, že jsou vysoké přibližně od 10 co 15 cm.
Vypadá přímo božsky!!!! Snad se nám s dcerou taky povede!!!
Milá Evi, děkuji za pochvalu. Přeji, ať se podaří a máte z něj radost. Lucie
Tak ten budu muset udělat.
Předělám si ho do bezlepkove a bezlaktozové varianty a to by bylo aby se taky nepoved.
Super inspirace. Diky
Milá Jani, rádo se stalo. Přeji, ať se Vaše varianta dortu povede a chutná. Hezké dny, Lucie.
Mám jen otázku, zda je možné nahradit něčím jiným džem?
Pokud nechcete použít mezi korpusy žádný džem, bude stačit na jejich pomázání tvarohový krém. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den. Je dobré nechat dort nějaký den odležet (kvůli změknutí těsta) nebo je možné jej jíst ihned po upečení? Děkuji.
Dobrý den, dort jsme měli ještě v den jeho přípravy. Klidné nadcházející adventní dny, Lucie.
Dobrý den, nevadí když dort udělám den předem? Anebo je lepší péct v den kdy se bude jíst. Chtěla jsem se ještě zeptat, zda můžu dort jen potřít máslovým krémem bez použití potahovací hmoty anebo, zda je lepší v tomto případě použít krém jiný. Moc děkuji za odpověď. Mějte se krásně Veronika
Milá Veroniko, dort můžete upéct předem a máslovým krémem ho také můžete potřít. Ať se povede a chutná, Lucie.