Smetanovo-sýrový dort s ovocem

Smetanovo - sýrový dort s ovocem

Můj milý muzikant přinesl domů košík plný ovoce, které vypadalo krásně a já okamžitě začala přemýšlet jak jej využiji. Dobře svého muzikanta znám a vím, že tak trochu doufal, že z té nádhery připravím něco moc dobrého, protože ovocné dezerty jsou jeho oblíbené. O část ovoce se postaraly děti a zbytek jsem se rozhodla použít na dort, kterým jsem pro změnu chtěla překvapit já mého muzikanta. Jelikož netušil, co budu chystat a ani neviděl jeho přípravu, přinesla jsem ho na stůl až byl kompletně hotový … Měl z něj vážně obrovskou radost a já doufám, že se líbí i vám. A když ho doma zkusíte, opět věřím, že vám bude velmi chutnat. Já ho budu určitě brzy znovu připravovat, jelikož je jisté, že mi můj muzikant opět přinese další košík s ovocem. Tentokrát s konkrétním přáním … ať připravím tento dort. :)

 

Ingredience
130 g celozrnných sušenek
30 g mandlové mouky
60 g rozpuštěného másla
500 g mascarpone
250 g sýru Philadelphia
4 vejce pokojové teploty
100 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
190 g zakysané smetany (1 balení)
1 čajová lžička vanilkové esence
citronová kůra z 1 bio citronu
140 g cukru krupice
1 polévková lžíce domácího vanilkového cukru
2 vrchovaté lžíce dětské krupičky
1 lžička másla na vymazání formy
mix ovoce dle chuti
Postup
Formu o průměru 22 cm vymažu máslem. Sušenky rozmixuji, přidám k nim mandlovou mouku a rozpuštěné máslo. Ručně zpracuji a poté připravené těstíčko rovnoměrně namačkám na dno formy (ne po stranách) a dám na 15 minut do lednice. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 190 °C. Mascarpone a sýr Philadelphia společně vyšlehám s vejci. Poté k nim přidám oba druhy smetany, cukr krupici, vanilkový cukr, krupičku, vanilkovou esenci a citronovou kůru. Vše společně promíchám, naliji na připravený korpus a peču 15 minut na 190 °C, poté snížím teplotu na 130 °C a peču dalších 60-65 minut. Povrch musí být po upečení pevný.
Tip: před pečením vkládám na dno trouby menší hrnec s vodou a po upečení nechám dort ještě celou hodinu v troubě, dvířka nechávám jen mírně otevřená, vkládám do nich vařečku. Jakmile dort částečně vychladne, nechám ho ještě pořádně vychladit v lednici, poté ho před podáváním zdobím ovocem.

 

Smetanovo - sýrový dort s ovocem
Smetanovo - sýrový dort s ovocem
Smetanovo - sýrový dort s ovocem
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď