Tak jsem se k tomu pečení zase nedostala. 😀 I když jsem ho měla v plánu, převládla nakonec chuť na něco studeného. Tvaroh v ledničce, švestky na stromě… nepečený koláč už jsme dlouho neměli.
Malí kluci sice koláč zase neocenili, ale tentokrát jsem na něj přece jen sama nebyla. 😀 Můj muzikant má totiž tvarohové koláče rád stejně jako já. Sesbírala jsem poslední švestky a pustila se do něj. Myslela jsem si, že letos to je poslední koláč z čerstvých švestek a už se pomalu začnu soustředit na jablka a hrušky.
Z mého „plánovaní“ mne však vyvedla má milá sousedka Janička. Nalákala mě na švestky, kterých mají na zahradě pořád hodně – že já si s nimi prý už nějak poradím. Takže nevím nevím, co dalšího švestkového nás tento týden ještě čeká.
Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 25 cm)
Na korpus
250 g celozrnných sušenek
90 g rozpuštěného másla
2 plné lžíce mandlové mouky
Na náplň
3 tvarohy ve vaničce (použila jsem polotučný, 3×250 g)
100 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
250 ml smetany ke šlehání 33 %
4 plátky želatiny + trocha studené vody
500 g švestek (rozpůlené a vypeckované)
1 lžička másla
1 lžíce třtinového cukru
trocha Tuzemáku (rumu)
jedlé květy na dozdobení (nemusí být)
Postup
Sušenky rozdrtím nebo rozmixuji, přidám k nim mandlovou mouku a rozpuštěné máslo. Vzniklým těstem vyplním koláčovou formu (včetně okrajů) a dám ji do lednice na 20 minut odpočinout.
Želatinové plátky zaliji trochou studené vody a nechám je nabobtnat.
Tvaroh prošlehám s oběma druhy cukru. 150 ml smetany vyšlehám do tuha a přimíchám ji k tvarohu. Zbytek smetany naliji do hrnce, zahřeji a odstavím. V zahřáté smetaně rozmíchám želatinové plátky, které jsem důkladně vyždímala. Do smetany v hrnci dále přimíchám 3 lžíce tvarohového krému a pak celou tuto směs vmíchám do mísy s tvarohovým krémem. Náplň rozprostřu na připravený korpus a nechám v lednici minimálně 5 hodin zatuhnout (nejlépe přes noc).
Před podáváním dozdobím koláč švestkami… Na pánvi rozehřeji máslo, přidám švestky a zasypu je cukrem. Asi tři minutky opékám (záleží, jak jsou švestky zralé) a nakonec je zakapu Tuzemákem dle chuti. Promíchám, nechám vystydnout a poté jimi koláč nazdobím.
TIP: Tvaroh jsem v jiném případě použila také balený v kostce, jen jsem ho šlehala déle.
2 Komentáře
Pěkný den Lucie,
taky na nás doma po dovolené čekala hromada švestek Tak jsem se hned vrhla na tento koláč. Mám ráda tyhle typy koláčů a tenhle opět nezklamal Moc jsem si na něm pochutnala, ostatně jako všichni
Těším se na další pečení 😉
Peťa
Milá Peti, zdravím Vás To je dobře, že Vám zase něco padlo do oka a navíc chutnalo. Přeji hezký víkend, Lucie.