Nepečený tvarohový koláč

Nepečený tvarohový koláč

Tak jsem se k tomu pečení zase nedostala. 😀 I když jsem ho měla v plánu, převládla nakonec chuť na něco studeného. Tvaroh v ledničce, švestky na stromě… nepečený koláč už jsme dlouho neměli.
Malí kluci sice koláč zase neocenili, ale tentokrát jsem na něj přece jen sama nebyla. 😀 Můj muzikant má totiž tvarohové koláče rád stejně jako já. Sesbírala jsem poslední švestky a pustila se do něj. Myslela jsem si, že letos to je poslední koláč z čerstvých švestek a už se pomalu začnu soustředit na jablka a hrušky.
Z mého „plánovaní“ mne však vyvedla má milá sousedka Janička. Nalákala mě na švestky, kterých mají na zahradě pořád hodně – že já si s nimi prý už nějak poradím. Takže nevím nevím, co dalšího švestkového nás tento týden ještě čeká. :)

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 25 cm)

Na korpus

250 g celozrnných sušenek
90 g rozpuštěného másla
2 plné lžíce mandlové mouky

Na náplň

3 tvarohy ve vaničce (použila jsem polotučný, 3×250 g)
100 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
250 ml smetany ke šlehání 33 %
4 plátky želatiny + trocha studené vody

500 g švestek (rozpůlené a vypeckované)
1 lžička másla
1 lžíce třtinového cukru
trocha Tuzemáku (rumu)

jedlé květy na dozdobení (nemusí být)

Postup

Sušenky rozdrtím nebo rozmixuji, přidám k nim mandlovou mouku a rozpuštěné máslo. Vzniklým těstem vyplním koláčovou formu (včetně okrajů) a dám ji do lednice na 20 minut odpočinout.
Želatinové plátky zaliji trochou studené vody a nechám je nabobtnat.
Tvaroh prošlehám s oběma druhy cukru. 150 ml smetany vyšlehám do tuha a přimíchám ji k tvarohu. Zbytek smetany naliji do hrnce, zahřeji a odstavím. V zahřáté smetaně rozmíchám želatinové plátky, které jsem důkladně vyždímala. Do smetany v hrnci dále přimíchám 3 lžíce tvarohového krému a pak celou tuto směs vmíchám do mísy s tvarohovým krémem. Náplň rozprostřu na připravený korpus a nechám v lednici minimálně 5 hodin zatuhnout (nejlépe přes noc).
Před podáváním dozdobím koláč švestkami… Na pánvi rozehřeji máslo, přidám švestky a zasypu je cukrem. Asi tři minutky opékám (záleží, jak jsou švestky zralé) a nakonec je zakapu Tuzemákem dle chuti. Promíchám, nechám vystydnout a poté jimi koláč nazdobím.

TIP: Tvaroh jsem v jiném případě použila také balený v kostce, jen jsem ho šlehala déle.

Nepečený tvarohový koláč

Nepečený tvarohový koláč

Nepečený tvarohový koláč

Nepečený tvarohový koláč

Nepečený tvarohový koláč

Nepečený tvarohový koláč

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Peťa 1.9.2018 at 7:45

    Pěkný den Lucie,
    taky na nás doma po dovolené čekala hromada švestek :) Tak jsem se hned vrhla na tento koláč. Mám ráda tyhle typy koláčů a tenhle opět nezklamal :) Moc jsem si na něm pochutnala, ostatně jako všichni :) :) :)
    Těším se na další pečení 😉
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.9.2018 at 8:02

      Milá Peti, zdravím Vás :) To je dobře, že Vám zase něco padlo do oka a navíc chutnalo. :) Přeji hezký víkend, Lucie.

    Zanechte odpověď