Mít aspoň jedenkrát během prázdnin meruňkový koláč je skoro povinnost. Ten letošní jsem pojala trochu jinak a udělala změnu. A protože mám výborné zkušenosti s obráceným koláčem ostružinovým a švestkovým, zkusila jsem obrátit i meruňkový a obměnit těsto přidáním kakaa. Můj muzikant si chrochtal blahem, že je zase upečená nějaká „buchta“, která obsahuje kakao. Byla to prý pro něj příjemná změna a pro mě nová zkušenost.
S meruňkami možná ještě něco upeču … dokud jsou ještě čerstvé k dostání.
Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)
Na karamel
4 lžíce vody
60 g třtinového cukru
Na těsto
180 g hladké mouky
150 g povoleného másla
120 g třtinového cukru
2 vejce
2 plné lžíce kakaa
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
10 g prášku do pečiva
1 kelímek zakysané smetany (180 g)
4 lžíce mléka
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
čerstvé meruňky (vypeckované a rozpůlené)
Postup
Do menšího hrnce dám cukr společně s vodou a nechám ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut. POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou barvu a příjemnou vůni.
Formu si vymažu kouskem másla a vysypu moukou, naliji do ní hotový karamel a rozprostřu meruňky řeznou stranou dolů.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané pěny. Zašlehám vejce jedno po druhém, vanilkový extrakt, smetanu a mléko.
V jiné míse smíchám mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs vmíchám do máslové směsi.
Těsto dám do formy s meruňkami a peču přibližně 45-50 minut. Po upečení nechám koláč malinko vystydnout, poté na formu položím talíř a koláč na něj vyklopím.
2 Komentáře
Milá Lucie, děkuji za Váš skvěle vypečený blog ?, peču moc ráda a Vaše recepty jsou
pro mne velkou inspirací. Vzhledem k tomu, že mám bzlp dietu, tak si recepty musím upravovat, ale i tak jsou skvělé. Napřiklad i tento fantastický obrácený koláč. Místo meruněk jsem dala hrušky a byl neodolatelný ?
Přeji Vám mnoho skvělých nápadů a těším se na další recepty.
Táňa
Milá Táni, děkuji za hezká slova. Těší mě, že u mne na blogu nacházíte inspiraci, a že si dokážete podle vlastních dietních pravidel upravit recepty tak, abyste si na nich pochutnala a dělaly Vám radost. Ještě jednou děkuji za zpětnou vazbu, přeji pohodové pečení a pěkné dny, Lucie.