Obrácený koláč s meruňkami

Obrácený meruňkový koláč

Mít aspoň jedenkrát během prázdnin meruňkový koláč je skoro povinnost. Ten letošní jsem pojala trochu jinak a udělala změnu. A protože mám výborné zkušenosti s obráceným koláčem ostružinovým a švestkovým, zkusila jsem obrátit i meruňkový a obměnit těsto přidáním kakaa. Můj muzikant si chrochtal blahem, že je zase upečená nějaká „buchta“, která obsahuje kakao. Byla to prý pro něj příjemná změna a pro mě nová zkušenost.
S meruňkami možná ještě něco upeču … dokud jsou ještě čerstvé k dostání.


Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

Na karamel

4 lžíce vody
60 g třtinového cukru

Na těsto

180 g hladké mouky
150 g povoleného másla
120 g třtinového cukru
2 vejce
2 plné lžíce kakaa
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
10 g prášku do pečiva
1 kelímek zakysané smetany (180 g)
4 lžíce mléka
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
čerstvé meruňky (vypeckované a rozpůlené)

Postup

Do menšího hrnce dám cukr společně s vodou a nechám ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut. POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou barvu a příjemnou vůni.
Formu si vymažu kouskem másla a vysypu moukou, naliji do ní hotový karamel a rozprostřu meruňky řeznou stranou dolů.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané pěny. Zašlehám vejce jedno po druhém, vanilkový extrakt, smetanu a mléko.
V jiné míse smíchám mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs vmíchám do máslové směsi.
Těsto dám do formy s meruňkami a peču přibližně 45-50 minut. Po upečení nechám koláč malinko vystydnout, poté na formu položím talíř a koláč na něj vyklopím.

TIP: Pokud nemáte formu s dokonalým těsněním, doporučuji koláč upéct v klasické formě, krásně se vyklopí i tak. V opačném případě by totiž mohl karamel a šťáva z meruněk vytéci a spálil by se.
Obrácený meruňkový koláč
Obrácený meruňkový koláč
Obrácený meruňkový koláč
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Táňa 26.8.2017 at 16:14

    Milá Lucie, děkuji za Váš skvěle vypečený blog 🙂, peču moc ráda a Vaše recepty jsou
    pro mne velkou inspirací. Vzhledem k tomu, že mám bzlp dietu, tak si recepty musím upravovat, ale i tak jsou skvělé. Napřiklad i tento fantastický obrácený koláč. Místo meruněk jsem dala hrušky a byl neodolatelný 😋
    Přeji Vám mnoho skvělých nápadů a těším se na další recepty.
    Táňa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.8.2017 at 11:40

      Milá Táni, děkuji za hezká slova. Těší mě, že u mne na blogu nacházíte inspiraci, a že si dokážete podle vlastních dietních pravidel upravit recepty tak, abyste si na nich pochutnala a dělaly Vám radost. Ještě jednou děkuji za zpětnou vazbu, přeji pohodové pečení a pěkné dny, Lucie.

    Zanechte odpověď