Sezamové sušenky

Sezamové sušenky
Říkala jsem si, že už by bylo vhodné tu koláčovou a dortovou šňůru přestřihnout (i když ne na dlouho) a upéct něco, čím se občas odměním. Když už tyhle sušenky upeču, jsem schopná je chodit zobat tak dlouho, dokud nejsou všechny pryč. Díky tomu, že obsahují má oblíbená sezamová semínka, jsem si na nich vypěstovala docela slušnou závislost. Napadlo mě, že bych je mohla péct i jako vánoční cukroví, ale to jsem okamžitě zavrhla, nemělo by to smysl, na stole by se dlouho neohřály. Věřím, že si je zamilujete stejně jako já, nejen pro jejich příjemnou vůni a chuť, ale i proto, že postup přípravy není nijak náročný.

Ingredience (na 1 a 1/2 plechu)

80 g másla
120 g sezamových semínek
50 g třtinového cukru
80 g špaldové mouky
1 žloutek
1 plná lžička prášku do pečiva bez fosfátů
pár kapek vanilkového extraktu
mouka na podsypání

Postup

Do mísy dám všechny ingredience a vypracuji těsto. To zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici 30 minut odpočinout. Mezitím předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a připravím si dva plechy, které vyložím pečicím papírem.
Jakmile je těsto odpočaté, ještě jednou ho ručně propracuji a na ploše, kterou jsem lehce posypala moukou, ho vyválím a vykrajuji z něj libovolné tvary. Peču je přibližně 10 minut.
Sezamové sušenky
Sezamové sušenky
Sezamové sušenky
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Veronika Br. 24.9.2017 at 14:06

    Krásný dobrý den, na Váš blog jsem narazila zcela náhodou a hnedle přímo na tento recept.
    Pekla jsem včera, já hlupák jen z jedné dávky, dnes se chystám opět.
    A jelikož si recepty vždy krapet upravím dle svého- dala jsem méně cukru a jelikož mě babička vždy učila citron a rum do těsta, tak i toto jsem přidala. Výsledek famózní. Děkuji a stávám se čtenářkou
    Přeji krásný pohodový podzimní čas
    Veronika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.10.2017 at 10:52

      Milá Veroniko, moc děkuji za zpětnou vazbu … :-) Jsem ráda, že jste spokojená. Přeji i další vydařené pečení. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Zuzana Antošovś 6.11.2017 at 13:41

    To je taková dobrota! Mockrát děkuji za tak výborný recept, Lucie! Téměř polovinu sušenek jsem snědla hned po vyndání z trouby. Zbytek už ale opravdu nechám dětem a návštěvě… Asi nutně potřebuji doplnit zásoby vápníku, jelikož čekám třetí miminko :).
    Sušenky určitě zařadím mezi Vánoční cukroví. Jen ještě přidám pomerančovou kůru a možná kapičku pomerančového likéru pro tu vůni. Trocha javorového sirupu by taky nemusela být se sezamem špatná. Příště budu trochu experimentovat, ale už i základní recept je skvělý. Ještě jednou děkuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.11.2017 at 13:08

      Milá Zuzi, to je skvělé, že jste s receptem spokojená. Sezamovky jsou má srdcovka … když je upeču, jsem jako kobylka. 😀 Takže naprosto rozumím! Sušenky si můžete vyladit dle libosti, určitě budou skvělé. Přeji ať se pečení stále daří a máte hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď