Mrkvánky

Mrkvánky

Mrkvové bochánky s povidly, které si ráda chodím kupovat do zdravé výživy, si dám vždycky s chutí. Poslední dobou jsem si je začala nějak víc prohlížet a uvažovat, jak si je upéct doma. Ingredience na těsto jsem dala nějak dohromady, ale zapomněla jsem na cukr. Ve výsledku to vůbec nevadilo, protože těsto díky mrkvi nemuselo být slazeno vůbec. Kolečka jsem vykrajovala pomocí vykrajovátka na linecké (malinko si s tím musíte pohrát). Největší starost jsem pak měla s tím, že bochánky při pečení prasknou a všechna povidla vytečou ven. Mé obavy se nenaplnily, a proto doporučuji důkladně spojit okraje, ať vám všechna náplň zůstane hezky uvnitř. Do povidel jsem přimíchala trochu tuzemáku a jednu lžičku cukru moučka. Cukr si do povidel dávat také nemusíte nebo si je jednoduše oslaďte dle chuti. Každopádně vřele doporučuji, lepší jsem nejedla! 😀

 

Ingredience (na dva velké plechy, 42 ks)

100 g špaldové mouky
90 g hladké mouky
130 g povoleného másla
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
150 g jemně nastrouhané mrkve

130 g povidel
tuzemák dle chuti
1 lžička cukru moučka

mouka na podsypání

Postup

Nastrouhanou mrkev smíchám s máslem a oběma druhy mouky, které jsem smíchala s práškem do pečiva a solí. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám odpočinout 30 minut v lednici.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170° a připravím si dva velké plechy.
Jakmile je těsto odpočaté, rozdělím si ho na dvě části. Na moukou posypané ploše jednu část těsta rozválím a vykrajovátkem (o průměru 4 cm) vykrajuji kolečka. Pokud se těsto lepí, podsypávám ho moukou. Na polovinu koleček dám trochu povidel a čistým kolečkem povidla přikryji a důkladně upevním okraje, zahladím a pokládám na plech, který jsem vyložila pečicím papírem.
Takto pokračuji i v případě druhé části těsta, dokud ho všechno nespotřebuji.

Peču 15 minut. Po upečení nechám mrkvánky úplně vystydnout. Jsou měkké a výborné i druhý den.

Mrkvánky
Mrkvánky
Mrkvánky
Mrkvánky
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

22 Komentáře
  • Odpověď Andrea 23.1.2018 at 16:28

    Dobrý den, taky jste měla těsto tak lepivé a řídké ? :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2018 at 6:40

      Dobrý den, Andrejko, s těstem se dobře pracovalo, po vytažení z lednice řídké ani lepivé nebylo. Pokud hodně lepí, doporučuji přisypat trochu mouky. problém by měl být tímto vyřešen. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Andrea 24.1.2018 at 20:27

        Ano asi více mouky příště, nicméně mrkvánky byly výborné a moc děkuji za recept, jen se po nich zaprášilo 🙂

  • Odpověď Karin 25.1.2018 at 9:38

    Luci, moc děkuji za recept.Jsou super.A tím, že jsou bez cukru, tak zkusím pro mou malou milovnici slaného pečiva, variantu na slano se sýrem a mozzarelou, protože to těsto nemá chybu.Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.1.2018 at 9:15

      Ahoj Karin, tak to je paráda, že Ti recept na těsto vyhovuje, mám radost. Slaná varianta bude super, tak ať se povede. Pozdravuju :-)

  • Odpověď Katka 26.1.2018 at 12:27

    Dobrý den! :)
    Jsou opravdu luxusní! Dnes jsem vyzkoušela a jsem z nich fakt nadšená!
    Díky Lucko za recept :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.1.2018 at 17:08

      Milá Katko, já jsem strašně moc ráda, že jste s receptem spokojená. :) Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie Schreder Gondorčínová 26.1.2018 at 17:27

    To vypadá skvěle, velmi se mi líbí jak máš vše nafocené a pak to nádobí! Recept někdy zkusím :)

  • Odpověď Míša 7.2.2018 at 18:23

    Mrkvánky jsou opravdu moc dobré,až překvapivě:-) Cukru vubec netřeba. Dělala jsem s domácími povidly,měla jsem je trochu řidší,přesto nevytekly. Lucie,peču podle Vás často a vždy s úpěchem. Těším se na další skvělé recepty.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.2.2018 at 12:24

      Milá Míšo, moc Vám děkuji. :) Vždycky se mi hezky čte, když se někomu daří a je s recepty spokojený. Ta zpětná vazba je pro mne hodně důležitá. I u nás jsou poslední dny mrkvánky TOP „dezert“. 😀 Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Tyna 13.2.2018 at 16:00

    Jak lepite ty kolecka k sobe? Bojim se ze povidla vytecou? Diky

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.2.2018 at 16:19

      Týnko, taky jsem z toho měla strach, ale snažila jsem se k sobě slepit „těsto na těsto“ a dobře ho zahladit. Na povrchu bochánků by neměly být žádné prasklinky. Mrkvánky jsou mezi čtenáři velkým hitem a podle jejich fotek na Instagramu se všem podařily a povidla držela uvnitř. Přeji pohodové pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jitka 3.3.2018 at 22:43

    Dobrý večer, právě jsem dopekla a jsou mňam! S těstem se pracovalo moc dobře, jen jsem přidala krapet mouky, aby se tolik nelepilo, ale jinak se kolečka velice dobře spojovala k sobě. Povidla jsem nesladila, ale po vytažení z trouby a ochutnání jsem bochánky přece jen ještě obalila v moučkovém cukru. Těsto je moc dobré a myslím, že ho někdy upeču i jen tak, jako sušenky. Díky za výborný recept! Moc ráda k Vám chodím nakukovat 😉 Jitka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.3.2018 at 10:15

      Milá Jitko, tak to je paráda, že jste také spokojená s receptem. Taky podle potřeby přisypávám mouku, vždycky záleží i na tom, jestli mrkev pustí nějkou šťávu nebo ne. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie. :)

  • Odpověď Soňa 2.4.2018 at 17:39

    Naprosto výborné!!! Moc Vám děkuji za recept, upekla jsem je poprvé teď na Velikonoce a všichni jsme si moooc pochutnali!!! Mrkvánky milujeme a vždy v Racce nakupujem o 106, no tyto jsou o 100% lepší! Moc díky!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.4.2018 at 10:28

      Milá Soni, děkuji za hezká slova, jsem ráda, že jste spokojená. No, já se na ně zase chystám, jsem závislák. 😀 Ještě jednou děkuji, přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Hedvika 7.4.2018 at 15:06

    Lucie jste geniální! Chodím si takové mrkvové taštičky kupovat do bioplanety a může se z nich zbláznit jak jsou dobré. Moc děkuji za recept, vyzkouším co nejdřív! 😍

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.4.2018 at 9:25

      Milá Hedviko, jsem ráda, že Vás recept zaujal. Já je poslední dobu peču pořád. :) Mouku jsem začala míchat podle náladay … takže kombinace špalda, pohanka nebo oves, jsou taky moc dobré. Vyzkoušejte a dejte vědět. Hezké jarní dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 26.11.2018 at 17:14

    Dobrý večer Lucie, můžu použít na mrkvánky jen hladkou mouku? Nebo je špaldová nutnost? Loni jsem vyzkoušela několik Vašich receptů, všechny se povedly, letos budu zkoušet další. Přeji krásné pečení….Petra

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.11.2018 at 21:40

      Milá Peti, můžete. :) Děkuji, tak ať se vše daří a chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 29.11.2018 at 21:18

    Dobrý večer, letos peču poprvé cukroví a všechny recepty podle vás se mi podarily a moc nám chutná. Mohu začít péct mrkvanky už na začátku prosince a jak je mám skladovat? Děkuji Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.12.2018 at 11:49

      Dobrý den , Leni, jsem ráda, že jste s recepty spokojená. :) Mrkvánky bych tak brzy nepekla, aby nebyly na Vánoce tvrdé. Určitě bych je udělala nějdříve tak 10 dní před Štědrým dnem. Ale jinak jsou luxusní a věřím, že se u vás doma dlouho neohřejí. :) Tak ať se povedou a chutnají. :) Hezké adventní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď