Bábovky s ořechy

Bábovky s ořechy

Příprava těchto bábovek pro mne byla doslova oříškem. Původně jsem je chtěla upéct jako obrácený koláč, což by ve výsledku vypadlo jinak, ale bylo by s nimi míň práce. Ale tím bych vás hned na začátku nerada odradila. :-) Nakonec jsem si tedy vybrala formičky, které mám od babičky, a ve kterých jsem zatím nic nepekla. Jsou tak hezké … Představovala jsem si, jak budou na talíři krásně vypadat, a neodradily mě ani pochybnosti o nepřilnavosti, která mě, jak se nakonec ukázalo, zradila. Možná se vám po shlédnutí fotek zdá, že přeháním, ale ani vymazání a důkladné vysypání formiček nezabránilo ulpění několika oříšků v každé formičce. Pokud se vám tedy nějaký ten oříšek přilepí na dno formiček, jednoduše ho lžičkou „vylovte“ a posaďte zpátky na bábovku. :)

Ingredience (na 10 formiček, průměr 6,5 cm)

Na těsto

90 g povoleného másla
130 g hladké mouky
120 g třtinového cukru
2 vejce
1 plná lžíce bílého jogurtu
1 plná lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1/4 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na karamelizované ořechy

100 g lehce nasekaných vlašských ořechů (krátce opražených na suché pánvičce)
120 g třtinového cukru
3 lžíce vody
pár kapek vanilkového extraktu

máslo na vymazání a mouka na vysypání formiček

Postup

Formičky vymažu máslem a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Poté připravím ořechy s karamelem. Do hrnce dám cukr a vodu, na mírném plameni vařím, ale pozor … nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu. Jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavím ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6 minut. Po odstavení z tepla vmíchám připravené ořechy.
V míse vyšlehám máslo s cukrem a extraktem, poté zašlehávám (po jednom) vejce a vmíchám jogurt. Ve druhé míse smíchám mouku s práškem do pečiva, solí a skořicí. Sypkou směs zamíchám do máslové směsi.
Směs ořechů a karamelu rozdělím do formiček, které pak naplním těstem (formičky jsem plnila asi do dvou třetin, těsto vyroste).Peču 20-25 minut.
Po vytažení z trouby nechám bábovičky trochu vystydnout a poté je vyklopím.

 

Bábovky s ořechy

Bábovky s ořechy

Bábovky s ořechy

Bábovky s ořechy

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

1 komentář
  • Odpověď Veronika Pilařová 1.4.2023 at 13:13

    Dobrý den, teď jsem narazila na tento skvělý recept. Nemám ale bohužel formičky na bábovky. Myslíte, že by šlo upéct i ve formě na muffiny? Moc děkuji za odpověď. Veronika

  • Zanechte odpověď