Předvánoční období mi svými vůněmi každoročně připomíná, že i já jsem byla kdysi malá, motala se mamince v kuchyni a chtěla s každým druhem cukroví pomáhat, i když jsem ho zrovna v oblibě neměla. Soustředila jsem se jen na vybrané druhy, které pak z pečlivě nachystaného etažéru na stole mizely tak rychle, že po nich vždy zůstalo jen prázdné místo obklopené jinými druhy cukroví, které mi tehdy až tak moc „nejely“. Jedním z mých oblíbených druhů, které tak rychle mizely, byly kokosky. Maminka je pekla každé Vánoce a já si pamatuji, jak byly hned po vytažení z trouby měkké a čím více se blížily svátky, tím více ještě natáhly vlhkost a byly prostě neodolatelné. Recept jsem ráda přinesla i do naší domácnosti, kde si na nich slušnou závislost vytvořil také můj muzikant.
Takže takhle dávka, která byla napečená speciálně pro focení na blog, už není. Zkuste je! Jsou bez mouky a budou vám k jejich přípravě stačit jen 4 ingredience.
Ingredience
100 ml bílků – pokojové teploty (přibližně ze 3 vajíček)
200 g cukru moučka
100 g strouhaného kokosu
1 a 1/2 lžíce medu (tekutého)
Postup
Nachystám si velký plech a vyložím jej pečicím papírem.
Ze všeho nejdříve si připravím vodní lázeň. Do hrnce dám vodu (množství podle misky, kterou do hrnce s vodou postavím, miska by neměla plavat, jinak se vám bude směs na kokosky špatně šlehat a míchat) a počkám, až voda zavaří. Bílky dám do misky a položím na hrnec, metličkami je vyšlehám do pevného sněhu. Poté, už ručně (vařečkou) postupně vmíchávám cukr a kokos – stále ve vodní lázni. Míchám asi 10 minut. Poté přimíchám med. Misku vyndám z vodní lázně a směs na kokosky nechám trochu vystydnout (nemělo by vás pálit). Těsto ještě zhoustne.
Troubu předehřeji na 110 °C. Směsí naplním cukrářský sáček, ustřihnu asi centimetrovou špičku, a na plech dělám malé kupičky (velikost je jen na vás).
Suším 60 minut, doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou. Kokosky hlídejte! Díky medu budou mít po upečení hezkou barvu.
A ještě jeden tip, který mě naučila maminka, pro snadné odlepení kokosek od pečicího papíru … Kokosky nechejte po upečení vychladnout a celé je převraťte na druhý pečicí papír nebo čistou látkovou utěrku. Poté si vezměte novou houbičku na nádobí, namočte ji a přejíždějte po papíře, papír bude vlhký a kokosky pak půjdou snadno z papíru sundat. Skladujte nejlépe v plechové dóze a v chladnu.
9 Komentáře
Dobrý den, kokosky jsou úžasné! Děkuji za recept:)
Dobrý den, Týno, děkuji za komentář. Přeji vydařené pečení, Lucie.
Dobrý den,Luci.
Kokosky jsem právě dopekla a jsou výborné,akorát na mě tedy moc sladké.Myslíte,kdybych ubrala cukr a nahradila ho stejným množstvím kokosu,že by to také fungovalo?
Děkuji za odpověď,Eva
Dobrý den, Evi, zkuste, mělo by to být v pohodě. Mějte hezké adventní dny, Lucie.
Dobrý den Evi,
na kokosky se také chystám, chtěla bych též nahradit část cukru kokosem, zkoušela jste to už? Pokud ano, dejte prosím vědět, jak to dopadlo Děkuji, Lenka.
Dobry den, bohuzel moje kokosky jsou jak kamen. Delala jsem je pred 5dny a zadna zmena. Postup jsem dodrzela. Nevite cim to muze byt? Dekuji Zuzana
Luci pekla jsem je předevčírem a teď je zkouším a jsou úplně porno ?lepší jsem opravdu nejedla. Jo a taky jsem přidala víc kokosu a ubrala cukr,jsou ?. A ten med ? jde krásně cítit, úplně ? mňam.
Dobrý den, moje kokosky chutnají skvělé, ale strašně se lepí na zuby a jsou taky tvrdé. Čím to může být? Diky
Milá Katko, pokud jsou kokosky tvrdé, bude to zřejmě jejich přepečením. Každá trouba peče jinak (takže podobně jako je to u pusinek), chce to zkoušet. Přeji, ať se pečení vydaří! Mějte se hezky, Lucie.