Maminčiny kokosky

Maminčiny kokosky

Předvánoční období mi svými vůněmi každoročně připomíná, že i já jsem byla kdysi malá, motala se mamince v kuchyni a chtěla s každým druhem cukroví pomáhat, i když jsem ho zrovna v oblibě neměla. Soustředila jsem se jen na vybrané druhy, které pak z pečlivě nachystaného etažéru na stole mizely tak rychle, že po nich vždy zůstalo jen prázdné místo obklopené jinými druhy cukroví, které mi tehdy až tak moc „nejely“. Jedním z mých oblíbených druhů, které tak rychle mizely, byly kokosky. Maminka je pekla každé Vánoce a já si pamatuji, jak byly hned po vytažení z trouby měkké a čím více se blížily svátky, tím více ještě natáhly vlhkost a byly prostě neodolatelné. Recept jsem ráda přinesla i do naší domácnosti, kde si na nich slušnou závislost vytvořil také můj muzikant.
Takže takhle dávka, která byla napečená speciálně pro focení na blog, už není. Zkuste je! Jsou bez mouky a budou vám k jejich přípravě stačit jen 4 ingredience. :)

Ingredience

100 ml bílků – pokojové teploty (přibližně ze 3 vajíček)
200 g cukru moučka
100 g strouhaného kokosu
1 a 1/2 lžíce medu (tekutého)

Postup

Nachystám si velký plech a vyložím jej pečicím papírem.
Ze všeho nejdříve si připravím vodní lázeň. Do hrnce dám vodu (množství podle misky, kterou do hrnce s vodou postavím, miska by neměla plavat, jinak se vám bude směs na kokosky špatně šlehat a míchat) a počkám, až voda zavaří. Bílky dám do misky a položím na hrnec, metličkami je vyšlehám do pevného sněhu. Poté, už ručně (vařečkou) postupně vmíchávám cukr a kokos – stále ve vodní lázni. Míchám asi 10 minut. Poté přimíchám med. Misku vyndám z vodní lázně a směs na kokosky nechám trochu vystydnout (nemělo by vás pálit). Těsto ještě zhoustne.
Troubu předehřeji na 110 °C. Směsí naplním cukrářský sáček, ustřihnu asi centimetrovou špičku, a na plech dělám malé kupičky (velikost je jen na vás).
Suším 60 minut, doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou. Kokosky hlídejte! Díky medu budou mít po upečení hezkou barvu.

A ještě jeden tip, který mě naučila maminka, pro snadné odlepení kokosek od pečicího papíru … Kokosky nechejte po upečení vychladnout a celé je převraťte na druhý pečicí papír nebo čistou látkovou utěrku. Poté si vezměte novou houbičku na nádobí, namočte ji a přejíždějte po papíře, papír bude vlhký a kokosky pak půjdou snadno z papíru sundat. Skladujte nejlépe v plechové dóze a v chladnu.

Maminčiny kokosky

Maminčiny kokosky

Maminčiny kokosky

Maminčiny kokosky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Kristýna 30.11.2018 at 15:14

    Dobrý den, kokosky jsou úžasné! Děkuji za recept:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.12.2018 at 11:46

      Dobrý den, Týno, děkuji za komentář. :) Přeji vydařené pečení, Lucie.

  • Odpověď Eva 8.12.2018 at 15:22

    Dobrý den,Luci.
    Kokosky jsem právě dopekla a jsou výborné,akorát na mě tedy moc sladké.Myslíte,kdybych ubrala cukr a nahradila ho stejným množstvím kokosu,že by to také fungovalo?
    Děkuji za odpověď,Eva

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.12.2018 at 16:46

      Dobrý den, Evi, zkuste, mělo by to být v pohodě. :-) Mějte hezké adventní dny, Lucie.

    • Odpověď Lenka 11.12.2018 at 14:05

      Dobrý den Evi,
      na kokosky se také chystám, chtěla bych též nahradit část cukru kokosem, zkoušela jste to už? Pokud ano, dejte prosím vědět, jak to dopadlo :-) Děkuji, Lenka.

  • Odpověď Zuzana 13.12.2018 at 17:03

    Dobry den, bohuzel moje kokosky jsou jak kamen. Delala jsem je pred 5dny a zadna zmena. Postup jsem dodrzela. Nevite cim to muze byt? Dekuji Zuzana

  • Odpověď Denisa 14.12.2018 at 11:19

    Luci pekla jsem je předevčírem a teď je zkouším a jsou úplně porno ?lepší jsem opravdu nejedla. Jo a taky jsem přidala víc kokosu a ubrala cukr,jsou ?. A ten med ? jde krásně cítit, úplně ? mňam.

  • Odpověď Kateřina 25.12.2018 at 19:35

    Dobrý den, moje kokosky chutnají skvělé, ale strašně se lepí na zuby a jsou taky tvrdé. Čím to může být? Diky

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.1.2019 at 10:09

      Milá Katko, pokud jsou kokosky tvrdé, bude to zřejmě jejich přepečením. Každá trouba peče jinak (takže podobně jako je to u pusinek), chce to zkoušet. Přeji, ať se pečení vydaří! Mějte se hezky, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit