Limetkovo-avokádové dortíky s mascarpone a jahodama

Limetkovo-avokádový dortík

V rodině jsme slavili narozeniny a já jsem chtěla hosty překvapit dezertem nejen chuťově neobvyklým, ale i na první pohled zajímavým. Limetkovo-avokádové dortíky s mascarpone patří k těm, které si uděláte občas, při zvláštní příležitosti, ale o to více se na ně budete těšit. Recept je časově náročnější, to však pouze z toho důvodu, že se na ten úžasný finální výsledek čeká několik hodin, což špatně snášel hlavně můj muzikant :)

 

Korpus

120 g máslových sušenek

70 g másla (rozpuštěného)

 

Krém

2 střední avokáda

250 g mascarpone

100 ml smetany ke šlehání 31%

1 vanilkový lusk

3 lžíce domácího vanilkového cukru

1/2 hrnečku šťávy z limetky (použila jsem hrnek o objemu 250 ml)

1 balíček želatiny v prášku

 

Na ozdobu

hrneček jahod + vanilkový cukr dle potřeby

nakrájená limetka

limetková kůra

 

Postup

Předehřeji troubu na 180° C, připravím si formičky na korpus a plech vyložím pečícím papírem.

Sušenky rozmixuji a smíchám s rozpuštěným máslem, těsto by mělo mít konzistenci mokrého písku. Formičky vyskládám na plech, těsto rozprostřu a uhladím na dno každé z nich tak, aby mi vznikla asi centimetrová vrstva korpusu. Peču zhruba 10 minut. Pak nechám na plechu vychladnout. Avokáda rozpůlím, odstraním pecky a pomocí lžičky vydlabu, poté trošičku pokapu šťávou z limetky (aby dužina nezhnědla) a rozmixuji dohladka. Do mísy dám mascarpone, smetanu, zrníčka z lusku a vanilkový cukr, společně vše vyšlehám a pak vmíchám avokádo. Želatinu připravím podle návodu na obale. Jakmile nabobtná, zahřeje se a úplně rozpustí, vmíchám k ní šťávu z limetek. Takto hotovou želatinu nakonec zamíchám do krému. Kladu na připravený korpus a plním formičky. Ukládám do lednice na 6-8 hodin, nejlépe na celou noc.

Před podáváním připravím jahodový přeliv … Jahody v kastrůlku lehce povařím, přidám cukr a podle potřeby rozmixuji. Poté polévám dortíky, které jsem opatrně vytáhla z formiček a zdobím limetkovou kůrou.

Limetkovo-avokádový dortík

 

Limetkovo-avokádový dortík

 

Limetkovo-avokádový dortík

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď