V rodině jsme slavili narozeniny a já jsem chtěla hosty překvapit dezertem nejen chuťově neobvyklým, ale i na první pohled zajímavým. Limetkovo-avokádové dortíky s mascarpone patří k těm, které si uděláte občas, při zvláštní příležitosti, ale o to více se na ně budete těšit. Recept je časově náročnější, to však pouze z toho důvodu, že se na ten úžasný finální výsledek čeká několik hodin, což špatně snášel hlavně můj muzikant
Korpus
120 g máslových sušenek
70 g másla (rozpuštěného)
Krém
2 střední avokáda
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání 31%
1 vanilkový lusk
3 lžíce domácího vanilkového cukru
1/2 hrnečku šťávy z limetky (použila jsem hrnek o objemu 250 ml)
1 balíček želatiny v prášku
Na ozdobu
hrneček jahod + vanilkový cukr dle potřeby
nakrájená limetka
limetková kůra
Postup
Předehřeji troubu na 180° C, připravím si formičky na korpus a plech vyložím pečícím papírem.
Sušenky rozmixuji a smíchám s rozpuštěným máslem, těsto by mělo mít konzistenci mokrého písku. Formičky vyskládám na plech, těsto rozprostřu a uhladím na dno každé z nich tak, aby mi vznikla asi centimetrová vrstva korpusu. Peču zhruba 10 minut. Pak nechám na plechu vychladnout. Avokáda rozpůlím, odstraním pecky a pomocí lžičky vydlabu, poté trošičku pokapu šťávou z limetky (aby dužina nezhnědla) a rozmixuji dohladka. Do mísy dám mascarpone, smetanu, zrníčka z lusku a vanilkový cukr, společně vše vyšlehám a pak vmíchám avokádo. Želatinu připravím podle návodu na obale. Jakmile nabobtná, zahřeje se a úplně rozpustí, vmíchám k ní šťávu z limetek. Takto hotovou želatinu nakonec zamíchám do krému. Kladu na připravený korpus a plním formičky. Ukládám do lednice na 6-8 hodin, nejlépe na celou noc.
Před podáváním připravím jahodový přeliv … Jahody v kastrůlku lehce povařím, přidám cukr a podle potřeby rozmixuji. Poté polévám dortíky, které jsem opatrně vytáhla z formiček a zdobím limetkovou kůrou.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!