Kynutý švestkový koláč – ke společné odpolední kávě

Kynutý švestkový koláč

Kynutá těsta mám ráda od dětství, už tehdy mě bavilo sledovat, jak těsto roste, mění se a ještě k tomu krásně voní. Tenhle švestkový koláč nepeču často, ale když na něj dostane můj muzikant chuť, okamžitě z talíře mizí.
Právě dnes se vrátil z natáčení klipu a já ho chtěla něčím dobrým překvapit. Už od dveří poznal, že se chystá něco sladkého ke společné odpolední kávě, protože koláč už voněl z trouby. Nic jsem neříkala a čekala, jestli uhodne …..

Ingredience
tato dávka vychází na dva koláče ve formě o průměru 28 cm
550 g polohrubé mouky
100 g másla
250 ml mléka
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr (nebo lžíce domácího vanilkového cukru)
1 vejce
2 žloutky
1/2 lžičky soli
1 kostka droždí
1/2 lžíce cukru krupice a trochu mléka na kvásek
máslo na vymazání
mouka na vysypání
švestky

 

Na drobenku
4 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce másla
3 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
(zpracujeme ručně v míse)

 

Postup

Nejdříve si do mísy rozdrobím droždí, ke kterému přidám trochu mléka a půl lžíce cukru krupice, vše vidličkou lehce promíchám. Přikryji utěrkou a nechám vzejít kvásek.
Dále vyšlehám vejce, žloutky, cukr krupici a vanilkový cukr. Do mísy, ve které se bude těsto hnětat dám prosátou mouku, mléko, máslo a sůl. Přidám vyšlehaný cukr s vejci a hotový kvásek. Hnětu za pomocí robota 30 minut, poté lehce zapráším moukou, přikryji utěrkou a nechám na teplém místě kynout 1 hodinu.
Mezitím si rozpůlím a vypeckuji švestky. Dále si připravím koláčovou formu o průměru 28 cm, kterou vysypu a vymažu. Předehřeji si troubu na 180 °C. Do formy rozprostřu polovinu nakynutého těsta, pokladu na něj švestky a posypu připravenou drobenkou. Peču minimálně 40 minut, dokud nejsou okraje dozlatova.

 

Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

 

Kynutý švestkový koláč

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Zbyněk 4.10.2015 at 10:20

    Koláč je prostě famózní. Doma se po něm hned zaprášílo. První jsem dělal přesně podle receptu a pod druhý jsem přidal ještě švestková povidla a bylo to taky vynikající. Jen bez robota je to půlhodinové hnětení těsta jako cvičení v posilovně.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.10.2015 at 9:17

      Zbyňku, děkuju. Jsem ráda, že jste ho zkusil a navíc vlastníma rukama hnětl, to je báječené. :-) To se cení nejvíc!!! Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Monika 28.3.2018 at 11:04

    Dotaz k receptu – Kynutý švestkový koláč – ke společné odpolední kávě
    Dobrý den, mám dotaz, zda se k tomuto koláči dají použít zmrazené švestky. Bojím se, aby to nebylo moc mokré. Děkuji za odpověď.
    Máte krásný blog. Vyzkoušela jsem už spousty receptů a všechny jsou výborné a doporučuji dál :-).Zdravím Monika.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.3.2018 at 18:06

      Milá Moniko, mražené švestky použít můžete. Tak či tak … pustí šťávu a to není vůbec na škodu. :-) Takže doporučuji, koláč je výborný. Moc Vám děkuji za hezká slova! Přeji vydařené pečení a krásné svátky jara, Lucie.

  • Odpověď Petra 8.8.2018 at 8:57

    Milá Lucie, pekla jsem včera tento kynutý švestkový koláč. Dala jsem pod i na švestky mletý mák s cukrem a musím upřímně napsat, že byl vynikající. Moc děkuji za nejen tento recept, ale i na makronky , poprvé jsem je podle Vás dělala a také byly vynikající. Petra

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.8.2018 at 15:37

      Milá Peti, děkuji Vám za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :) A co se týče makronek, tak to jste hvězda největší!!! Skvělé, že se Vám povedly! To je pak radost veliká! Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď