Koláč se švestkami a mákem

Koláč se švestkami a mákem

Na trhu jsem natrefila na odrůdu krásných buclatých velkých švestek …. V mrazáku mám sice slušnou zásobu z letošní úrody, ale ty si tam ještě pěkně nechám na horší (zimní) časy. Doma jsem navrhla, že udělám švestkový koláč s mákem, který jsme měli naposledy někdy loni. Kluci se na to moc netvářili, protože mák nemají rádi, ale můj muzikant byl nadšený.
U mne na blogu už najdete koláčů se švestkami hodně a určitě si je stojí za to upéct. Ať už máte rádi jednoduchý hrnkový koláč, nepečený, obrácený nebo časově náročnější kynutý, věřím, že si z nabídky receptů vyberete a pochutnáte si.Tenhle si můžete zařadit do sekce těch jednodušších, s jeho přípravou budete hotoví raz dva.

 

Ingredience (forma 25×6 cm)

220 g hladké mouky
160 g cukru krupice
120 g povoleného másla
3 vejce
150 ml mléka
2 lžíce zakysané smetany
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
pár kapek vanilkového extraktu
3 plné lžíce mletého máku
špetka soli
švestky (použila jsem 800 g čerstvých, velkých, vypeckovaných a rozpůlených švestek)

cukr moučka na poprášení po upečení

máslo na vymazání formy a mouka na vysypání formy

Na posypku

80 g polohrubé mouky
40 g cukru moučka
40 g másla

Postup

Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Troubu předehřeji na 180 °C.
Posypku připravím tak, že smíchám polohrubou moukou, moučkový cukr a máslo. Ručně pak vytvořím posypku (drobenku).
V míse vyšlehám cukr krupici s máslem do nadýchané pěny. Postupně zašlehávám vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Zvlášť v míse smíchám mouku s práškem do pečiva, mákem a solí. Do máslové směsi vmíchávám střídavě směs mouky a mléko.
Těsto dám do formy a bohatě pokryji švestkami. Celý koláč zasypu posypkou a peču 50 – 60 minut.
Určitě zohledněte zkušenosti s vlastní troubou. Já jsem ke konci pečení ještě koláč přikryla alobalem, aby se dobře propekl i uprostřed, protože byl dost vysoký.

 

Koláč se švestkami a mákem

Koláč se švestkami a mákem

Koláč se švestkami a mákem

Předchozí příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď