Koláč už jsem nějakou dobu nepekla … Dědeček nám v týdnu přivezl hezké hrušky, tak jsem si řekla, že část jich použiji právě k jeho přípravě. Takovýto koláč je u nás na stole vítaný vždy. Pekla jsem ho už i s jablky, ale spojení hrušek s mascarpone nám chutná nejvíc. A jelikož jsem minule pekla buchtičky z pohankové mouky, kterou jsem ještě měla doma, nahradila jsem část špaldové právě tou pohankovou. Hned po upečení je korpus křupavý a pevný, ale jakmile se uleží do druhého dne, chutě se propojí a korpus hezky zvláční.
Ingredience
Na korpus
150 g špaldové mouky
150 g pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
160 g chlazeného másla
4-5 lžic studené vody
1/2 lžičky soli
kousek másla na vymazání formy
fazole – na zatížení korpusu při pečení
Na náplň
5 středních hrušek
1 lžíce citronové šťávy
4 lžíce domácího vanilkového cukru
500 g mascarpone
2 vejce
3 lžíce pohankové mouky
plátky mandliček
cukru na poprášení
Postup
Ve větší míse ručně zpracuji mouku, cukr, máslo a vytvořím drobenku. Pak přidám vodu a vypracuji hladké těsto. Bochánek těsta zabalím do potravinářské fólie a nechám ho hodinu v lednici odpočinout.
Troubu (horký vzduch) předehřeji na 170 °C a máslem vymažu připravenou formu na pečení (o průměru 28 cm). Do koláčové formy nastrouhám na hrubém struhadle těsto a prsty ho natlačím na dno a ke krajům. Těsto propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi. Dám péct do předehřáté trouby na 20 minut. Pak fazole s papírem odstraním a vrátím korpus do trouby ještě na 5 minut. Po vytažení ho nechám lehce vychladnout. Mezitím si oloupu hrušky, přepůlím, zbavím jadřince a nakrájím na tenké plátky. Dám je do misky a ihned zakapu a promíchám s citronovou šťávou. Mascarpone vyšlehám s cukrem, vejci a pohankovou moukou. Směs naliji na předpečený korpus a rozprostřu připravené hrušky. Na závěr posypu plátky mandliček a peču v předehřáté troubě 45 minut. Posledních 15 minut jsem koláč pekla přikrytý alobalem. Po vytažení z trouby nechám vystydnout a zapráším cukrem moučka.
14 Komentáře
Ahoj milá Lucie,
vyzkoušela jsem Váš hruškový koláč, a jelikož jsem sugarfree, tak jsem si ho trošku poupravila, ale i tak je naprosto luxusní 😀 děkuji za inspiraci
Milá Kataríno, velmi mě těší, že Vás koláč zaujal a zkusila jste ho. Přeji příjemné dny, Lucie.
Pěkný nedělní podvečer Lucie
nedělní pečená tečka v podobě tohoto koláče byla skvělá I díky Vašim receptům se tento víkend moc povedl – kultura, výlet a dva výborné koláče, co víc si přát 😀 Moc jsem si to pečení užila. Dlouho jsem odolávala, ale konečně jsem si pořídila silikonové podložky na makronky Teď ještě najít odvahu pustit se do toho
Užívejte si slunečných a pohodových dnů
Peťa
Milá Peti, tenhle koláč už jsem neměla dlouho. Ale na podzim už minimlně jednou upéct musím. Jsem ráda, že jste opět spokojená. To je radost, ty vaše komentáře. 😀 A co se týče makronek, tak ráda poradím (pokud to bude v mých silách). Není třeba se bát, ve Vašem případě a s Vaší zručností bych se tedy nebála vůbec. Třeba budete překvapená a povede se hned první pokus … podobně, jako některým čtenářkám. Držím palce. Mějte se krásně, Lucie.
Hezký večer, Váš koláč mě velice láká, jen bych ho chtěla udělat z bílé mouky. Můžete mi prosím poradit, jakou použít a jestli poměry ostatních surovin mám ponechat?? Já bych ho ráda vyzkoušela s tmavou moukou, ale to by mi bohužel nikdo doma nejedl…..moc děkuji za radu a přeji krásný víkend.
Milá Bohuško, určitě ho můžete upéct z bílé mouky. Místo kombinace pohankové a špaldové, použijte 300 g hladké mouky. Vše ostatní ponechejte, pouze při přípravě náplně použijte 2-3 lžíce hladké mouky (místo pohankové). Přeji, ať se koláč povede a chutná. Hezký víkend i Vám, Lucie.
Dobrý den, Lucie,
myslíte si, že by šlo nahradit mascarpone ricottou? Žiju v zemi, kde cena mascarpone šplhá do neuvěřitelných výšin, a tak by mě koláč vyšel pekně draho. Ovšem vypadá božsky a já bych ho ráda zkusila upéct.
Kateřina
Milá Katko, myslím, že můžete. Přeji Vám, ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.
Lucie, díky moc za tenhle recept. Koláč už jsem pekla třikrát a je naprosto úžasnej!
Monča
Milá Moniko, rádo se stalo, těší mě, že jste s receptem spokojená. Díky za zpětnou vazbu a přeji hezký zbytek léta, Lucie.
Před dvěma lety jsem ho pekla a byl naprosto výborný! Včera jsem si na něj vzpomněla a tak jsem hledala a hledala, dokud jsem ho nenašla Teď už je v troubě a já se těším, až ho ochutná i zbytek rodiny! Oceňuji málo cukru, zdravější mouku a jednoduchost receptu!
Milá Deniso, díky za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že se k receptům vracíte, a že jste spokojená. Přeji pohodové pečení a hezké dny, Lucie.
Dobrý den Lucko,
dostala jsem vaši kuchařku k narozeninám a o víkendu jsem doma pekla tento koláč. Musím říct, že byl vynikající!!! Jen jsem ho dělala z klasické mouky. Přítel prý ještě lepší koláč nejedl
Už se těším až podle vás zkusím další recept
Mějte se krásně
Milá Kači, to jste ale dostala báječný dárek. Přeji si, aby Vám byla kniha krásnou inspirací a ráda jste se k ní vracela. Tenhle koláč je vážně super! Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.