Hruškový koláč s mandlemi

Hruškový koláč

Koláč už jsem nějakou dobu nepekla … Dědeček nám v týdnu přivezl hezké hrušky, tak jsem si řekla, že část jich použiji právě k jeho přípravě. Takovýto koláč je u nás na stole vítaný vždy. Pekla jsem ho už i s jablky, ale spojení hrušek s mascarpone nám chutná nejvíc. A jelikož jsem minule pekla buchtičky z pohankové mouky, kterou jsem ještě měla doma, nahradila jsem část špaldové právě tou pohankovou. Hned po upečení je korpus křupavý a pevný, ale jakmile se uleží do druhého dne, chutě se propojí a korpus hezky zvláční.


Ingredience

Na korpus

150 g špaldové mouky
150 g pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
160 g chlazeného másla
4-5 lžic studené vody
1/2 lžičky soli
kousek másla na vymazání formy

fazole – na zatížení korpusu při pečení

Na náplň

5 středních hrušek
1 lžíce citronové šťávy
4 lžíce domácího vanilkového cukru
500 g mascarpone
2 vejce
3 lžíce pohankové mouky
plátky mandliček
cukru na poprášení

Postup

Ve větší míse ručně zpracuji mouku, cukr, máslo a vytvořím drobenku. Pak přidám vodu a vypracuji hladké těsto. Bochánek těsta zabalím do potravinářské fólie a nechám ho hodinu v lednici odpočinout.
Troubu (horký vzduch) předehřeji na 170 °C a máslem vymažu připravenou formu na pečení (o průměru 28 cm). Do koláčové formy nastrouhám na hrubém struhadle těsto a prsty ho natlačím na dno a ke krajům. Těsto propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi. Dám péct do předehřáté trouby na 20 minut. Pak fazole s papírem odstraním a vrátím korpus do trouby ještě na 5 minut. Po vytažení ho nechám lehce vychladnout. Mezitím si oloupu hrušky, přepůlím, zbavím jadřince a nakrájím na tenké plátky. Dám je do misky a ihned zakapu a promíchám s citronovou šťávou. Mascarpone vyšlehám s cukrem, vejci a pohankovou moukou. Směs naliji na předpečený korpus a rozprostřu připravené hrušky. Na závěr posypu plátky mandliček a peču v předehřáté troubě 45 minut. Posledních 15 minut jsem koláč pekla přikrytý alobalem. Po vytažení z trouby nechám vystydnout a zapráším cukrem moučka.

 

Hruškový koláč

Hruškový koláč

Hruškový koláč

Hruškový koláč (web)

Hruškový koláč

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď Katarína 14.3.2016 at 8:21

    Ahoj milá Lucie,

    vyzkoušela jsem Váš hruškový koláč, a jelikož jsem sugarfree, tak jsem si ho trošku poupravila, ale i tak je naprosto luxusní 😀 děkuji za inspiraci

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.3.2016 at 11:54

      Milá Kataríno, velmi mě těší, že Vás koláč zaujal a zkusila jste ho. Přeji příjemné dny, Lucie. :-)

  • Odpověď Peťa 28.8.2016 at 16:40

    Pěkný nedělní podvečer Lucie :)
    nedělní pečená tečka v podobě tohoto koláče byla skvělá :) I díky Vašim receptům se tento víkend moc povedl – kultura, výlet a dva výborné koláče, co víc si přát 😀 Moc jsem si to pečení užila. Dlouho jsem odolávala, ale konečně jsem si pořídila silikonové podložky na makronky :) Teď ještě najít odvahu pustit se do toho :)
    Užívejte si slunečných a pohodových dnů :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.8.2016 at 13:25

      Milá Peti, tenhle koláč už jsem neměla dlouho. Ale na podzim už minimlně jednou upéct musím. Jsem ráda, že jste opět spokojená. :-) To je radost, ty vaše komentáře. 😀 A co se týče makronek, tak ráda poradím (pokud to bude v mých silách). Není třeba se bát, ve Vašem případě a s Vaší zručností bych se tedy nebála vůbec. Třeba budete překvapená a povede se hned první pokus … podobně, jako některým čtenářkám. Držím palce. :-) Mějte se krásně, Lucie.

  • Odpověď Bohumila 21.10.2016 at 20:44

    Hezký večer, Váš koláč mě velice láká, jen bych ho chtěla udělat z bílé mouky. Můžete mi prosím poradit, jakou použít a jestli poměry ostatních surovin mám ponechat?? Já bych ho ráda vyzkoušela s tmavou moukou, ale to by mi bohužel nikdo doma nejedl…..moc děkuji za radu a přeji krásný víkend.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.10.2016 at 7:44

      Milá Bohuško, určitě ho můžete upéct z bílé mouky. Místo kombinace pohankové a špaldové, použijte 300 g hladké mouky. Vše ostatní ponechejte, pouze při přípravě náplně použijte 2-3 lžíce hladké mouky (místo pohankové). Přeji, ať se koláč povede a chutná. Hezký víkend i Vám, Lucie.

  • Odpověď Kateřina 18.4.2017 at 20:12

    Dobrý den, Lucie,
    myslíte si, že by šlo nahradit mascarpone ricottou? Žiju v zemi, kde cena mascarpone šplhá do neuvěřitelných výšin, a tak by mě koláč vyšel pekně draho. Ovšem vypadá božsky a já bych ho ráda zkusila upéct.
    Kateřina

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.4.2017 at 8:39

      Milá Katko, myslím, že můžete. :-) Přeji Vám, ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Monika 11.8.2017 at 8:47

    Lucie, díky moc za tenhle recept. Koláč už jsem pekla třikrát a je naprosto úžasnej! :-)
    Monča

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.8.2017 at 10:30

      Milá Moniko, rádo se stalo, těší mě, že jste s receptem spokojená. Díky za zpětnou vazbu a přeji hezký zbytek léta, Lucie.

    Zanechte odpověď