Koláč s jahodami

Koláč s jahodami
Díky hojné úrodě máme prakticky denně „něco“ s jahodami. Ze všeho nejdříve jsme několik misek sezobali jen tak. Pak přišla na řadu příprava zmrzliny, jahodových knedlíků podle receptu mé prababičky (recept zde) a samozřejmě došlo i na nějaký ten koláč nebo buchtu.
Upekla jsem snadný koláč se zakysanou smetanou, který můžete jíst rovnou z formy … je to takový „koláč na lžičku“. :-)

Ingredience (forma o průměru 21 cm)

190 g mouky Babiččina volba – Dortová (nebo hladké mouky)
2 vejce pokojové teploty
110 g povoleného másla
120 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
50 ml mléka
pár kapek vanilkového aroma
1 vrchovatá lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
180 g (kelímek) zakysané smetany 15%
250 g čerstvých očištěných jahod
máslo na vymazání formy

Postup

Troubu předehřeji na 180 °C a připravím si kulatou formu na koláč , kterou vymažu kouskem másla.
V míse od robota vyšlehám povolené máslo, cukr krupici, postupně přidám vejce a vanilkové aroma. V menší misce smíchám mouku s práškem do pečiva a solí. K máslové směsi ručně přimíchám zakysanou smetanu, mléko a nakonec sypkou směs. Těsto dám do formy a pokladu na něj jahody, které jsem nakrájela na půlky. Jahody pak zasypu vanilkovým cukrem a peču 35 minut.
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Předchozí příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Zmrzlinář 21.6.2017 at 21:03

    Zmrzlina se hodí vždy a všude:-) koláč vypadá naprosto báječně .. musíme vyzkoušet!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.6.2017 at 20:22

      Děkuji, ať se povede a chutná. :-) Lucie

    Zanechte odpověď