Koláč s jahodami

Koláč s jahodami
Díky hojné úrodě máme prakticky denně „něco“ s jahodami. Ze všeho nejdříve jsme několik misek sezobali jen tak. Pak přišla na řadu příprava zmrzliny, jahodových knedlíků podle receptu mé prababičky (recept zde) a samozřejmě došlo i na nějaký ten koláč nebo buchtu.
Upekla jsem snadný koláč se zakysanou smetanou, který můžete jíst rovnou z formy … je to takový „koláč na lžičku“. :-)

Ingredience (forma o průměru 21 cm)

190 g mouky Babiččina volba – Dortová (nebo hladké mouky)
2 vejce pokojové teploty
110 g povoleného másla
120 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
50 ml mléka
pár kapek vanilkového extraktu
1 vrchovatá lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
180 g (kelímek) zakysané smetany 15%
250 g čerstvých očištěných jahod
máslo na vymazání formy

Postup

Troubu předehřeji na 180 °C a připravím si kulatou formu na koláč , kterou vymažu kouskem másla.
V míse od robota vyšlehám povolené máslo, cukr krupici, postupně přidám vejce a vanilkového extraktu. V menší misce smíchám mouku s práškem do pečiva a solí. K máslové směsi ručně přimíchám zakysanou smetanu, mléko a nakonec sypkou směs. Těsto dám do formy a pokladu na něj jahody, které jsem nakrájela na půlky. Jahody pak zasypu vanilkovým cukrem a peču 35 minut.
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Zmrzlinář 21.6.2017 at 21:03

    Zmrzlina se hodí vždy a všude:-) koláč vypadá naprosto báječně .. musíme vyzkoušet!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.6.2017 at 20:22

      Děkuji, ať se povede a chutná. :-) Lucie

  • Odpověď Jana 23.6.2017 at 12:31

    Koláč je opravdu výborný a snadný.
    Náš pěti lety ho zvládl sám.
    Moc děkuji za tento recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.6.2017 at 7:38

      Milá Jani, děkuji za komentář. Jsem ráda, že se koláč povedl a že jste spokojená s receptem. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucia 26.6.2017 at 12:08

    Lucka, děkuji za super inspiraci. Určitě koláček vyzkouším. Fotky jsou nadherné! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.6.2017 at 18:21

      Milá Luci, díky za milá slova … rádo se stalo. Ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Eva 30.6.2017 at 18:31

    Nevím jak, ale z koláče se mi podařilo udělat takový hutný cheesecake….každopádně byl luxusní :-)
    A pak jsem zkoušela lívanečky, ty u nás dost frčí ale tradiční kynuté mi nedělají dobře a jsou časově náročné. Ty od Vás….hmmmmmm vynikající a hlavně jednoduché!
    Jdu brouzdat dál po Vašich stánkách…po jahodách tu máme spoustu ostružin :-)
    Hezký večer!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.7.2017 at 18:15

      Milá Evi, tak jsem ráda, že aspoň jako cheesecake chutnal. 😀 Každopádně, když na něj nezanevřete a zkusíte ho někdy znovu, tak přeji, ať je tip ťop. :-) Lívance jsem dělala včera a byly hned pryč, prý jsem jich udělala málo. 😀 Přeji i další vydařené pečení a pohodové dny. Lucie

    Zanechte odpověď