Koláč s jahodami

Koláč s jahodami
Díky hojné úrodě máme prakticky denně „něco“ s jahodami. Ze všeho nejdříve jsme několik misek sezobali jen tak. Pak přišla na řadu příprava zmrzliny, jahodových knedlíků podle receptu mé prababičky (recept zde) a samozřejmě došlo i na nějaký ten koláč nebo buchtu.
Upekla jsem snadný koláč se zakysanou smetanou, který můžete jíst rovnou z formy … je to takový „koláč na lžičku“. :-)

Ingredience (forma o průměru 21 cm)

190 g mouky Babiččina volba – Dortová (nebo hladké mouky)
2 vejce pokojové teploty
110 g povoleného másla
120 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
50 ml mléka
pár kapek vanilkového extraktu
1 vrchovatá lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
180 g (kelímek) zakysané smetany 15%
250 g čerstvých očištěných jahod
máslo na vymazání formy

Postup

Troubu předehřeji na 180 °C a připravím si kulatou formu na koláč , kterou vymažu kouskem másla.
V míse od robota vyšlehám povolené máslo, cukr krupici, postupně přidám vejce a vanilkového extraktu. V menší misce smíchám mouku s práškem do pečiva a solí. K máslové směsi ručně přimíchám zakysanou smetanu, mléko a nakonec sypkou směs. Těsto dám do formy a pokladu na něj jahody, které jsem nakrájela na půlky. Jahody pak zasypu vanilkovým cukrem a peču 35 minut.
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Koláč s jahodami
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

13 Komentáře
  • Odpověď Zmrzlinář 21.6.2017 at 21:03

    Zmrzlina se hodí vždy a všude:-) koláč vypadá naprosto báječně .. musíme vyzkoušet!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.6.2017 at 20:22

      Děkuji, ať se povede a chutná. :-) Lucie

  • Odpověď Jana 23.6.2017 at 12:31

    Koláč je opravdu výborný a snadný.
    Náš pěti lety ho zvládl sám.
    Moc děkuji za tento recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.6.2017 at 7:38

      Milá Jani, děkuji za komentář. Jsem ráda, že se koláč povedl a že jste spokojená s receptem. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucia 26.6.2017 at 12:08

    Lucka, děkuji za super inspiraci. Určitě koláček vyzkouším. Fotky jsou nadherné! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.6.2017 at 18:21

      Milá Luci, díky za milá slova … rádo se stalo. Ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Eva 30.6.2017 at 18:31

    Nevím jak, ale z koláče se mi podařilo udělat takový hutný cheesecake….každopádně byl luxusní :-)
    A pak jsem zkoušela lívanečky, ty u nás dost frčí ale tradiční kynuté mi nedělají dobře a jsou časově náročné. Ty od Vás….hmmmmmm vynikající a hlavně jednoduché!
    Jdu brouzdat dál po Vašich stánkách…po jahodách tu máme spoustu ostružin :-)
    Hezký večer!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.7.2017 at 18:15

      Milá Evi, tak jsem ráda, že aspoň jako cheesecake chutnal. 😀 Každopádně, když na něj nezanevřete a zkusíte ho někdy znovu, tak přeji, ať je tip ťop. :-) Lívance jsem dělala včera a byly hned pryč, prý jsem jich udělala málo. 😀 Přeji i další vydařené pečení a pohodové dny. Lucie

  • Odpověď Lucie 10.6.2018 at 15:59

    Koláč je moc dobrý a rychlý. Měla jsem strach, aby nebyl suchý, ale naopak! Je skvěle vláčný a všem moc chutnal. Hned si ho píšu do receptů. Děkuji :-)

  • Odpověď Kim 23.2.2019 at 22:12

    Potřebovala jsem využít zakysanou smetanu a náhodou narazila na tento blog – teď se od něj už asi posledních 5 dnů nemůžu odtrhnout a pročítám všechny recepty. Nádhera! Mám jen jedinou výtku/radu, a to vůbec ne k receptům, ale ke štítkům, které pomáhají recepty třídit. Často vám totiž u receptů chybí štítky použitých surovin a když potom např. kliknu na „chřest“, vyjedou mi jen dva recepty, ačkoliv jich třeba máte 5. Je to hrozná škoda, protože si chci přečíst, co všechno jste s ním dokázala vykouzlit. Je mi jasné, že máte hodně práce a péče o děti, ale kdybyste někdy měla čas nebo někoho zaúkolovala, aby ty štítky dodělal, myslím, že by to pomohlo nám čtenářům, kteří si blog projíždíme před každým pečením :)

    Jinak k samotnému koláči – byl famózní, musela jsem ho péct 2x po sobě a zakysonou smetanu ještě dokupovat…! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.2.2019 at 15:46

      Milá Kim, jsem moc ráda, že jste si koláč oblíbila. :) Vím, že mám ve štítcích rezervy … a že jsem si taky během těch pár let, co blog dělám říkala, že by měl projít hlubší kontrolou (případně nějakou tou úpravou a opravou). A opravdu se na to vrhnu! I když zase musím použít větu – až dodělám druhý díl Pěkně vypečené kuchařky, protože ten mi teď maximálně zaměstnává ruce i mysl. Prosím tedy o trpělivost a zároveň děkuji za přízeň. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď zuza 23.5.2021 at 14:05

    super kolac! delala jsem celou zimu s mrazenym lesnim ovocem nebo jen maliny a boruvky, a mam jeden tip – misto zakysanky zkuste creme fraiche (u nas vede od jezkuv statek),je to naprosta dokonalost!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.5.2021 at 11:07

      Milá Zuzko, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :) Zároveň děkuji za tip, vyzkouším. Klidné dny, Lucie.

    Zanechte odpověď