Na tento týden jsem měla naplánováno pečení tartaletek. Chtěla jsem je udělat s rebarborou a měla jsem přesnou představu, jak by takové jarní tartaletky měly vypadat. Nakonec z mé představy sešlo a na pečení tartaletek vůbec nedošlo. Z časových důvodů jsem místo několika mističek využila novou formu na koláč.
Pravidelně každé jaro doma pečeme nebo připravujeme něco z rebarbory. Máme to téměř jako tradici. Po zimě se na ni vždycky moc těším a zároveň se těším na to, až mi můj muzikant připraví rebarborový kompot a já ho budu vychlazený usrkávat na zahradě. Recept na něj najdete nejen zde, ale i v Pěkně vypečené kuchařce.
Pravidelně každé jaro doma pečeme nebo připravujeme něco z rebarbory. Máme to téměř jako tradici. Po zimě se na ni vždycky moc těším a zároveň se těším na to, až mi můj muzikant připraví rebarborový kompot a já ho budu vychlazený usrkávat na zahradě. Recept na něj najdete nejen zde, ale i v Pěkně vypečené kuchařce.
Ingredience (forma o průměru 26 cm)
120 g chlazeného másla
250 g hladké mouky
60 g cukru moučka
2 žloutky
1 vejce
špetka soli
pár kapek vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
Na náplň
600 g čerstvé rebarbory – očištěné a nakrájené na kostky + kousek másla
100 g třtinového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
Na posypku (drobenku)
80 g hladké mouky
30 g cukru moučka
50 g chlazeného másla
40 g nesolených pistácií (lehce nasekaných)
kousek másla na vymazání formy
Postup
Nejprve si připravím těsto … V jedné míse smíchám cukr, máslo, mouku a sůl. Z těchto surovin udělám posypku – základ pro těsto. Ve druhé míse vyšlehám vejce, žloutky a vanilku. Vsypu připravenou posypku a vypracuji těsto. To pak zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici minimálně hodinu odpočívat.
Polovinu připravené rebarbory dám společně s kouskem másla na pánev a zasypu cukrem (doporučuji dosladit dle chuti). Takto rebarboru podusím doměkka (trvá to přibližně 3-5 minut). Vmíchám kukuřičný škrob a odstavím z tepla. Tepelně upravenou rebarboru smíchám s čerstvou rebarborou a nechám ji vychladit na pokojovou teplotu.
Mezitím si připravím posypku, kterou použiji na koláč. Mouku smíchám s cukrem a máslem a ručně vypracuji posypku. Pak do ní vmíchám připravené pistácie a dám posypku do lednice.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a formu na koláč vymažu máslem. Těsto rozválím a přenesu pomocí válečku do formy. Vyložím pečicím papírem a zasypu fazolemi. Peču 15 minut, pak odstraním fazole i s papírem, formu vrátím zpět do trouby a dopékám ještě 5 minut. Poté částečně předpečený korpus naplním rebarborou a zasypu posypkou.
Zůstalo mi trochu těsta, tak jsem okraj nakonec ještě dozdobila. Peču 30-35 minut nebo dokud posypka nezezlátne.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!