Jablečný kompot

Jablečný kompot
Jablka jsou má celoroční láska … Mé vzpomínky na jejich vůni a sladkou chuť sahají až do dětství, kdy nám z hojné úrody dělávala maminka v zimních měsících rychlý jablečný kompot. Dávala nám ho do hrnečku a my jsme ho se sestrou usrkávaly ještě teplý. Pak ho i s ponořenou naběračkou nechávala vystydnout na plotně a my si ho chodily „tajně“ dolévat.
Naši kluci chtějí kompoty jen výjimečně, takže tenhle jablečný dělávám pro sebe a svého muzikanta maximálně jednou nebo dvakrát za rok. On ho má rád naopak důkladně vychlazený. :)

Ingredience

750 g oloupaných a očištěných jablek
750 ml vody
2-3 lžíce domácího vanilkového cukru – dle chuti
šťáva z 1/2 citronu
3 hřebíčky
2 celé skořice
špetka skořice mleté

Postup

Oloupaná a očištěná jablka zbavená jadřinců nakrájím na větší kostky. Pak je dám do hrnce společně s vodou a ostatními přísadami. Vařím, dokud voda s jablky nezačne pěnit. Trvá to přibližně 10-12 minut. Doporučuji hlídat, aby se jablka nerozvařila. Doba vaření se odvíjí od odrůdy jablek. Po uvaření vyndám celou skořici a hřebíček. Po vystydnutí uchovávám v lednici a spotřebuji do 2 dnů.

Jablečný kompot
Jablečný kompot
Jablečný kompot
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

1 komentář
  • Odpověď Martina 23.11.2017 at 18:51

    Dělám ho také a také je to má vzpomínka na dětství ☺
    M.

  • Zanechte odpověď