Jablka jsou má celoroční láska … Mé vzpomínky na jejich vůni a sladkou chuť sahají až do dětství, kdy nám z hojné úrody dělávala maminka v zimních měsících rychlý jablečný kompot. Dávala nám ho do hrnečku a my jsme ho se sestrou usrkávaly ještě teplý. Pak ho i s ponořenou naběračkou nechávala vystydnout na plotně a my si ho chodily „tajně“ dolévat.
Naši kluci chtějí kompoty jen výjimečně, takže tenhle jablečný dělávám pro sebe a svého muzikanta maximálně jednou nebo dvakrát za rok. On ho má rád naopak důkladně vychlazený.
Ingredience
750 g oloupaných a očištěných jablek
750 ml vody
2-3 lžíce domácího vanilkového cukru – dle chuti
šťáva z 1/2 citronu
3 hřebíčky
2 celé skořice
špetka skořice mleté
Postup
Oloupaná a očištěná jablka zbavená jadřinců nakrájím na větší kostky. Pak je dám do hrnce společně s vodou a ostatními přísadami. Vařím, dokud voda s jablky nezačne pěnit. Trvá to přibližně 10-12 minut. Doporučuji hlídat, aby se jablka nerozvařila. Doba vaření se odvíjí od odrůdy jablek. Po uvaření vyndám celou skořici a hřebíček. Po vystydnutí uchovávám v lednici a spotřebuji do 2 dnů.
3 Komentáře
Dělám ho také a také je to má vzpomínka na dětství ☺
M.
Děkuji za tento recept, protože díky němu jsem si mohla opět vzpomenout na mojí babičku, která jablečný kompot často vařila.
Milá Zuzko, moc děkuji za komentář. Tyhle recepty, které vyvolávají vzpomínky … jsou snad úplně nejlepší. Přeji hezké dny, Lucie.