Citronové sušenky – razítkuje celá rodina

Citronové sušenky

 

Někdy si říkám, že by den měl mít více hodin, abych pokaždé stihla vše, co si naplánuji. A tak jsem ráda za recepty, jejichž příprava nezabere tolik času. To tentokrát ocenily hlavně naše děti, které měly na něco chuť a už se nemohly dočkat. Na chvíli jsem je zaměstnala tím, že si každý vyzkoušel orazítkovat svou sušenku. Vlastní výtvory jim pak zachutnaly natolik, že jsem si je při tom nestihla ani vyfotit. Na mého muzikanta tentokrát nezbylo nic. Než se stačil vrátit ze zkoušky s kapelou, na talířku už neležela ani jedna. Slíbila jsem, že je zase brzy udělám …

Ingredience (na 38 ks sušenek)

hrneček hladké mouky (dávám o objemu 300 ml)
80 g cukru moučka
1 vejce
100 g másla
1 lžíce šťávy z citronu
kůra z jednoho bio citronu

 

Postup

Do prosáté mouky a cukru zapracuji studené máslo nakrájené na kostky. Přidám vajíčko, kůru a šťávu z citronu. Propracuji do hladkého těsta, zabalím do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočinout v lednici. Před uplynutím této doby předehřeji troubu na 180 °C a plech vyložím pečícím papírem. Po hodince těsto rozválím na jemně pomoučněném vále a vyřezávám kolečka o průměru razítka (vykrajovátkem na cukroví). Orazítkuji každé kolečko a přenáším na plech. Peču 10-12 minut, dokud nezezlátnou. Po vyndání z trouby je nechávám vychladnout na mřížce.

 

Citronové sušenky

 

Citronové sušenky

 

Citronové sušenky

 

Citronové sušenky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

36 Komentáře
  • Odpověď Simona 25.2.2015 at 17:23

    Dobrý den paní Lucie, tak jsem dneska zkusila Vaše citronové sušenky a jedním slovem. Skvělé :). Jak rychle byly hotové, tak snad ještě větší rychlostí snědené :D. Váš pěkně vypečený blog je naprosto úžasný a už teď vím, že neskončím jen u citronových sušenek.

    • Odpověď Pěkně vypečený blog 25.2.2015 at 17:45

      Dobrý večer Simono, je skvělé, že se vám sušenky povedly a hlavně, že chutnaly :) U nás měly taky veliký úspěch, příště musím upéct minimálně dvě dávky…Těší mě vaše kladné ohlasy a budu ráda, když budete pravidelný návštěvník mého pěkně vypečeného blogu, Lucie.

  • Odpověď Daniela 15.3.2015 at 16:45

    Dobrý den Lucie,

    už jsem si myslela, že razítko na cukroví u mě nenajde využití, ale díky vašemu receptu na citronové sušenky si své uplatnění našlo. Sušenky nejenže skvěle vypadaly, ale hlavně úžasně chutnaly. Těším se až vyzkouším vaše další recepty.

    Dekuji za inspiraci :-)

    • Odpověď Pěkně vypečený blog 15.3.2015 at 21:02

      Dobrý večer Danielo, já vám děkuji za příjemnou reakci :) Jsem ráda, že jsem vás inspirovala a že budete zkoušet dál. Lucie

  • Odpověď silvie 11.5.2015 at 9:44

    Chtěla jsem Vam moc oděkovat za vaš blok pplny inspirace,nevim co vyzkoušet dřřiv všechno vypada baječně.děkuji s

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.5.2015 at 11:59

      Zdravím Vás, Silvo :-) To já děkuji Vám, za příjemný komentář i za to, že je Vám můj blog inspirací. Budu ráda, když ho i nadále budete sledovat :-) Lucie

  • Odpověď David 7.7.2015 at 14:26

    Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat kde jste sehnala ta úžasná razítka ? :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.7.2015 at 16:22

      Dobrý den, Davide :-) Razítka jsem koupila v Nanu-Nana (v ostravském Avionu). :-) Bylo to už před nějakou dobou, ale nedávno jsem je tam ještě viděla. Lucie

      • Odpověď David 8.7.2015 at 17:14

        Děkuji, já ho kdysi viděl zase v Karolínském Nanu-Nana, ale bohužel už je teď vyprodané. Takže mi snad jednou dojde balík z AliExpress :)

  • Odpověď Zita Míčková 8.12.2015 at 8:40

    Tohle je pro mě super nápad na dárek k vánocům :-) razítka jsem sehnala v Nanu-Nana na Černém Mostě a dnes večer se do toho pustím. Vypadá to parádně a v hezké krabici to bude luxusní…:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.12.2015 at 8:45

      Zdravím Vás, Zito. :-) Jsem ráda, že Vás nápad zaujal. Sušenky jsou rychlé a moc dobré. Obdarovaní budou mít radost, jedlé dárky prostě jedou. Ať se Vám podaří a potěší. Mějte příjemné adventní dny. Lucie

  • Odpověď Veronika 27.12.2015 at 10:35

    Dobrý den, dělala jsem sušenky jako vánoční cukroví. Přidala jsem do nich ještě skořici a pomerančovou kůru a slepovala hořkou pomerančovou marmeládou a poté obalila v cukru se skořicí. Výborné netradiční cukroví :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.12.2015 at 20:59

      Zdravím Vás, Veru :-) Skvělá kombinace! Mějte šťastný nový rok, Lucie.

  • Odpověď Hanka 4.1.2016 at 19:04

    Tak dnes jsem pořídila v Tescomě razítka a moc se těším na pečení, děkuji za tip :-) Jen asi zkusím špaldovou mouku a třtinový cukr. Krásný den, Hanka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.1.2016 at 20:07

      Hani, zkuste. Určitě budou výborné. :-) Pak dejte vědět, L. :-)

      • Odpověď Hanka 5.2.2016 at 19:21

        Sušenky už jsem dělala podruhé a jsou opravdu super :-) První pokus byl špaldovo-žitný a jen se po něm zaprášilo. Tentokrát čisté žito a místo citronových máme pomerančové. Nedávám jim času víc než do zítra :-)
        Díky za super inspiraci, H. :-)

        • Odpověď pěkně vypečený blog 6.2.2016 at 15:00

          Zdravím Vás, Hani :-) Jsem ráda, že jst se sušenkami spokojená. Špaldovo-žitné jsou taky skvělé. :-) A ty pomerančové budu muset někdy vyzkoušet, děkuji za tip. Díky také za milá slova a mějte se hezky, Lucie.

        • Odpověď Katka 28.2.2018 at 18:03

          Hanko prosim jak davate tu spaldovku? Stejne mnozstvi? Diky

  • Odpověď Peťa 9.1.2016 at 12:15

    Pěkný den,
    dneska jsem sušenky vyzkoušela a jsou opravdu výborné :) Těším se na další recepty :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.1.2016 at 15:04

      Zdravím Vás, Peti :-) Děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená a sušenky Vám chutnají. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Iva 4.4.2016 at 8:19

    Dobrý den Lucie,
    tak jsem se už také odhodlala, ale málem jsem u toho vykvetla :-) Dala jsem celozrnnou špaldovou mouku a třtinový cukr, ale těsto se tak strašně lepilo a trhalo….zkusila jsem přidat bílou hladkou mouku a válet mezi potravinářskou fólií, ale byl to děs. Asi chyba v Matrixu :-) Nevíte, čím to mohlo být? Slečna Hanka také dělala z celozrnné mouky a psala, že se povedly. Jinak chuťově byl ten výtvor ale moc dobrý :-)
    A ještě jeden dotaz, mám razítka z Tchiba, ale na žádných sušenkách se mi ještě nepovedlo, že by po upečení bylo razítko vidět, nemáte s tím zkušenost? Děkuji moc, i za krásný blog, snad příští pokus dopadne lépe. Zdravím a přeji hezké jaro!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.4.2016 at 17:36

      Milá Ivko, tak to mě vážně mrzí, že jste s těstem takhle bojovala. Přemýšlím, jak Vám poradit, abyste upekla krásné sušenky a měla z nich radost. Už má prababička říkávala, že není lepek jako lepek a je to pravda stále. Jeden recept můžete péct několikrát a občas se stane, že se nepovede. Důvodem může být i máslo, ale to samozřejmě jen tak polemizuji. Zkuste ubrat malinko másla, sušenky by pak měly více držet tvar a razítko by mělo být viditelnější. Děkuji za milá slova a přeji úspěšné pečení, Lucie. :-)

  • Odpověď Ivana 9.11.2016 at 18:18

    Sušenky se povedly a dětem chutnají. A syn spokojeny, že mohl razítkovat. Z tohoto těsta děláme na Vánoce linecké 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.11.2016 at 11:00

      Milá Ivko, tak to je skvělé, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď pěkně vypečený blog 24.11.2016 at 16:48

    Děkuju, Aďko :-) Doufám, že se vám společné pečení se synem vydařilo a sušenky chutnaly. Přeji krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Marcela 8.12.2016 at 17:27

    Dobrý den, sušenky jsou skvělé. Pekla jsem i do školky z bezlepkové mouky a mělo to velký úspěch. Ty bezlepkové jsou úžasně křehké a také vynikající. Děkuji za inspiraci a tesm se na další recepty!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.12.2016 at 22:15

      Milá Marcelo, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji i další úspěšné pečení. Lucie

  • Odpověď Hanka 8.4.2017 at 11:58

    U mě tedy velký fail. Sušenky mi při pečení vyběhly tak, že otisk razítka už není vůbec vidět, povrch sušenek je hrbolatý. Když jsem to viděla na prvním plechu, dala jsem si u druhého záležet a obtiskla tam razítko opravdu pořádně a hluboce, ale stejný výsledek. Držela jsem se receptu s výjimkou másla – místo něj jsem dala stejné množství Hery. Je možné, že by to mělo za následek takový nezdar?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.4.2017 at 17:32

      Milá Hani, obávám se, že chyba je opravdu v tuku, který jste použila. Tento tuk nenajdete v žádném z mých receptů, protože s ním (já osobně) nemám dobré zkušenosti. Ale věřím, že jste si i přes tento nezdar pochutnala. :-) Úspěšné pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Krásnějovanka 17.4.2017 at 15:19

    S těmito sušenkami se doma nedá dlouho existovat 😀 Zmizely za chviličku a už zkouším znovu, tentokrát ze špaldovky. Už se na ně moc těším, zase dlouho nevydrží, pěkně je zhltám, už je mi to jasné! Moc děkuji za bezva recept!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.4.2017 at 8:40

      Děkuji za komentář, jsem ráda, že chutnají. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Magda 20.11.2019 at 19:37

    Dobrý den, sušenky se mi jakoby rozpily a razítko není téměř vidět. Je možné, že na to měla vliv délka odpočinutí těsta? Nechala jsem ho v lednici půl dne a až pak pekla. Díky za odpověď

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2019 at 10:59

      Dobrý den, Magdo, vliv na to, aby zůstal vzorek hezky na sušence má mnoho faktorů. V první řadě je to kvalita surovin – kvalitní máslo a mouka především. Odpočaté těsto být může, je to spíše k dobru. A také záleží, jak rychle se s těstem pracuje při samotné válení. Pokud na recept nezanevřete, tak přeji, aby další pečení dopadlo dle Vašich představ. Klidné dny, Lucie.

  • Odpověď Zuzana 14.5.2020 at 14:30

    Dobrý den, Lucie, dnes jsem vyzkoušela vyrobit citronové sušenky a jediné, s čím jsem bojovala, byl syn, který mi ujídal syrové těsto pod rukama při vykrajování. Ze zachráněné části jsou výborné, tak akorát sladké sušenky, které jsem určitě nedělala naposled. Díky za Váš bezva blog. Zuzana

  • Odpověď Dagmar 7.1.2021 at 20:24

    Dobrý den, Lucko, zkoušela jsem dnes nový razítkovací váleček na těchto sušenkách v bezlepkové variantě a šlo to pěkně :). Použila jsem Schar Mix C (300 ml hrnek) + 1 lžíci Doves Farm samokypřicí bílou. Je to velmi podobné našemu lineckému cukrovíčku, dobrota. Díky za recept!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.1.2021 at 10:59

      Dobrý den, Daško, moc Vám děkuji za super tip. Určitě taky vyzkouším. :) Mějte se hezky, Lucie.

    Zanechte odpověď