Bábovka s borůvkami

Bábovka s borůvkami

U nás doma právě nastala ta správná doba na spotřebovávání zásob ovoce, které jsem do září pečlivě střádala, shromažďovala a snažila se mu udělat dostatek místa v mrazáku, s nímž (občas marně) svádím každý rok těžký boj o jeho ne příliš velký prostor. V létě si vždycky říkám, že tentokrát tolik mrazit nebudu … a možná to máte podobně … protože v mém případě zůstane vždycky jen planých řečí. A tak mrazím všechno, co jde. Ono by nám to v chladných měsících totiž mohlo přijít k dobru, když dostaneme chuť třeba na skvělou a jednoduchou hrnkovku nebo si budeme chtít udělat nějaký ovocný rozvar a přelít jím lívance, že jo? 😀
A na základě uvolňování mrazáku dnes přicházím s receptem na bábovku (případně dort, sama nevím, jak tento výtvor nazvat), na kterou jsem použila mražené borůvky ze zásob.
Dalších pár receptů na blogu bude tedy dost možná ovlivněno našimi zásobami, se kterými to letos už ale opravdu nebudu přehánět. 😀

 

Ingredience

280 g hladké mouky
190 g cukru krupice
1/2 lžíce domácího vanilkového cukru
3 vejce
3/4 hrnku řepkového oleje (použila jsem hrneček o objemu 250 ml)
1 prášek do pečiva bez fosfátů
200 g zakysané smetany 16 % (1 kelímek)
kůra z 1/2 bio citronu
170 g mražených borůvek

čerstvé borůvky, kousky citronu a máta nebo meduňka na ozdobu
kousek másla na vymazání formy a trocha mouky na její vysypání

Citronová poleva

3 lžíce cukru moučka
citronová šťáva dle potřeby (celkově jsem použila šťávu z poloviny malého citronu)

Postup (forma o průměru 20 cm s odnímatelným dnem)

Předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a formu vymažu máslem a vysypu moukou. V míse vyšlehám vejce s oběma druhy cukru, postupně pak zašlehávám olej. Přidám smetanu a citronovou kůru. Vmíchám mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Do těsta vmíchám mražené borůvky a naplním jím připravenou formu. Těsto bude dost husté. Peču 1 hodinu a 30 minut, zda je těsto upečené zkouším špejlí. Asi půl hodiny před koncem pečení přikryji formu alobalem, abych bábovku nespálila. (Doporučuji přizpůsobit dobu pečení zkušenostem s vlastní troubou.)
Upečenou bábovku nechám vystydnout a mezitím si připravím polevu. Cukr pomocí el. metliček vyšlehám se dvěma lžícemi citronové šťávy, další šťávu pak přidávám po kapkách a dávám pozor, protože polevu nechci mít moc řídkou. Jak už píšu v seznamu ingrediencí, celkově jsem použila šťávu z půlky malého citronu.
Bábovku otočím dnem vzhůru, abych měla plochu rovnou a hladkou. Moje bábovka vyskočila hodně uprostřed, proto jsem ji malinko seřízla. Nakonec šťávou poliji celou vrchní plochu a dozdobím borůvkami, citronem a mátou nebo meduňkou.

 

Bábovka s borůvkami

Bábovka s borůvkami

Bábovka s borůvkami

Bábovka s borůvkami

 

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď