Znáte to, když má váš muž rád něco, co mu pekla jeho máma? A tak jsem se díky mamince mého muzikanta dostala k tomuto skvělému receptu na bábovku s jogurtem. Vždy jsem s bábovkami měla problém a nikdy jsem je nedokázala upéct k dokonalosti, někde byla chyba … S tímto receptem jsem však zabodovala hned napoprvé. Nejenže je moc dobrá, ale je i nenáročná na přípravu.
Ingredience
300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
200 ml oleje
200 ml bílého selského jogurtu
4 ks vajec
máslo a mouku na vysypání formy
Postup
Předehřeji si troubu na 180 °C, pak vymažu a vysypu formu na bábovku. Prášek do pečiva lehce vmíchám do mouky a na chvíli odložím, než na ni přijde řada. Vajíčka pokojové teploty vyšlehám s vanilkovým a krupicovým cukrem. Přiliju olej a za stáleho šlehání přidávám střídavě po lžících mouku a jogurt. Těsto naliji do formy a peču přibližně 60 – 70 minut, pak 20 minut před koncem pečení bábovku překryji alobalem. Tím docílím, že je bábovka uvnitř upečená a na povrchu není spálená.
24 Komentáře
Krásné fotky!
Děkuji, Kláro.
Dobrý den,
máte to krásné od koho je to úžasné nádobí, to je jak pro princeznu moc se mi líbí.
Ps: zkoušela jsem s dětma ve školce Vaše Medenki a paráda, děkujeme.
Kristýno, děkuju. Značku nádobí bohužel neznám, byl to dárek od maminky mého muzikanta. A nikde na něm žádná značka či logo není.
Dělala jste Medenki? Tak to je fajn, jsem ráda, že se povedly. Mějte se hezky, Lucie.
Dobrý den, krásný blog, krásné fotky, ráda bych upekla tuto bábovku, tak se jen chci zeptat, jestli mám péct 60-70 minut a pak přikrýt alobalem a péct dalších 20 min – nebo těch dvacet minut ukrojit z těch původních 60-70 Já vím, záleží na typu trouby a výkonnosti atd…. Díky!!
Dobrý den, Olinko děkuji za pochvalu. Já osobně bábovku přikrývám až po těch 60-70ti minutách, přikrytou ji peču ještě dalších 20 minut. Moje trouba ji jinak neumí, takže musím takto. Mějte se hezky, Lucie.
Milá Lucie,
tak tahle bábovka je jedním slovem geniální!!!
Děkuju Vám za krásný blog, jste mou velkou inspirací!
Š.
Zdravím Vás, Štěpánko Jsem moc ráda, že Vám chutná a máte z ní radost. A děkuji také za milá slova. Lucie
Milá Lucie, musím se Vám přiznat, že během dvou týdnů jsem Vaši bábovku musela upéct šestkrát, celá rodina z ní byla naprosto nadšená! Nejvíce chutnala mému taťkovi a dědovi, kteří ani na sladké nejsou… Takže Vaše nejoblíbenější bábovka je odteď i naší nejoblíbenější!
Milá Štěpánko, moc Vám děkuji za krásnou zprávu. Ať se Vám (nejen) v pečení stále daří a děláte své rodině radost. Přeji příjemné dny, Lucie.
Zdravím Vás, Ado Moc mě Váš komentář potěšil. Přeji další příjemné a úspěšné pečení. Mějte se hezky, Lucie.
Dobry den, Lucie,
i ja se pripojuji k vyse uvedenym komentarum. Vas blog je velmi inspirativni a motivuje me predevsim pocitem, ze upeci jakoukoli Vami prezentovanou dobrotu je uplna hracka:-) Alespon u teto babovky to tak bylo a uspech byl velky:-) Takze verim, ze podobne pujdou i dalsi recepty, na kterem uz se tesim. Tohle byla prvni vlastovka z Vaseho blogu do me kuchyne a hned tak rychle jej urcite neopustim:-) Dekuji za inspiraci a preji spoustu dalsich vydarenych receptu:-) Gabca
Milá Gabi, moc Vám děkuji za krásná slova. Tyhle komentáře čtu vždycky s takovým blaženým výrazem. 😀 Těší mě, že Vás bábovka zaujala a že jste si ji oblíbila. Přeji příjemné, povedené pečení a hezké dny, Lucie.
Dobrý den, Lucie,
Vaší pěkně vypečenou kuchařku mi letos nadělil Ježíšek a udělal dobře, hned jsem si Vaše recepty oblíbila a postupně vše zkouším. Naposledy včera tuto úžasnou bábovku. Baví mě, jak máte napsaný postup u každého receptu. Vše je přehledné a dobře popsané, že se nebojím pustit i do Vašich Makronek:-) Těším se na další Vaše recepty. Krasné dny přeji. Lucka
Milá Luci, jsem ráda, že se Ježíšek trefil a že jste s knihou spokojená. Tahle bábovka byla skvělá volba. Přeji vydařené pečení a pokud se pustíte do makronek, tak ať Vás moc netrápí a máte dokonalé skořápky. Děkuji za milá slova a přeji příjemné dny, Lucie.
Za 45 min při 180°C byla upečená. Ještě chvíli a spálila by se.
Je moc dobrá Udělala jsem ji jako mramorovou a určitě ne naposled. Děkuji za recept.
Děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že se bábovka tak rychle upekla a chutnala. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.
Moc děkuji za perfektní recept, i u nás se stala tahle bábovka nejoblíbenější!
Milá Markét, jsem ráda, že jste spokojená. Hezké dny, Lucie.
Ráda bych se zeptala, jestli je efekt stejný, když postup s alobalem obrátím? Konkrétně alobalem přikryji bábovku už v začátku pečení a pak jej před dopečením odkryji…
Také se chci zeptat, jestli zakrývat bábovku alobalem matnou stranou, nebo lesklou ? Děkuji
Milá Terezko, postup s alobalem od začátku pečení vyzkoušený nemám. Pokud nějaká bábovka či buchta potřebuje delší dobu pečení, vždy zakrývám až v té druhé fázi. No, a bábovku mám přikrytou tak, že mám lesklou stranu alobalu nahoře. Štastné a veselé, Lucie.
Dobrý den,
u mě byla bábovka upečená po 30 minutách na spodní ohřev + horkovzduch. Mohla bych ji nechat déle jen pro lepší barvu nahoře, jinak při zkoušení špejlí byla akorát. Je vláčná, velmi mi připomíná takovou tu z obchodu. Děkuji mockrát za Vaše recepty.
Dnes jsem ji pekla a je naprosto famózní ?. S Vašimi recepty nikdy nešlápnu vedle. Dělala jsem ji ze 2/3 dávky, protože používám formu srnčího hřbetu a ještě jsem část těsta obarvila kakaem na trochu mramorový efekt ?. No je výborná, nadýchaná, krásné se krájí, nedrobí se a šla naprosto bezproblémově vyklopit. Určitě si ji připisuji mezi mé oblíbené recepty.
Děkuji, Radko.