Koláč s rebarborou a jahodami

Koláč s rebarborou a jahodami

Jsem ráda, že konečně nastává období, kdy pomalu začíná dozrávat naše ovoce a zelenina. A já mám další důvod k tomu, péct ještě častěji ovocné koláče. V této době, kdy také trávíme více času na zahradě, bývá koláč vždy skvělou odměnou za odvedenou práci. :-) Dnes jsem upekla zeleninovo-ovocný koláč, kterým každý rok zahajuji koláčovou sezónu. Recept na těsto mám (i tentokrát) od své prababičky. Věřím, že vám bude také chutnat.

 

Ingredience  (koláčová forma o průměru 30 cm)

500 g hladké mouky
200 g cukru krupice
140 g másla
2 vejce
2 žloutky
4 lžíce mléka
2 lžíce jablečného octa
18 g prášku do pečiva bez fosfátů
cukr moučka na posypání
lžička másla na vymazání formy
+ 1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření

cukr moučka na poprášení

Na náplň

450 g očištěné rebarbory
350 g jahod
1,5 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce šťávy z pomeranče
90 g cukru krupice + 1 lžíce domácího vanilkového cukru

 

Postup

Mouku smíchám s kypřícím práškem a proseji. Přidám lehce povolené máslo, cukr, vajíčka, žloutky, mléko a ocet. Vše smíchám a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto rozdělím na dvě stejné části a v potravinářské fólii nechám v lednici asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravím náplň. Rebarboru očistím a nakrájím na centimetrové kostičky, stejně postupuji i u jahod. Rebarboru a jahody smíchám s oběma druhy cukru, bramborovým škrobem a pomerančovou šťávou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a koláčovou formu vymažu máslem. Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a vyložím jím koláčovou formu (i okraje). Těsto propíchám vidličkou a rozprostřu na něj připravené jahody s rebarborou. Druhou část těsta také rozválím a vykrajovátkem na cukroví vykrajuji do těsta tvary. Poté ho za pomoci válečku přenesu na připravený koláč a začistím okraje. Zbytek těsta použiji na ozdobení okrajů koláče (dle fantazie) . Žloutek rozšlehám s mlékem a potřu povrch koláče. Peču 40 minut, po vytažení popráším ještě teplý koláč cukrem.

 

Koláč s rebarborou a jahodami

 

Koláč s rebarborou a jahodami

 

Koláč s rebarborou a jahodami

 

Koláč s rebarborou a jahodami

 

Koláč s rebarborou a jahodami

 

Koláč s rebarborou a jahodami

 

Koláč s rebarborou a jahodami

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Renáta Popková 1.6.2015 at 8:47

    Luci, paráda! Nejlepší rebarborové koláče byly vždycky od babičky. Rebarboru a jahody miluji! Určitě musím vyzkoušet.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.6.2015 at 17:08

      Reni, vyzkoušejte … těsto je parádní a ta kombinace jahod s rebarborou, je také vynikající. U nás doma je moc oblíbený. Máme vyzkoušeno, že je skvělý 3. den, ale málokdy zůstane :-)

  • Odpověď Šárka 3.6.2015 at 10:58

    Lucinko,koláč je opravdu luxusní nemá chybičku jsi prostě jednička :-) všem můžu jen doporučit!!!!!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.6.2015 at 17:03

      Šárinko, děkuju … Jsem ráda, že doma chutnal :-)

  • Odpověď Peťa 2.7.2017 at 11:08

    Luci, konečně se mi podařilo sehnat rebarboru, tak kromě tohoto koláče jsem si udělala i Váš kompot :) Nevím čím to je, že u tohoto typu koláčů vždy bojuji s těstem. Většinou se mi nepovede rozválené těsto přenést aniž by se mi roztrhalo (víc mi asi vyhovují těsta, která se do forem namačkají :) ). Nevím jestli by to chtělo více mouky??? Ale nějak jsem si s tím poradila a koláč je moc dobrý :) Tento víkend jsem si zapekla, kromě dnešního pečení a vaření dle Vašich receptů, jsem včera upekla zase jeden narozeninový dort a když mi zůstal kousek korpusu, tak jsem z něj udělala Jahodové řezy mrož 😀 Ještěže už se jde zítra do práce, jinak bych snad pekla pořád 😀 😀 😀
    Mějte se pěkně :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.7.2017 at 15:06

      Milá Peti, omlouvám se, že jsem neodpověděla obratem, dnes jsme se vrátili z dovolené. Vidím, že u Vás je všechno pěkně při starém, že pečete, zkoušíte a máte z toho pořád radost. :-) Ohledně těch dortů před Vámi smekám, jste vážně třída!!! :-) Ať se stále daří. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana Lišková 3.6.2018 at 11:35

    Nevím čím se mi to stalo,ale ovoce pustilo obrovské množství vody a koláč mi plave.Postupovala jsem přesně podle receptu.Chuťově je skvělý jen nejde moc nabrat,tak ho jíme přímo z formy.Bohužel rozkrojený nevypadá moc vábně.Nenapadá vás,čím by to mohlo být?Děkuji. PS: Vaše recepty jsou BOŽÍ!!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.6.2018 at 19:51

      Milá Jani, tak to mne opravdu mrzí. :( Zatím jsem nezaznamenala žádnou negativní reakci, všem se koláč podařil. Asi byla rebarbora hodně šťavnatá, takže příště můžete dát o trochu více škrobu … a koláč bych nechala o pár minut déle péct. Věřím, že příště bude dle Vašich představ. Moc děkuji za přízeň a přeji hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď