Honzovy povidlové buchty

Honzovy buchty

Máte je rádi stejně jako my? Vypadají jako z pohádky, pohádkově chutnají a doma vám to při pečení také tak bude vonět. Plním je povidly, ale kluci mě při přípravě několikrát upozorní, že minimálně tři řady musím naplnit lískooříškovou pomazánkou. Po upečení, když buchty pomalu mizí z pekáčku, chodí každou chvíli kontrolovat, kolik jich s pomazánkou ještě zbývá. Vidím to tak, že mě časem přehlasují a buchty budou z větší části plechu s pomazánkou, ale zatím se nedám … povidlové jsou klasika, pro mě nejlepší :)

Recept jsem získala od kamarádky. Těsto se jednoduše připravuje v domácí pekárně, pokud ji nevlastníte, připravte ho tak, jak jste zvyklí.

 

Ingredience

250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla
2 žloutky
lžíce citronové šťávy
500 g hladké mouky + trocha na posypání
60 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru nebo 1 sáček kupovaného
kůra z jednoho bio citronu
špetka soli
lžička a půl sušeného droždí
kousek másla na potírání
povidla, tvaroh, marmeláda, lískooříšková pomazánka … dle vaší chuti

 

Postup

Ingredience vložím do domácí pekárny v pořadí, v jakém jsou napsány. Spustím program těsto a pekárna se v tuto chvíli o vše postará. Mezitím si připravím povidla, která podle chuti osladím a zakápnu rumem (nemusí být). Připravím si také lískooříškovou pomazánku. Je lepší, když je náplň do buchet trochu vychlazená, snadněji se pak do těsta balí. Zapékací mísu, do které buchty skládám, vymažu máslem.

Předehřeji troubu na 180 °C a rozpustím si máslo na potírání.

Jakmile těsto v pekárně vykyne, přenesu ho na moukou posypanou plochu a rozdělím na 24 stejnoměrných kousků (záleží na tom, jakou budete používat zapékací mísu nebo pekáček). Na každý kousek dám lžičku povidel nebo pomazánky. Postupně zabaluji, skládám do zapékací mísy a jednotlivé buchty ještě po stranách mažu rozpuštěným máslem, aby se po upečení od sebe hezky oddělovaly. Peču 30-35 minut.

Honzovy buchty

 

Honzovy buchty

Honzovy buchty

 

Honzovy buchty

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Pavla 8.1.2017 at 15:40

    Zdravim a dekuji za recept, dnes jsem zkoušela a jsou velmi dobre, recept prepisuji do me kucharky :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.1.2017 at 16:00

      Milá Pavli, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :-) Přeji krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Jana H. 5.5.2017 at 6:23

    Přiznávám se, že za po slední asi rok a půl, když se chystám něco péct, nejdříve nakouknu na Váš blog, zda zde nenajdu „osvědčený“ recept.
    Ať už se jedná o „babiččiny koláče z Janovic“, perníčky, věnečky…. málokdy to nedopadne dobře.
    Včera přišly na řadu buchty a musím říct, že se opravdu povedly
    Vláčné, nadýchané, jako peříčko. Nestačily ani schládnout a už jich byla třetina pryč.
    Luci děkuji za Váš blog, kde to není jen o receptech, který má každý svůj osobitý příběh a krásných fotografiích, ale i o srdíčku.

    Už mi zbývá jen si pořídit Vaši knížku. Ať ty úžasné recepty mám v nádherném balení.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.5.2017 at 20:17

      Milá Hani, moc Vám děkuji za krásný komentář. Velmi si vážím toho, že u mě hledáte inspiraci. Přeji i další vydařené pečení, třeba právě s Pěkně vypečenou kuchařkou. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď iva 1.5.2018 at 16:57

    Dobrý den, může se zeptat, jak mám postupovat, pokud doma nemám pekárnu? Jak dlouho nechat těsto vykynout atd:)) Děkuju

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.5.2018 at 12:06

      Milá Ivko, pokud nemáte domácí pekárnu, tak se zkuste podívat na tento recept http://www.peknevypecenyblog.cz/toceny-jahodovy-kolac-s-pudinkem/, ve kterém je použito sušené droždí. Postup přípravy bude prakticky stejný a Honzovky si tak můžete připravit podle něj. Přeji, ať se povedou a chutnají. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Simona 20.8.2018 at 20:20

    Milá Lucie,
    Přiznávám, že obvykle nehledám recepty na internetu (jsem z generace, která vyrůstala bez mobilů :-) atd. :-) Ale Váš blog mě opravdu okouzlil. Vařím a peču hodně a ráda a Váš blog je pro mne velkou inspirací. Jste moc šikovná. Už dávno vím, že Vaše recepty jsou sázka na jistotu!
    Nedávno jsem dostala půl kila domácího tvarohu ….. a na Vašem blogu jsem objevila tenhle Váš recept na „obyčejné“ buchty. Tak povídám: budou buchty. „Hmmmmm ……“ No a pak jsem je vytáhla z trouby a dala na talíř…. Nepřeháním: u každého kousku jsem slyšela ódu na radost :-) a s poslední buchtou naléhavou prosbu: … „a budeš mi je teď dělat často?“
    Těším se na každý Váš nový recept.
    Děkuji Vám a držím palce
    Simona

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.8.2018 at 11:07

      Milá Simčo, moc mě Váš komentář potěšil. Jsem ráda, že mé recepty dělají radost, že mohou inspirovat, a že se k nim s oblibou vracíte. Tyhle buchty jsou u nás taky hodně oblíbené, zase je udělám. :-) Ještě jednou děkuji, přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď