Na koláč
350 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto
200 ml vlažného mléka
1 lžíce cukru krupice
1 balíček sušeného droždí
70 g rozpuštěného másla (ne horkého)
1 žloutek
1 vejce
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 zarovnaná čajová lžička mořské soli
120 g cukru krupice + 100 g másla (na potření těsta)
250 g čerstvých jahod
mouka na podsypání a zaprášení těsta
kousek másla na vymazání formy
Na domácí pudink
1/2 litru mléka
30 g kukuřičného škrobu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 žloutek
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
Postup
Koláč + pudink
Ve velké míse od robota smíchám mléko, lžíci cukru krupice a sušené droždí. Nechám pod utěrkou odpočinout přibližně 10 minut. Do kvásku vmíchám třetinu mouky, přidám máslo, pak vmíchám druhou třetinu mouky, vejce, žloutek, vanilkový cukr, sůl a nakonec zbytek mouky. Pomocí robota nechám vypracovat hladké těsto (pokud se těsto lepí, přisypu trochu mouky). Těsto po uhnětení lehce zasypu moukou, přikryji utěrkou a nechám zhruba hodinku kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Než těsto vykyne, smíchám v míse povolené máslo s cukrem a umyté a očištěné jahody nakrájím na malé kostky. Připravím si formu, kterou vymažu máslem a troubu předehřeji na 170 °C.
Jakmile je těsto připravené, rozválím ho na moukou posypané ploše dotenka a do tvaru obdélníku (viz foto). Celou placku potřu máslem, které jsem smíchala s cukrem, a rozprostřu jahody. Placku zavinu a uprostřed ostrým nožem rozříznu. Jednu stranu nechám spojenou, aby se mi s těstem, které už je naplněné, při točení lépe pracovalo (viz foto). Těsto opatrně zatočím, pokud pár jahůdek vypadne, vrátím je po vložení těsta do formy zpět. Peču přibližně 40 minut. Jakmile je koláč upečený, nechám ho chviličku vystydnout a mezitím si připravím domácí vanilkový pudink.
Dám vařit 400 ml mléka, do kterého přidám vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku. Do 100 ml mléka, které jsem si nechala bokem, vmíchám kukuřičný škrob, žloutek a cukr. Vše rozmíchám a přiliji do hrnce těsně předtím, než začne mléko s vanilkou vařit. Za stálého míchání vařím 3 minuty, během této doby pudink pěkně zhoustne.
Teplým pudinkem polévám koláč. Když lehce vystydne, podávám.
Pudink jsem na koláč nepoužila celý, dvě malé mističky pudinku jsem odložila dětem na svačinu, protože už ho na koláči bylo dost.
19 Komentáře
Krásné a výborné:-) Děkujeme sousedé
PS. Talíř vrátíme brzy:-)
Děkuji :-* Talíř vraťte, zase vám ho něčím dobrým naplním. 😀
Jéé, to se tak někdo má, že je soused:-). Opravdu krásný koláč, moc se povedl. Jsem ráda, že nejsem jediná s touhami po kynutém. Až dozrají jahůdky, také upeču. Děkuji za nápad.
Určitě ho vyzkoušejte, věřím, že budete spokojená. Hezké dny, Lucie.
Milá Lucko, nepřestala jsem být Vaší příznivkyní, nepřestala jsem tedy téměř denně „zkontrolovat“ Váš blog, zda, resp. co nového je napečeno V posledních měsících však z různých pádných důvodů bojuji s časem, chutě z upečeného dle Vašich receptů tedy většinou zůstaly pouze v imaginární rovině 😀 I moje dcery a já už však máme velkou chuť na něco kynutého a tento recept, doplněný opět krásnými fotkami, mne velmi nalákal. Takže možná už dnes večer … Přeji Vám krásné květnové dny, Renáta
Milá Reni, mě dělá radost, když Vám mé recepty a fotky dělají chutě … už jen na pohled. Věřím, že tenhle koláč zkusíte a budete všechny spokojeny. Pohodové dny, Lucie.
Pěkné sobotní poledne Lucie
dneska jsem se pustila do tohoto koláče a opět je to velká dobrota Tentokrát mi i těsto kynulo bez problémů Uvaříme si kafčo a myslím, že se po něm jen zapráší
Užijte si pěkný víkend
Peťa
Milá Peti, moc Vás zdravím Dobře jste si vybrala, tenhle koláč teď u mě vede. 😀 Pevně doufám, že i vy jste z něj byla stejně nadšená. Přeji vydařené pečení a krásné dny, Lucie.
Luci, byla jsem z něho nadšená, je to vážně moc dobré Jen se po něm zaprášilo Určitě jsem nedělala na posledy. Teď mám v troubě Creme Brulee a ze zbytků bílků udělám dortíky Pavlova, ať nevyjdu ze cviku 😀 Pěkný víkend
Peťa
Teda ten vypadá nádherně!
Děkuji.
Milá Aničko, moc děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že se Vám blog líbí. S kynutým je to občas kříž, taky jsem sem tam bojovala. Já věřím, že se Vám zadaří a s koláčem to klapne. Kdyby něco, tak dejte vědět. Přeji vydařené kynutí i pečení a pohodové dny, Lucie.
Upečeno Trošku jsem zápasila s přípravou. Nejdřív mi nechtěl vzejít kvásek, těsto jsem musela zpracovat ručně a nakonec jsem ho asi nechala kynout moc dlouho takže se mi buchta málem nevešla do pekáčku 😀 Výsledek stál ale za to! Děkuju za recept!
Milá Luci, vidím, že jste si nakonec poradila a dopadlo to dobře. 😀 Děkuji za komentář a přeji i další vydařené pečení. Hezké dny, Lucie.
Dobrý deň, myslíte si, že by koláčik chutil rovnako dobre aj s jablkami a škoricou? 😀
A mimochodom, Váš blog je naozaj parádny! už som skúšala viacero receptov a všetky parádne vyšli a ešte ako dobre chutili! mňam
Dobrý den, Simčo, já myslím, že jablka se skořicí jsou dobrá volba. 😀 Moc Vám děkuji za milá slova. Ať se pečení stále daří … a vše chutná. Krásné jarní dny, Lucie.
Zdravím Vás Lucie,
koláč vypadá dost lákavě a když je ta sezona jahod….snažím se je teď do všeho cpát:D Tak se chci jen zeptat, jaký průměr má ten roztomilý kulatý pekáček? To je jediná informace, která mi chybí, než se do té dobroty pustím. Upřímně – nikdy by mě nenapadlo dávat do kynutého těsta jahody,ale tenhle koláč se k pečení přímo nabízí.
Sylva
Dobrý den, Sylvi, tenhle voňavý koláč 100% doporučuji, takže za mě perfektní výběr! Pekáček má v průměru 25 cm. Tak ať se vše povede a chutná! Klidné dny, Lucie.
Milá Aničko, děkuji za hezká slova. Tenhle koláč určitě stojí za vyzkoušení. Pudinkem ho většinou polévám před podáváním. Pokud zatuhne a Vám to vadit nebude, tak to určitě nebude žádná katastrofa. Bude dobrý i tak, jen bude mít trochu jinou konzistenci. Ať se vše povede a chutná, Lucie.