Koláč se švestkami a mákem

Koláč se švestkami a mákem

Na trhu jsem natrefila na odrůdu krásných buclatých velkých švestek …. V mrazáku mám sice slušnou zásobu z letošní úrody, ale ty si tam ještě pěkně nechám na horší (zimní) časy. Doma jsem navrhla, že udělám švestkový koláč s mákem, který jsme měli naposledy někdy loni. Kluci se na to moc netvářili, protože mák nemají rádi, ale můj muzikant byl nadšený.
U mne na blogu už najdete koláčů se švestkami hodně a určitě si je stojí za to upéct. Ať už máte rádi jednoduchý hrnkový koláč, nepečený, obrácený nebo časově náročnější kynutý, věřím, že si z nabídky receptů vyberete a pochutnáte si.Tenhle si můžete zařadit do sekce těch jednodušších, s jeho přípravou budete hotoví raz dva.

 

Ingredience (forma 25×6 cm)

220 g hladké mouky
160 g cukru krupice
120 g povoleného másla
3 vejce
150 ml mléka
2 lžíce zakysané smetany
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
pár kapek vanilkového extraktu
3 plné lžíce mletého máku
špetka soli
švestky (použila jsem 800 g čerstvých, velkých, vypeckovaných a rozpůlených švestek)

cukr moučka na poprášení po upečení

máslo na vymazání formy a mouka na vysypání formy

Na posypku

80 g polohrubé mouky
40 g cukru moučka
40 g másla

Postup

Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Troubu předehřeji na 180 °C.
Posypku připravím tak, že smíchám polohrubou moukou, moučkový cukr a máslo. Ručně pak vytvořím posypku (drobenku).
V míse vyšlehám cukr krupici s máslem do nadýchané pěny. Postupně zašlehávám vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Zvlášť v míse smíchám mouku s práškem do pečiva, mákem a solí. Do máslové směsi vmíchávám střídavě směs mouky a mléko.
Těsto dám do formy a bohatě pokryji švestkami. Celý koláč zasypu posypkou a peču 50 – 60 minut.
Určitě zohledněte zkušenosti s vlastní troubou. Já jsem ke konci pečení ještě koláč přikryla alobalem, aby se dobře propekl i uprostřed, protože byl dost vysoký.

 

Koláč se švestkami a mákem

Koláč se švestkami a mákem

Koláč se švestkami a mákem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

7 Komentáře
  • Odpověď MONIKA 10.11.2018 at 15:16

    Dobrý den, dnes jsem pekla tento švestkový koláč. Kulata forma 24cm, bohatě jsem ho pokryla zmrazenymi švestkami,ale stalo se mi,že mi švestky všechny spadly dolů a měla jsem z toho vespod bláto. Nevíte čím to mohlo? Peču podle vás každý vikend a to je první recept co se mi nepovedl. Zdravím. Monika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.11.2018 at 15:45

      Milá Moni, pokud bylo švestek hodně, tak pustily dost vody a výsledný efekt jste mohla vidět. Já občas obaluji ovoce v mouce, lépe pak v koláčích drží. Každopádně bych tomuto receptu dala ještě šanci, tenhle koláč je bezva. Ať to dobře peče. :) Mějte se hzeky, Lucie.

  • Odpověď Martina 21.9.2019 at 13:02

    Dobrý den, dnes jsem upekla koláč podruhé a je famózní. Už jsem zmrazila i švestky, ať tu dobrotu můžu připravit i v zimě ?
    Děkuji za inspiraci a přeji pěkně vypečené dobroty ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.9.2019 at 20:02

      Milá Martino, jsem ráda, že jste nadšená. Ať to stále dobře peče. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Hana 22.9.2019 at 15:26

    Vyborny kolac Lucie! Dalsi Vas recept, ktery jsem zkusila a doposud jsem se nezklamala! Na ovocne kolace pouzivam zasadne cerstve ovoce, nikde ne mrazene.
    Hezky den.
    Hana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.9.2019 at 20:03

      Milá Hani, děkuji, jsem ráda, že jste spokojená. :) Vydařené pečení a hezké podzimní dny, Lucie.

  • Odpověď Ilona 28.8.2021 at 12:51

    Vynikající!
    Potřebovala jsem se zbavit švestek, dcera miluje drobenku a já mák, takže ideální recept, můj první od Vás. ?Koláč je snadný, vláčný, nadýchaný.
    Díky

  • Zanechte odpověď