Z nepečeného cukroví, které se u nás doma dělávalo, si pamatuji akorát rumové kuličky … a ty jsem jako dítě neměla ráda vůbec! 😀 Maminka je každý rok neúnavně zdobila Lentilkami, aby byly trochu barevné, ale asi si umíte představit, jak ty koule během chvilky na tom krásném etažéru vypadaly … samozřejmě oďobané a bez Lentilek. 😀
A tím se plynule dostávám k tomu, že ani úlky jsem zrovna v lásce neměla. Prostě mi nevoněly … Ale jsem ráda, že se člověku chutě mění a teď si je opravdu vychutnávám, protože mi chutnají a voní báječně.
Loni jsem je při přípravě fotila do stories na Instagramu a spousta z vás chtěla recept. Letos ho tedy vkládám na blog, abyste ho měli po ruce všichni. Je to jediné nepečené cukroví, které dělávám, protože „ty koule“ u nás nikdo nechce!
Na spodky úlů jsem použila linecká kolečka, ale bez problémů můžete použít dětské piškoty. Budete to mít rychlejší a opravdu bez pečení.
Ingredience (na 48 ks)
Na základní těstíčko
150 g povoleného másla
200 g cukru moučka
200 g mletých ořechů (vlašských)
200 g dětských piškotů (rozmixovat) – mohou být i polámané kousky cukroví
2 lžíce vody
1 lžíce Tuzemáku
Na krém
50 g povoleného másla
20 g cukru moučka
kapka Tuzemáku (dle chuti)
1 plná lžička kondenzovaného mléka (Salko) nebo vaječného likéru
vaječný likér
na podstavu – linecká kolečka nebo dětské piškoty
cukr moučka na vysypávání formičky
Postup
Ze všech ingrediencí (na těstíčko) vypracuji těsto. Minimálně půl hodiny ho nechám odpočinout v lednici.
Povolené máslo vyšlehám s cukrem, přidám Tuzemák a plnou lžičku kondenzovaného mléka (případně vaječného likéru).
Jakmile mám těstíčko odpočaté, připravím si misku s moučkovým cukrem. Formičku na úly vysypávám cukrem a plním trochou těsta, vařečkou udělám doprostřed důlek, naliji trochu vaječného likéru, potřu připraveným krémem a vyklopím na linecké kolečko nebo piškot.
Skladuji v chladu.
6 Komentáře
Zdravím, chci se zeptat, jestli Vám úly – resp. náplň nevysychá. Minule jsem dělal likérový krém a na to hned piškot. Za pár dnů to bylo vyschlé a jen piškot vlhký :D.. Je to tím máslovým krémem, že to zabrání prosakování do piškotu?
Dobrý den, vzhledem k tomu, že u nás nevydrží víc jak pár dnů, tak jsem vysychání zatím nezaznamenala. Máslový krém náplň hezky drží. Lucie
Pokud dáte likér, je dobré piškoty (vršky) nejdříve potřít čokoládou, zabrání prosazování
Dělala jsem úlky podle Vašeho receptu a jsou výborné. Stejně jako Vaše všechny recepty ?
Milá Radko, děkuji, jsem ráda, že se povedly a chutnají. Krásné Vánoce, Lucie.
S těstem se moc pěkně pracuje a výsledek vynkající.