Včelí úly

Včelí úly

Z nepečeného cukroví, které se u nás doma dělávalo, si pamatuji akorát rumové kuličky … a ty jsem jako dítě neměla ráda vůbec! 😀 Maminka je každý rok neúnavně zdobila Lentilkami, aby byly trochu barevné, ale asi si umíte představit, jak ty koule během chvilky na tom krásném etažéru vypadaly … samozřejmě oďobané a bez Lentilek. 😀
A tím se plynule dostávám k tomu, že ani úlky jsem zrovna v lásce neměla. Prostě mi nevoněly … Ale jsem ráda, že se člověku chutě mění a teď si je opravdu vychutnávám, protože mi chutnají a voní báječně.
Loni jsem je při přípravě fotila do stories na Instagramu a spousta z vás chtěla recept. Letos ho tedy vkládám na blog, abyste ho měli po ruce všichni. Je to jediné nepečené cukroví, které dělávám, protože „ty koule“ u nás nikdo nechce!

Na spodky úlů jsem použila linecká kolečka, ale bez problémů můžete použít dětské piškoty. Budete to mít rychlejší a opravdu bez pečení.

Ingredience (na 48 ks)

Na základní těstíčko

150 g povoleného másla
200 g cukru moučka
200 g mletých ořechů (vlašských)
200 g dětských piškotů (rozmixovat) – mohou být i polámané kousky cukroví
2 lžíce vody
1 lžíce Tuzemáku

Na krém

50 g povoleného másla
20 g cukru moučka
kapka Tuzemáku (dle chuti)
1 plná lžička kondenzovaného mléka (Salko) nebo vaječného likéru

vaječný likér

na podstavu – linecká kolečka nebo dětské piškoty

cukr moučka na vysypávání formičky

Postup

Ze všech ingrediencí (na těstíčko) vypracuji těsto. Minimálně půl hodiny ho nechám odpočinout v lednici.
Povolené máslo vyšlehám s cukrem, přidám Tuzemák a plnou lžičku kondenzovaného mléka (případně vaječného likéru).

Jakmile mám těstíčko odpočaté, připravím si misku s moučkovým cukrem. Formičku na úly vysypávám cukrem a plním trochou těsta, vařečkou udělám doprostřed důlek, naliji trochu vaječného likéru, potřu připraveným krémem a vyklopím na linecké kolečko nebo piškot.
Skladuji v chladu.

 

Včelí úly

Včelí úly

Včelí úly

Včelí úly

 

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Sam 12.12.2018 at 17:55

    Zdravím, chci se zeptat, jestli Vám úly – resp. náplň nevysychá. Minule jsem dělal likérový krém a na to hned piškot. Za pár dnů to bylo vyschlé a jen piškot vlhký :D.. Je to tím máslovým krémem, že to zabrání prosakování do piškotu?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2018 at 15:46

      Dobrý den, vzhledem k tomu, že u nás nevydrží víc jak pár dnů, tak jsem vysychání zatím nezaznamenala. Máslový krém náplň hezky drží. Lucie

    • Odpověď Lenka 12.12.2019 at 20:37

      Pokud dáte likér, je dobré piškoty (vršky) nejdříve potřít čokoládou, zabrání prosazování

  • Odpověď Radka 18.12.2018 at 13:27

    Dělala jsem úlky podle Vašeho receptu a jsou výborné. Stejně jako Vaše všechny recepty ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2018 at 16:41

      Milá Radko, děkuji, jsem ráda, že se povedly a chutnají. :) Krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Míša 20.12.2022 at 10:05

    S těstem se moc pěkně pracuje a výsledek vynkající.

  • Zanechte odpověď