Letošní perníčky jsem pojala (i z důvodu časového) trochu jinak. A pokud se neradi pouštíte do složitého zdobení nebo bojujete s časem… podobně jako já, bude pro vás tahle varianta ideální. Kousek fondánu, trocha bílkové polevy a máte hotovo! 😀
Ingredience (na 5–6 plechů)
1 kg hladké mouky
360 g cukru moučka
2 prášky do perníku
2 lžičky perníkového koření
3 lžíce kakaa
6 lžic másla pokojové teploty (180 g)
4 vejce
6 lžic medu
Tuzemák podle chuti
hladká mouka na podsypání
3 žloutky + trocha vody na potření + špetka cukru moučka
Jemné zdobení
1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
Na ozdobení
100 g fondánu – k rychlejší spotřebě (+ gelové potravinářské barvivo – použila jsem světle modré)
nebo marcipánu
Postup
Troubu předehřeji na 170 °C a připravím si plechy, které vyložím pečícím papírem. Všechny ingredience vložím postupně do mísy a za pomocí kuchyňského robota vypracuji hladké těsto (můžete ho zpracovat i ručně pomocí vařečky, jen to bude déle trvat a bude to fyzicky náročnější). Pokud je těsto hodně měkké, dám ho asi na 30 minut do lednice. Poté ho přenesu na moukou posypanou plochu (stačí jen lehce zaprášit), vyválím z něj plát silný asi 0,5 cm a za pomoci vykrajovátek vykrajuji kulaté tvary. Vykrojené tvary kladu na plechy a peču je při 170 °C přibližně 8-10 minut. Ještě teplé upečené perníčky potírám žloutky utřenými s trochou vody a špetkou cukru moučka. Získají tak krásně lesklý povrch.
V míse vyšlehám elektrickým šlehačem bílek, cukr a citronovou šťávu do konzistence polevy na kontury.
Poleva na zdobení musí být hustší a měla by se jemně táhnout.
Fondán rozválím (lehce si posypu plochu moučkovým cukrem) a vykrajovátkem s vytlačovacím tvořítkem vločky.
Vločkami zdobím perníčky… jejich střed potřu bílkovou polevou na zdobení, aby vločka na perníčku držela.
Cukrářský sáček s tenkou špičkou naplním polevou a perníčky dozdobím.
6 Komentáře
Jsou krásné , děkuji za inspiraci Lucie
Milá Míšo, děkuji a přeji, ať se daří. Klidné adventní dny, Lucie.
Děkuji, Aničko. Fondán docela rychle ztvrdne, takže pokud nebudete takto nazdobené perníčky jíst do druhého dne, tak bych zvolila marcipán. Ten používám taky a dětem i více chutná. Jen není tak hezky bílý. Ať se povedou! Klidné adventní dny, Lucie.
Dělala jsem tytu perníčky z poloviční dávky, aby toho nebylo tolik, a stejně toho bylo skoro pět plechů! 😀 Výborný recept, konečně se to blíží mým vysněným perníčkům. Přeji pohodový advent a zdravím z nedaleké Stonavy.
Milá Luci, děkuji za komentář. Dobrých perníčků není nikdy dost. 😀 Pozdravuji a přeji klidné adventní dny, Lucie.
Výborný recept, i zdobení je překvapivě v pohodě, jakmile se do toho dostanete. Musela jsem dát trochu cukru i na fondán, zůstával mi ve vykrajovátku, ale výsledek paráda. ? Díky moc za další recept. A pěkné Vánoce! ⛄