Co se týče dezertů, patří tento italský mezi mé osobní favority a to nejen v létě. Obsahuje mou oblíbenou vanilku, která v kombinaci se smetanou nemůže znamenat nic jiného, než pohlazení chuťových pohárků. V létě ji podávám s čerstvým ovocem, celým nebo jen rozmačkaným. V zimě pak používám ovoce mrazené, které povařím s cukrem, popřípadě ještě rozmixuji a propasíruji. V naší rodině se tato panna cotta stala okamžitě žádaným dezertem, který na stole nesmí chybět při narozeninových oslavách nebo rodinných setkáních.
Ingredience ( na 4 menší sklenice nebo misky )
500 ml smetany ke šlehání (31% nebo 33%)
2 lžičky želatiny v prášku
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
2 lžíce studené vody
1 vanilkový lusk
červený a černý rybíz
Postup
V misce rozmíchám želatinu s vodou a nechám nabobtnat. Do menšího hrnce naliji smetanu, přidám cukr a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku. Za stálého míchání přivedu k varu, poté malinko stáhnu příkon tepla, přidám želatinu a opět za stálého míchání vařím ještě 2 minutky, želatina musí být rozpuštěná. Poté nalévám do připravených sklenic nebo misek. Nechám malinko vychladnout, pak dávám ztuhnout do lednice na dobu minimálně 4 hodin. Podávám chlazené rovnou z lednice a před podáváním ještě zdobím připraveným ovocem dle chuti.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!