Vždycky si říkám, že Vánoce jsou strašně rychle pryč … Štědrý den i oba svátky utečou jako voda a letos to snad bylo ještě rychleji. Alespoň já to tak pokaždé vnímám. Ona se dokonce i ta vánočka snědla tak rychle, jako bych ji ani nepekla, a tak jsem mému muzikantovi slíbila, že ji na Silvestra upeču znovu, aby byla k snídani také na Nový rok. Kromě vánočky budeme mít tradičně i Banici, která v tento den nesmí na stole chybět. Zase v ní budeme mít zapečenou minci a budeme se těšit, kdo z rodiny na ni při krájení natrefí a koho se bude během roku držet jen to dobré. Dnešní recept na Banici je podobný tomu, který už na blogu mám … liší se jen v poměru ingrediencí a taky v tom, že tahle Banica je plná špenátu. Tenké listy těsta, kterým se v Bulharsku říká „kury“, jsme před Vánoci dostali od Bisiho a Verči (švagr a švagrová), kteří nám je přivezli z bulharského obchodu v Praze ….
Ať už si na Nový rok připravíte jakoukoli vaši tradiční specialitu, věřím, že bude připravena s láskou a potěšíte jí své blízké. Tak šťastný a vypečený. :-*
Ingredience
1 balení chlazeného těsta Filo (v Bulharsku listům říkají kury, balení obsahovalo 15 listů)
6 vajec
200 ml mléka
250 g balkánského sýra
200 g bílého selského jogurtu
1 lžička jedlé sody
5 lžic olivového oleje + 1 lžíce na vymazání formy
250 g čerstvého baby špenátu
Postup
Předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a připravím si vyšší plech nebo větší zapékací mísu (nejlépe kulatého tvaru). Špenátové listy omyji a osuším. Do jedné misky rozdrolím balkánský sýr, v druhé (větší) rozšlehám vejce, k nim přidám mléko a jogurt smíchaný s jedlou sodou (Je důležité, aby byl jogurt se sodou smíchaný zvlášť a až poté vmíchán do vaječné směsi.).
Mísu (případně plech) důkladně vymažu olivovým olejem.
Zavinovat budu vždy dva listy společně … oba si rozložím vedle sebe, jeden lehce pokapu olejem a 2-3 lžícemi směsi vajec, jogurtu se sodou a mléka. Na takto připravený list položím druhý, který také pokapu směsí, sem tam podrobím sýrem a rozložím špenát. Oba listy na sobě položené společně zavinu. Mísu začnu plnit od prostředka směrem ven (viz fotky níže). Celý postup opakuji až do spotřebování balení listů. Zůstane mi jeden list, kterým vyspravím popraskané části Banice. Na závěr zbylým olejem a vaječno-jogurtovou směsí Banici zaliji.
Peču 45 minut (po 20 minutách pečení jsem ji přikryla alobalem, aby se v mé troubě nespálila).
Po upečení podávám Banici studenou, případně ohřívám … Skladuji v lednici a spotřebuji do 3 dnů.
TIP: Pokud budete mít málo slaný sýr, doporučuji osolit vaječno-jogurtovou směs.
Listy seženete mražené nebo chlazené … Doporučuji ty chlazené, jelikož se od sebe dají snadněji oddělit.
8 Komentáře
Špenát milujem a toto vyzerá naozaj skvelo
My blog : THE COLORFUL THOUGHTS
Děkuju
Milá Ali, balení, které jsem použila má 500 g. Ať se daří, Lucie.
To vypadá výborně! Škoda, že naše trouba je skoro nepoužitelná. Nacházím se právě na Erasmu v Portugalsku, a co mi opravdu nejvíc chybí je naše trouba! 😀 I když…možná by se to dalo nějakým způsobem provést…Je to rozhodně dobrý tip na snadnou večeři!
Milá Lucy, moc děkuji. Banica je skvělá, určitě stojí za vyzkoušení. Jakmile budete mít možnost, pusťte se do ní. Zdravím do dálek a přeji hezké dny, Lucie.
Vyzkoušeno, výborný recept. I tady v UK jsem všechno sehnala. Děkuji
Milá Jani, to je pěkná zpráva. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Zdravím do dálek. Hezké dny, Lucie.
Tady je asi geniální Čech, který umí bulharskou banicu, to jsem rád, navíc to napsal v češtině výborně ! Děkujeme za to !