Nevím, jestli jsem se vám už zmiňovala, ale můj muzikant měl tento týden narozeniny. Plánovala jsem oslavu a samozřejmě přípravu nějakého dobrého dortu. Bohužel mě každý rok v tomhle období přepadne viróza a docela dlouho se mě drží. Letos tomu nebylo jinak a já se s ní tak trochu peru ještě dnes. Musela jsem tedy slevit ze svých nároků a připravit mému muzikantovi něco jednoduššího. Má rád svěží dezerty a křehké ovocné koláče. Napadlo mě tedy upéct korpus z křehkého těsta a jako náplň udělat krém úplně stejně, jako když připravuji panna cottu. Asi si řeknete „kalorická bomba“, ale když si dáte kousek koláče, zjistíte, že vás docela zasytí a zase ho tolik nesníte. Krém jsem udělala citronový, ale v létě, až zase bude zahrada plná jahod, borůvek a malin, bude skvělý ozdobený právě tímhle ovoce.
Ingredience (nepřilnavá forma s odnímatelným dnem – průměr 25 cm)
Na korpus
160 g hladké mouky
80 g špaldové mouky
125 g másla – chlazeného
1 žloutek
100 g cukru moučka
špetka soli
kůra z jednoho bio citronu
1 lžička studené vody (dle potřeby)
mouka na podsypání
Na náplň
1 litr smetany ke šlehání (31% nebo 33%)
4 lžičky želatiny v prášku
4 vrchovaté lžíce domácího vanilkového cukru
4 lžíce studené vody
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu
Na ozdobu
plátky limet, citronu a lístky meduňky
Postup
Mouku smíchám s cukrem, solí a kousky másla, přidám žloutek a ručně vytvořím drobenku. K ní přidám (podle potřeby) vodu a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici přibližně hodinu odpočinout. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Na moukou posypané ploše těsto rozválím a pomocí válečku jej přenesu do připravené formy. Přebytečné těsto odříznu a upravím (Doporučuji dokonale vyspravit všechny prasklinky a případné tenké části těsta doplnit. Náplň bude tekutá, tak by po upečení měl být korpus jako celistvá miska.). Pak ho propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi. Takto těsto peču v předehřáté troubě 20 minut. Poté fazole i s papírem odstraním a dopeču korpus ještě dalších 10-12 minut.
Než se korpus upeče, připravím si náplň. Postupuji úplně stejně, jako bych připravovala Panna cottu, jen s tím rozdílem, že ji pak místo do skleniček naleji na předpečený korpus.
V misce rozmíchám želatinu s vodou a nechám ji nabobtnat. Do hrnce naliji smetanu, přidám vanilkový cukr a citronovou kůru. Za stálého míchání přivedu k varu, poté stáhnu příkon tepla, přidám želatinu a opět za stálého míchání vařím ještě 2 minutky. Želatina musí být rozpuštěná. Po odstavení hrnce ze zdroje tepla přidám do smetany 2 lžíce citronové šťávy a promíchám. Takto připravenou náplň naliji na upečený korpus (náplně trochu zbylo, nalila jsem ji do malé skleničky a nechala v lednici zatuhnout … jen tak na lžičku je výborná), nechám malinko vystydnout a poté dám zatuhnout do lednice zhruba na 3 hodiny.
Před podáváním zdobím koláč plátky limet, citronu, lístky meduňky a pusinkami.
Než koláč vystydne, můžete si na jeho ozdobu připravit také bílkové pusinky (ale není to podmínka).
Ingredience
Na pusinky (na dva velké plechy)
3 bílky – pokojové teploty
špetka soli
200 g cukru krupice
Postup
Připravím si dva velké plechy a předehřeji elektrickou troubu s vrchním a spodním pečením (bez horkého vzduchu) na 120 °C.
Bílky (společně se špetkou soli) šlehám do nepříliš pevného sněhu, v této chvíli přidávám postupně po lžicích cukr a šlehám dokud není sníh hustý a pevný. Poté ho přenesu do jednorázového potravinářského sáčku, ustřihnu přibližně 1 cm širokou špičku a na plechy s pečícím papírem stříkám jednotlivé pusinky. Hodinu je suším při 120 °C, poté snížím teplotu na 100 °C a suším další hodinu. Během sušení otevřu několikrát troubu, aby z ní unikla vlhkost a pusinky nepraskaly. Určitě zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, doba pečení se u vaší trouby může lišit.
17 Komentáře
Dobrý deň,
len sa chcem spýtať, prečo sa cesto rozdeľuje na dve rovnaké časti. A kedy sa druhá časť cesta používa?
Veľmi pekne Ďakujem.
PS: vyzerá fantasticky
Milá Leni, děkuji za postřeh. Omlouvám se za úplný nesmysl, vkradl se tam mou nepozorností. Těsto se dělit nemusí. Už jsem v textu vše upravila. Ještě jednou se omlouvám. Jsem ráda, že se koláč líbí. Hezký večer, Lucie.
Pěkné sobotní odpoledne Lucie
tak tento koláč je naprosto luxusní Ke kávě jsme ho spíše vdechli než snědli 😀 Kulatou formu nemám, tak jsem to dělala do hranaté a náplň nezůstala ale pusinek mám tři plechy Už se těším na další pečení a doufám, že dnešní večerní baletní představení bude, aspoň z půlky tak dobré jako tento koláč 😀 😉
Užijte si pěkný víkend
Peťa
Zdravím Vás, Peti Tak jste se pustila i do tohoto koláče. Mám radost i z toho, že se Vám povedl a že chutnal. Ps: Pusinek není nikdy dost. 😀 Hezký zbytek víkendu, Lucie.
Luci, máte pravdu Pusinek není nikdy dost, z tří plechů zůstal jeden malý talířek
Jak mam prosím dosáhnout bílé barvy u pusinek? Chutove jsou super, ale trosku do žluta, teploty jsem dala o 10 stupňů nižší jak vy.
Dekuji.
Peti, tohle se mi s pusinkama dělo taky, doporučuji ještě snížit teplotu a péct je delší dobu. Ono fakt záleží na troubě. Tak ať se příště povedou na jedničku. Lucie
vypadá to skvěle, budu muset vyzkoušet
Děkuji, Leni. Vyzkoušejte, věřím, že Vám bude chutnat. Lucie
Dobrý den,
prosím jakou želatinu používáte. Mohu použít od Dr. Oetker na náplně do dortů??
Milá Kačko, ano, to bude ona, kterou také používám. Je to jemně mletá želatina Dr. Oetker – na ztužení krémů. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den.
Zrovna dávám koláč do lednice a mam strach.Opravdu to zhoustne/ztuhne?Peču prvně,tak se nezlobte,jen mám pocit,že se s tím nic neděje ?
Milá Sandro, pevně doufám, že si náplň na koláči nakonec dala říct a alespoň trochu ztuhla (a že jste si pochutnala). Přeji úspěšné pečení a hezké dny, Lucie.
Dobrý večer, ráda bych vyzkoušela tento lákavý koláč – jen mi není jasné kam mám dát bílek. V ingrediencích je psano 1 vejce, ale zmínka je jen o žloutku. Dekuji
Dobrý den, Domi, omlouvám se za nesrovnalost, do receptu patří pouze žloutek. Ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu místo odnímatelné formy použít keramickou formu – nepřilepí se těsto? A pak bych měla dotaz jestli můžu použít na zatížení při pečení normální fazole, keramické nemám. Moc děkuji za odpověď Markéta.
Dobrý den, Markét, omlouvám se, že reaguji až teď. Keramickou formu bych vymazala máslem a vysypala moukou. Obyčejné fazole používám taky, takže můžete. Ať se povede a chutná. Klidné dny, Lucie.