Sladký bulharský chléb

Sladký bulharský chléb

1. března se v Bulharsku slaví svátek Baba Marta a já mám opět příležitost upéct mému muzikantovi něco tradičního. Připravila jsem tedy sladký bulharský chléb s medem, jehož těsto se po upečení krásně odlupuje, ale strukturou zdaleka nepřipomíná klasický chléb, podobá se spíše české domácí vánočce.

Baba Marta je jeden z nejstarších svátků, který je spojený s příchodem jara. Marta neznamená ženské jméno, ale měsíc mart – březen. V tento den si Bulhaři nejen popřejí, ale také se vzájemně obdarují červenobílými střapci, takzvanými marteničkami. Bílá a červená jsou jako mléko a krev, jako čistota a život, jako muž a žena, přinášejí člověku zdraví, štěstí a sílu. Takže vám přeji CESTITA BABA MARTA.

 

Ingredience (forma o průměru 25 cm)

550 g hladké mouky
200 ml vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
2 vejce
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr (1 lžíce domácího)
2 lžíce olivového oleje
půl lžíce šťávy z citronu
1 čajová lžička soli
trocha hladké mouky na zaprášení těsta před kynutím a na vál
máslo na vymazání formy

Na kvásek

3/4 kostky čerstvého droždí
lžička cukru krupice
3 lžíce mléka

Na potření rozváleného těsta

50 g rozpuštěného másla
3 lžíce medu

Na potření, než dám do trouby

1 žloutek
2 lžíce

*cukr moučka po upečení

 

Postup

Nejprve připravím kvásek. Do misky rozdrobím droždí, přidám cukr a vlažné mléko. Promíchám, přikryji utěrkou a nechám kvásek vzejít, trvá to asi 10 minut. Mezitím proseji mouku, kterou smíchám se solí, uprostřed mísy vytvořím důlek, přidám vajíčka, cukr krupici, vanilkový cukr, mléko, olej, máslo, šťávu z citronu a hotový kvásek. Těsto nechám hnětat přibližně 15 – 20 minut. Po uplynutí této doby zapráším těsto hladkou moukou, přikryji utěrkou a nechám kynout zhruba 1,5 hodiny.

Poté předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a formu vymažu máslem. Rozpuštěné máslo smíchám s medem. Plochu, na které budu těsto válet zapráším moukou. Po nakynutí rozdělím těsto na dvě stejné části, každou pak na další 4 části. Vznikne mi tak 8 menších bochánků těsta, každý bochánek rozválím a potřu máslem s medem. Poté položím jednu placku na druhou, aby vrstva medu na horní placce zůstala nahoře. Tím vzniknou 4 dvojvrstvé placky, které sroluji do ruliček (roládek). Těm nejprve ukrojím konce a zbytek ruliček nařežu na malé trojúhelníčky, které vyskládám po obvodu formy. A nakonec střed formy vyložím odkrojenými konci ruliček. Vše potřu žloutkem, který jsem smíchala s mlékem a prvních 20 minut peču na 170 °C. Poté přikryji alobalem a nechám dopéct na 165 °C dalších 10 minut. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Po vychladnutí posypu moučkovým cukrem a podávám s domácí marmeládou nebo medem.

 

Sladký bulharský chléb

 

Sladký bulharský chléb

 

Sladký bulharský chléb

 

Sladký bulharský chléb (příprava)

 

marteničky

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Eva Osinová 7.7.2015 at 9:29

    Dobrý den, na váš web jsem narazila úplně náhodou. Ale… až se mi z té krásy chce plakat. Zavála jste ke mně vzpomínky na maminčino a babiččino obyčejné, a přesto tak dobré pečení, které pro mě vždycky bude znamenat dávno minulé, a přesto všudypřítomné voňavé ´doma´, pospolitost a blízkost. Cítím z vás úctu k tradovaným pokladům, které se skrývají v každé rodině. Líbí se mi, jak láskyplně a s pokorou přistupujete k receptům a všemu kolem nich. Protože to není jenom jídlo. Fandím vám, máte zlaté ruce a určitě i srdce. Díky za sdílení a ať se vám i rodině daří. S úctou Eva a děti, Olomouc.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.7.2015 at 16:30

      Zdravím Vás, Evi :-) Udělala jste mi obrovskou radost, vaše slova jsou pro mne příjemným pohlazením a těší mě, že na Vás blog tak hezky zapůsobil. :-) Děkuji za podporu a jsem ráda, že jste na něj náhodou narazila. Snad budete i nadále spokojeným návštěvníkem a můj blog bude pro Vás hezkou inspirací či vzpomínkou na blízké. Moc Vás zdravím a přeji Vám i Vašim dětem krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Wookie Morrowindová 25.2.2016 at 12:14

    Opravdu nádhera :) Pěkné fotky, postup i úvod.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.2.2016 at 16:31

      Děkuji, jsem ráda, že se Vám líbí. :-)

  • Odpověď Edita 20.2.2019 at 20:52

    Skvělá práce…… Děkuji a doma peču všem pro radostnou vzpomínku na Bulharsko

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.2.2019 at 15:15

      Děkuji, mám radost! Lucie

    Zanechte odpověď