Volala mi babička mého muzikanta, že přemýšlí, co připravit na každoroční bulharský svátek Babinden. Kromě toho, že vždy připravuje tradiční jídla, upeče nebo uvaří i něco nového, aby překvapila své přátele. Jelikož má babička devadesát let, uvažovala jsem, co jednoduššího a zajímavého jí poradit. Abych se trochu držela tradice a zároveň to nebylo náročné, napadly mě šátečky z listového těsta, které jsem nedávno dělala …
Svátek Babinden původně vznikl jako poděkování porodním bábám, ke kterým jednou ročně přicházely matky poděkovat za pomoc při porodu svých dětí. Navštívily je už brzy ráno s květinou a dárkem – jídlem. Porodní bába jim za to vkládala do úst ořech s medem, aby měly dětí hodně. Slavilo se celý den a zvyků, které se vážou k tomuto svátku je celá řada. Časem se z tohoto dne stal svátek setkávání všech matek a babiček, který by se měl podle tradic slavit bez mužů.
Ingredience
1 balení originál sýru Brie (200 g)
2 – 3 ks jablek Granny Smith
100 g pekanových ořechů
1 listové těsto na rozválení (400 g)
1 vejce na potření
trochu mouky na vál
med na pokapání
Postup
Troubu si předehřeji na 180 °C a na plech si připravím pečící papír. Těsto rozválím na pomoučněném vále a rozkrájím na trojúhelníčky. Jablka rozpůlím, zbavím jadřinců a nakrájím na měsíčky. Sýr rozkrájím na tenké plátky a položím na připravený trojúhelníček. Na něj dám kousek jablka a oříšek (jeden či dva) a zabalím. Trojúhelníčky potřu rozšlehaným vejcem a dám na 20 minut zapéct, dokud nejsou krásně zlatavé. Ihned po vyndání z trouby je lehce pokapu medem.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!