Rebarboru zbožňuji, můžu ji jíst jen tak čerstvou. I když se u toho teda tvářím dost kysele. Kompot z rebarbory jsem měla ráda už jako malá, to jsem ovšem ještě netušila, že ve svém životě potkám muzikanta, který ho bude umět uvařit nejlépe ze všech. V obchodech se rebarbora objeví vždy dřív, než u nás na zahradě. Takže jakmile na ni natrefíme, ihned se u nás vaří kompot. Jen si říkám, jestli ten název není tak trochu zavádějící … My ho vlastně jako kompot nejíme. Pijeme ho! Muzikant vždy rebarboru trochu rozvaří, celý hrnec pak pořádně nechá do druhého dne vychladit a poté ho popíjíme. Obzvlášť v letních dnech bývá výborným osvěžením. Kompot nijak nezavařujeme, jelikož u nás z lednice okamžitě mizí.
Ingredience
750 g očištěné a na kostičky nakrájené rebarbory
180 g třtinového cukru
5 ks hřebíčku
1 ks celé skořice
citronová kůra z jednoho bio citronu
1,5 litru vody
Postup
Všechny ingredience vložím do hrnce, zaliji vodou a přivedu k varu. Dnešní rebarboře stačily pouhé 3 minutky na povaření (samozřejmě záleží na rebarboře a také na tom, jak moc jí chcete mít rozvařenou). Jakmile hrnec s kompotem vychladne na pokojovou teplotu, vložím ho do lednice a poté podávám dostatečně vychlazený (nejlépe druhý den).
4 Komentáře
Tenhle kompot bych si dala, ale syrová rebarbora se jíst nemá
Kompot je výborný
Ohledně syrové rebarbory jsem si pár článků přečetla a celkem se rozcházely. Držím se pravidla: všeho moc škodí A tak mi několik kousnutí do čerstvé, snad tolik neublíží 😀
Lucie
To je dobře, já strčím do pusy při krájení také kousek
Už se mi chladí a moc těším na ochutnání
Peťa